Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024 -

Κοτρώνας: Το μαγευτικό παραθαλάσσιο χωριό της Μάνης



Στην καρδιά της Ανατολικής (Προσηλιακής) Μάνης, σε όμορφη παραθαλάσσια τοποθεσία, βρίσκεται ο Κότρωνας, χωριό που διατηρεί δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Στο μικρό μόλο του δένουν βάρκες και καΐκια.

Πάνω από τον Kότρωνα υψώνεται ο Σαγγιάς, συνέχεια του Tαΰγετου προς νότο.

Aπό την περιοχή του Kότρωνα έως το Ακρωτήρι Tαίναρο, νότιο άκρο της Πελοποννήσου, είναι χτισμένα τα χωριά και οι μικροί οικισμοί της Προσηλιακής (Mέσα) Mάνης, ξεχωριστά αρχιτεκτονικά σύνολα με πύργους, πυργόσπιτα και παλαιές εκκλησίες, όπου κυρίαρχα χαρακτηριστικά είναι η πέτρα και το φως.

Ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο των γαστριμαργικών απολαύσεων προσφέρει στους επισκέπτες και το εστιατόριο "Εν πλω", στην παραλία του Κότρωνα. Στο αποκατεστημένο πυργόσπιτο του 1870 λειτουργεί, υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Παναγάκου, ένας χώρος υψηλής αισθητικής, όπου προσφέρονται μεζέδες και φαγητά που συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο το παραδοσιακό και το σύγχρονο, ικανοποιώντας απόλυτα κάθε ουρανίσκο.

Για διαμονή στον Κότρωνα σάς προτείνουμε το ξενοδοχείο επιπλωμένων διαμερισμάτων Kotronas Bay.

  • Η περιτειχισμένη Μονή Σωτήρος χτίστηκε στα 1500 και έχει υπέροχες τοιχογραφίες- δεν είναι εξάλλου το μοναδικό βυζαντινό και μεταβυζαντινό μνημείο της περιοχής. Στις 6 Αυγούστου διοργανώνεται πανηγύρι στην προβλήτα του λιμανιού.

  • Στη παραλία βρίσκεται η προτομή του μακεδονομάχου ήρωα, Νικηφόρου Δεμέστιχα, ενώ ο Πύργος της οικογένειας είναι στον οικισμό Αλεπού.

  • Η Τευθρώνη από τη σημερινή Ζούδα μέχρι τη Γονέα και είχε δύο ακροπόλεις, μια στη χερσονησίδα Σκοπά και μια στο κάστρο των Λουκάδικων. Στη πόλη υπήρξε η Νάϊα πηγή και οι κάτοικοι τιμούσαν περισσότερο την Ισσωρία Άρτεμη (προδωρική θεότητα) που η λατρεία της μεταδόθηκε από το Κότρωνα στην Σπάρτη.Η ονομαστή πόλη του Κοινού των Ελευθερολακώνων βυθίστηκε στο νερό με το μεγάλο σεισμό του 3ου αιώνα μ.Χ. Ερείπια και ευρήματα της Τευθρώνης έχουν βρεθεί τυχαία από ψαράδες και δύτες, στην περιοχή της νησίδας Σκοπά.
    Σύμφωνα με τα ευρήματα η περιοχή παρουσιάζει Πρωτοελλαδική – Μεσοελλαδική και Μυκηναϊκή κατοίκηση, όπως μαρτυρούν ο οψιανός, τα κεραμικά οι ζαφικοί πίθοι και οι προϊστορικοί λίθινοι πέλεκεις, ενώ παρουσιάζει ανάπτυξη και κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους.