![](https://www.briefingnews.gr/sites/default/files/styles/slider__638x287_/public/articlesnew/kal_8419_2.jpg?itok=biYc9n2p)
Ρόδος: το απόλυτο γαστρονομικό foodies island! Ενα ιστορικό ρεστοράν κι ένας πολυβραβευμένος σεφ ανακήρυξαν φέτος το νησί των Ιπποτων σε κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό, με τα ξένα media να γράφουν ύμνους για τα ονειρικά πιάτα του πολυβραβευμένου Κωνσταντίνου Χαλιμούρδα.
Ο μέτρ της Ελληνικής κουζίνας, φέτος δημιουργεί μαγικές συνταγές στο θρυλικό «Ακταίον» προσφέροντας στον απαιτητικό τουρισμό του κοσμικού νησιού, delicatessen γεύσεις ευδαιμονίας και νοστιμιάς. Πηγή έμπνευσής του, αλλά και βάση για κάθε δημιουργία του, αποτελεί ό,τι πιο εκλεκτό παράγει η χώρα μας: κρέατα, ψάρια, πάντα εποχικά και άριστης ποιότητας, παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκα θαλασσινά από τα βαθιά καταγάλανα νερά της «Αρχόντισσας» των Δωδεκανήσων, όπως αναφέρει στο BRIFIENG NEWS: «Δίνουμε έμφαση στο ψάρι και στο κρέας και από τα πιο ωραία μας πιάτα είναι αυτά που περιλαμβάνουν πάστα και ριζότο» μας λέει ο σεφ, ο οποίος έχει θέσει τον πήχη ψηλά, ευελπιστώντας να μεταδώσει τη βαθιά αγάπη του για το καλό φαγητό και στους πελάτες του μαγαζιού.
«Ο κατάλογος είναι δομημένος σε διάφορες κατηγορίες και σίγουρα υπάρχει μεγάλη ποικιλία από brunch επιλογές. Στα bestseller μας περιλαμβάνονται τα αυγά Benedict, το Croque Madame, το Acovado toast, το Frenchtoast.
Στα κυρίως ξεχωρίζω, από τα ζυμαρικά την Καρμπονάρα που γίνεται με τα καλύτερα υλικά: με παρμεζάνα ωρίμανσης 36 μηνών, πεκορίνο ρομάνα και γκουαντσιάλε, όλα από την Ιταλία. Στα κρέατα, υπέροχο πιάτο είναι το Vitello tonnato, αλλά και το μοσχαρίσιο φιλέτο Blackagnusκαι οι tomahawk μπριζόλες, όλα τοπικών παραγωγών. Σε ψάρι χρησιμοποιούμε σολωμό, τσιπούρες και λαβράκια, όλα φρέσκα» μας λέει ο πολλά υποσχόμενος σεφ, αποδεικνύοντας με τις επιλογές του την «εμμονή» τους να αναδεικνύουν την ποιοτική πρώτη ύλη.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι τόσο ο υπεύθυνος Μιχάλης Ίσκας όσο και ο σεφ Κωνσταντίνος Χαλιμούρδας έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στο inclusivity. Στο «Αktaion Classic» μπορεί να βρει πολλές επιλογές και ο vegetarian και ο vegan πελάτης. «Έχουμε ειδική κατηγορία με vegan τυριά, burger, μπιφτέκια, πίτσες, σαλάτες και vegan, αλλά sugarfree γλυκά» προσθέτει ο σεφ. Ο ίδιος επιμελείται τα ασυναγώνιστα πρωινά, brunch και signature burgers για τους Ευρωπαίους νεότερης ηλικίας που αγαπούν το fast αλλά healthy food.
Με εκατό χρόνια ιστορίας
Το «AktaionClassic – Alldaybar & restaurant» είναι το εμβληματικότερο all day στέκι της Ρόδου, που μετράει 100 και πλέον χρόνια ιστορίας. Βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, στην καρδιά του Μαντρακίου και θεμελιώθηκε επί Οθωμανών ως λέσχη αξιωματικών.
Οι Ιταλοί όταν κατέλαβαν τα Δωδεκάνησα, στις 5 Μαΐου 1912, το μετέτρεψαν σε Στρατιωτική και Πολιτική Λέσχη και το μετονόμασαν Circolo d’ Italia. Από το 1912 μέχρι και το 1948, όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις λάμβαναν χώρα στο συγκεκριμένο κτήριο. Αλλά και στη συνέχεια, από την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στη μητέρα Ελλάδα, οι ομιλίες των πολιτικών, πλήθος λογοτεχνικών, αθλητικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, φιλοξενηθήκαν στον ιστορικό χώρο του «Ακταίον». Εκεί φιλοξενήθηκε και η δεξίωση για την Απελευθέρωση της Δωδεκανήσου, στις 8 Μαΐου 1946! Σήμερα, το «Αktaion Classic» είναι ο απόλυτος προορισμός κι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία συνάντησης στην πόλη της Ρόδου.
«Από τις 17 Απριλίου 1946 που ονομάστηκε “Ακταίον” λειτουργεί ως all day μαγαζί. Φέτος κάναμε ανακαίνιση σεβόμενοι τον κλασικό χαρακτήρα του κτηρίου, και είμαστε ανοιχτά από τις 8 το πρωί και για 17-18 ώρες, χειμώνα-καλοκαίρι, προσφέροντας στους πελάτες μας… τα πάντα! Μάλιστα, τελευταία έχουμε δημιουργήσει παιδότοπο για να απασχολούνται οι μικροί μας φίλοι αλλά και stage, όπου γίνονται live εμφανίσεις καλλιτεχνών» αναφέρει ο υπεύθυνος του καταστήματος Μιχάλης Ίσκας, ο οποίος είναι η ψυχή του μαγαζιού. Σύμφωνα με τον ίδιον, το μυστικό επιτυχίας του «Αktaion Classic» είναι η αγάπη που δίνουν στους πελάτες τους, μέσα από τις υπηρεσίες που τους προσφέρουν!