Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πού να κάνετε τα πρώτα μακροβούτια της σεζόν



Η καλοκαιρινή διάθεση βρίσκεται στα ύψη, βοηθάει σε αυτό βέβαια και ο καιρός, και γι αυτό δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού με δροσιστικές βουτιές.

Ακολουθούν, λοιπόν, έξι ωραίες παραλίες στην Αττική με ωραία τοπία και καταγάλανα νερά, που δεν θα φανταζόσασταν ποτέ ότι θα βρίσκατε σε απόσταση αναπνοής από την πόλη.

Αλθέα

Βρίσκεται μπροστά ακριβώς από τον ομώνυμο οικισμό, στο δεξί σας χέρι (ερχόμενοι από Αθήνα) μετά την μεγάλη και πάλλευκη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, επίσης στην ομώνυμη περιοχή στην Ανατολική Αττική (περίπου 40 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας).

Για να την προσεγγίσετε θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο πάρκινγκ και θα κατηφορίσετε τα σκαλάκια που θα σας οδηγήσουν στην παραλία. Πρόκειται για μικρό κολπίσκο με αμμουδερή ακτή και βοτσαλάκια μέσα στη θάλασσα. Καθόλου οργανωμένη, γι αυτό να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα.

Άγιος Νικόλαος

Λίγο πριν την μεγάλη παραλία της Αναβύσσου και αφού συναντήσετε την πινακίδα με την Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στρίβετε δεξιά (ερχόμενοι από Αθήνα) και ακολουθείτε την ροή του δρόμου για να κατευθυνθείτε προς την ακτή.

Πρόκειται για δύο κόλπους με τον αριστερά (έτσι όπως αντικρίζετε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου απέναντί σας) να είναι ανοργάνωτος και τον δεξιά να διαθέτει beach bar. Η παραλία είναι αμμώδης και από τις δύο πλευρές. Κάποιες φορές σηκώνει κύμα λόγω του ότι οι δύο κόλποι δεν προστατεύονται από τον αέρα.

Σούνιο

Με εκπληκτική θέα στον εντυπωσιακό και επιβλητικό ναό του Ποσειδώνα, η παραλία του Σουνίου (περίπου 68 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας) αδιαμφισβήτητα συγκαταλέγεται στις πιο όμορφες της Αττικής.

Προστατευμένος όρμος, αμμουδερή ακτή και καθαρά νερά στα βασικά χαρακτηριστικά της. Η ακτή είναι οργανωμένη, ωστόσο, θα βρείτε και κάποια σημεία ελεύθερα. Υπάρχει και η μικρή, πιο ήσυχη, ακρογιαλιά ακριβώς κάτω από το ναό του Ποσειδώνα, σε έναν κολπίσκο με αμμώδη έκταση.

ΚΑΠΕ Λεγρενά

Λίγο πριν τα Λεγρενά, στο νότιο τμήμα της Αττικής (62 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας) και με κατεύθυνση προς Σούνιο, θα συναντήσετε μία πινακίδα που γράφει «Ιδιοκτησία ΚΑΠΕ». Εκεί, θα στρίψετε και θα ακολουθήσετε το χωματόδρομο που θα σας οδηγήσει στην πιο φημισμένη «κρυφή» παραλία της Αττικής.

Η αμμουδιά και τα γαλαζοπράσινα νερά θα σας κάνουν να πιστέψετε πως βρίσκεστε σε κάποιο νησί του Αιγαίου. Η ακτή δεν είναι οργανωμένη, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε προμηθευτεί τα απολύτως απαραίτητα για μια ημέρα στην παραλία.

Σχινιάς

Από τις πιο φημισμένες παραλίες της Αττικής, ο Σχινιάς προσεγγίζεται σε περίπου 50' με το αυτοκίνητο από το κέντρο της Αθήνας, απλώνεται σε μια έκταση πολλών χιλιομέτρων και τα τελευταία χρόνια βραβεύεται συνεχώς με γαλάζια σημαία. Στο νότιο τμήμα της αμμώδους ακρογιαλιάς συναντούνται τα beach bars (διατίθεται δυνατότητα και για water sports) που αποτελούν στέκι, πλέον, για τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.

Το βόρειο κομμάτι της ακτής απευθύνεται σε όσους θέλουν να απολαύσουν τις βουτιές τους στα καθαρά νερά της θάλασσας μακριά από τη βουή του κόσμου. Εδώ, το φυσικό περιβάλλον είναι πανέμορφο, καθώς πίσω ακριβώς από το συγκεκριμένο κομμάτι εντοπίζεται και το παράλιο πευκοδάσος του Σχινιά (από τα ελάχιστα της Ευρώπης) το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο Εθνικό Πάρκο του Σχινιά, μέρος του δικτύου NATURA 2000.

Δικαστικά Μαραθώνας

Η πρόσβαση στην παραλία των Δικαστικών στο Μαραθώνα, μετά την αμμώδη ακτή του Σχινιά, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε την ακτή (στην ουσία πρόκειται για βράχια), καθώς τα καθαρά και δροσερά, βαθιά νερά της θάλασσας θα σας ανταμείψουν και με το παραπάνω.

Θα την προσεγγίσετε, αφού διασχίσετε τον οικισμό με τις εντυπωσιακές βίλες και θα απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα ξαπλωμένοι πάνω στα βράχια. Υπάρχουν και αρκετά κρυφά σημεία για τους οπαδούς του γυμνισμού.