Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 -

Αυτά τα μέρη πρέπει να επισκεφτείτε στην Πάρο!



- Επισκεφτείτε το Ιερο του Δήλιου Απόλλωνα.
Με θέα προς τη Δήλο, έξω από την Παροικιά, βρίσκεται ιερό αφιερωµένο στον Δήλιο Απόλλωνα και στην Άρτεµη (5ος αι. π.Χ.), που στέγαζε το λατρευτικό άγαλµα της Άρτεµης, που πλέον εκτίθεται στο αρχαιολογικό µουσείο της Πάρου.

– Δείτε το Ιερό του Ασκληπιού.
Στη θέση Αγία Άννα, στον δρόµο προς την Αλυκή, επισκεφθείτε τα ιερά του Πυθίου Απόλλωνα και του Ασκληπιού (4ος αι. π.Χ.), απ’ όπου προέρχεται και ο ακέραιος κούρος του Μουσείου του Λούβρου και πολλά µαρµάρινα αναθήµατα.

– Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Παροικιάς

συγκαταλέγεται στα σηµαντικότερα µουσεία της Ελλάδας, λόγω των εκθεµάτων του που βρέθηκαν σε ανασκαφές σε Πάρο και Αντίπαρο, µε πιο γνωστά τη Νίκη της Πάρου, την αρχαϊκή µαρµάρινη Γοργώ, τον ποιητή Αρχίλοχο κ.ά.

Η Δηµοτική Βιβλιοθήκη της Πάρου
λειτουργεί από το 2003 και στεγάζεται σε ένα όµορφο αναπαλαιωµένο κτήριο, µέσα στον παραδοσιακό οικισµό της Παροικιάς. Διακρίνεται για το πλούσιο αρχειακό υλικό της για την ιστορία και τον πολιτισµό της Πάρου, αλλά και για τον αρχαίο Παριανό ποιητή Αρχίλοχο (Τ. 22840 23373 & 21656).

Αν θέλετε να γνωρίσετε την παραδοσιακή ζωή της Πάρου,
επισκεφθείτε στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, στη Μάρπησσα, το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, όπου θα θαυµάσετε παλιά έπιπλα, αργαλειούς, σκεύη και διάφορα άλλα παραδοσιακά αντικείµενα (Τ. 22840 41217, Καθηµερινά εκτός Τρίτης, 10:00-14:00 & 18:00-22:00).

– Το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισµού του Αιγαίου
βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Lefkes Village και ιδρύθηκε από τον επιχειρηµατία-συγγραφέα Γιώργο Πίττα. Εδώ θα θαυµάσετε εκθέµατα της καθηµερινής ζωής των ανθρώπων της Πάρου αλλά και του Αιγαίου και αντικείµενα των παλαιών παραδοσιακών επαγγελµάτων.

– Το Μουσείο Ανθέµιον,
δηµιουργήθηκε από τον Αλέξανδρο και την Κυριακή Κοντογιώργου και θα το συναντήσετε στον δρόµο που ενώνει την Αλυκή µε την Παροικιά. Εδώ θα δείτε διάφορες συλλογές ιστορικής και επιστηµονικής αξίας από την Πάρο και την Αντίπαρο.

– Το Λαογραφικό Μουσείο Λευκών
θα το συναντήσετε στις Λεύκες και εκεί θα βρείτε δείγµατα της παλαιάς ζωής όπως κεντήµατα, υφαντά, εργαλεία κ.λπ., που έχουν συγκεντρωθεί από δωρεές Λευκιανών (Τ. 22840 42414, λειτουργεί από 15/6 έως 15/9).

– Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο – Συλλογή Όθωνα Κάπαρη,
θα το δείτε παραπλεύρως της πλατείας της Νάουσας. Εδώ εκτίθεται η πλούσια συλλογή του Όθωνα Κάπαρη, επιφανούς και προσφιλούς Παριανού γιατρού, µε ευρήµατα από τη Μυκηναϊκή Ακρόπολη των Κουκουναριών, αρχαία νοµίσµατα, χάρτες, ιστορικά βιβλία κ.α.