Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

Απόδραση στον Προυσό Ευρυτανίας: Το μοναστήρι που κρέμεται από τα βράχια και η «Μαύρη Σπηλιά»



Απόδραση στον Προυσό Ευρυτανίας με το ιστορικό μοναστήρι που μοιάζει να κρέμεται από τον κάθετο και επιβλητικό βράχο – Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και δημοφιλή αξιοθέατα της Ευρυτανίας.

Κάθε γωνιά της Ευρυτανίας ξυπνάει τη διάθεση για εξερεύνηση. Χιονισμένες βουνοκορφές, πανέμορφα φαράγγια, ορμητικά ποτάμια, πετρόχτιστα χωριά και ιστορικά μοναστήρια γίνονται μέρος της εμπειρίας της περιήγησης σε έναν τόπο προικισμένο απλόχερα από τη φύση.

Μια υπέροχη διαδρομή από το Καρπενήσι, στην κοιλάδα που σχηματίζει ο ποταμός Καρπενησιώτης, θα σας οδηγήσει στον Προυσό, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρυτανίας. Το ορεινό χωριό σε υψόμετρο 850 μέτρων είναι ιστορικά συνδεδεμένο με τη Μονή Προυσού ή Παναγίας της Προυσιώτισσας. Λαξευμένη σε κάθετο βράχο μέσα σε ένα τοπίο άγριας ομορφιάς, η επιβλητική μονή αποτελεί προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής.

Προυσός: Εκδρομή στο εντυπωσιακό μοναστήρι της Ευρυτανίας

Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή ιδρύθηκε το 829-842 μ.Χ και οφείλει το όνομά της στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Προυσιώτισσας, που κατάγεται από την Προύσα της Μικράς Ασίας και εικάζεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Η Μονή Προυσού αποτέλεσε καταφύγιο και ορμητήριο των αγωνιστών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, ενώ πυρπολήθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1944

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της μονής είναι η κρύπτη μέσα στο βράχο, όπου έχει διαμορφωθεί παρεκκλήσι με τοιχογραφίες από τον 13ο αιώνα. Πολύ αξιόλογο είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο της κρύπτης, που χρονολογείται στα 1810. Έξω από τη μονή υπάρχουν δύο πετρόχτιστοι πύργοι με πολεμίστρες, γνωστοί και ως «Πύργοι του Καραϊσκάκη». Στο συγκρότημα λειτουργεί ξενώνας και μουσείο με πολύτιμα κειμήλια, εικόνες, και βιβλία, καθώς και μέρος του οπλισμού του Καραϊσκάκη.

Μην παραλείψετε να κάνετε μια στάση και στο χωριό του Προυσού για να καθίσετε σε κάποιο από τα καφενεία ή τα ταβερνάκια της πλατείας και για να προμηθευτείτε προσούτο Ευρυτανίας από το αλλαντοποιείο Στρεμμένου.

Πηγή: travelgo.gr