Η αρχαία πόλη Μπαγκάν είναι ένα απέραντο υπαίθριο μουσείο με παγόδες, μοναστήρια, ναούς και επιβλητικά κτίσματα.
Βρίσκεται στη δυτική όχθη του Ιραουάντι στην κεντρική Μιανμάρ και από τον 9ο μέχρι τον 13ο αιώνα ήταν πρωτεύουσα του βασιλείου του Παγκάν.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου ακμής του βασιλείου κατασκευάστηκαν πάνω από 10.000 βουδιστικοί ναοί, παγόδες και μοναστήρια στην πεδιάδα του Μπαγκάν, από τους οποίους σήμερα σώζονται περισσότεροι από 2.200 ναοί και παγόδες. Υπήρξε κέντρο θρησκευτικών και κοσμικών μελετών με ειδίκευση στην γραμματική, την αστρολογία, την αλχημεία, την ιατρική και τις νομικές σπουδές, προσελκύοντας πλήθος μοναχών και σπουδαστών.
Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον ναό Ananda, ο οποίος θεωρείται αρχιτεκτονικό θαύμα, κατασκευάστηκε το 1105 και είναι ένας από τους τέσσερις σωζόμενους ναούς του Μπαγκάν. Σύμφωνα με το θρύλο ο ναός χτίστηκε από οκτώ μοναχούς και ο βασιλιάς μετά την ολοκλήρωσή του, τους σκότωσε για να εξασφαλίσει ότι δεν θα κατασκευαστεί παρόμοιο κτίσμα πουθενά στον κόσμο.
Ο ναός Dhammayangyi, ο μεγαλύτερος απ' όλους τους ναούς κατασκευάστηκε μεταξύ 1167-1170 μ.Χ. και το εσωτερικό του ναού είναι κλειστό, χτισμένο με τούβλα, για άγνωστους λόγους. Η παγόδα Lawkananda, της οποίας το όνομα σημαίνει «η χαρά του κόσμου», κατασκευάστηκε το 1059 στις όχθες του ποταμού Ayeyarwaddy.
Η Μιανμάρ είναι 3,5 ώρες πίσω από την Ελλάδα και το νόμισμα που χρησιμοποιείται είναι το KYAT της Μιανμάρ (1 ευρώ ισοδυναμεί με 1,800 KYAT).
Δεν υπάρχει απευθείας πτήση και η διάρκεια του ταξιδιού για Γιανγκόν είναι 13 ώρες και 10 λεπτά από την Αθήνα μέσω Ντόχα και 16 ώρες και 40 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη μέσω Κωνσταντινούπολης και Μπανγκόκ. Από τη Γιανγκόν φτάνει κανείς στο Μπαγκάν με πτήση σε 1 ώρα και 20 λεπτά.