![](https://www.briefingnews.gr/sites/default/files/styles/slider__638x287_/public/articlesnew/5debe0462400008a025a29ec.jpeg?itok=VJH2_xDk)
Θα μπορούσε κάλλιστα η όλη κατάσταση να αποτυπωθεί με ένα και μόνο τραγούδι, που θα είχε τη μορφή συνεχών ερωτήσεων και αλλεπάλληλων αρνήσεων: «Το Σάββατο μπορείς; Όοοχιιιι, όοοχιιι. Την Κυριακή μπορείς; Όοοοχχιιι, όοοχχιιι» - και ούτω καθεξής. Η πανδημία του κορονοϊού κάνει την κάθε σκέψη περί ταξιδιού, ακόμα και εντός συνόρων, να συνοδεύεται a priori από μία άρνηση, μιας και οι μετακινήσεις (ορθώς) απαγορεύονται ή είναι εξαιρετικά δύσκολες υπό το φόβο της περαιτέρω διασποράς του ιού. Ωστόσο, κανείς δεν απαγορεύει να κάνουμε όνειρα και πλάνα για το πού θα πάμε μόλις αρθούν τα μέτρα και επιστρέψουμε στην- έστω και «πληγωμένη»- κανονικότητα.
Σαν βγεις στον πηγαιμό για τον Όλυμπο…
Αποτελούν διαμέρισμα του δήμου του Ολύμπου- του ψηλότερου βουνού, δηλαδή, της Ελλάδος. Απέχουν λίγο περισσότερα από 20 χιλιόμετρα από την Ελασσόνα και «φιγουράρουν» στα 700 μέτρα υψόμετρο. Ο λόγος, όπως προείπαμε, για τα Καλύβια, ένα χωριό το οποίο δημιουργήθηκε από κτηνοτρόφους του Κοκκινοπηλού κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και σήμερα ζουν στην περιοχή περίπου 500 κάτοικοι (κατά την απογραφή του 2011 ήταν λίγο λιγότεροι: 467).
Όσοι μένουν εκεί ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, με το μέρος να έχει το εντυπωσιακό και ολοστρόγγυλο 0% (και ολογράφως προς αποφυγή παρεξηγήσεων: μηδέν τοις εκατό) ανεργία! Μπορεί κάτι τέτοιο στη χειμαζόμενη Ελλάδα των τελευταίων 12-13 ετών- που «χτυπήθηκε» και από την πανδημία- να μοιάζει εντελώς παράλογο, όμως είναι απολύτως λογικό: στις παραδοσιακές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που υπάρχουν στα Καλύβια οι νέοι διαδέχονται τους παλαιότερους και παραλαμβάνουν την σκυτάλη, διατηρώντας στο ακέραιο αυτό το ζηλευτό 0%.
Ορειβατικός σύλλογος, πίστα αιωροπτερισμού, παραδοσιακές εκδηλώσεις
Τα κρεατικά και γαλακτοκομικά προϊόντα της ζωής μας