Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Απόδραση στο Περτούλι



Το Περτούλι βρίσκεται σε υψόμετρο 1.200μ. 46 χλμ. δυτικά των Tρικάλων. Αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και δημοφιλή ορεινά και τουριστικά κέντρα του νομού Tρικάλων μαζί με την Ελάτη προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών αφού σε αυτό θα βρείτε ζεστά ξενοδοχεία και πετρόχτιστους ξενώνες, ταβέρνες και καφετέριες για ζεστά και κρύα ροφήματα. Πριν συναντήσουμε το Περτούλι βρίσκουμε τα Περτουλιώτικα Λιβάδια όπου καθε χρόνο αναβιώνεται ο τρόπος συμβίωσης των Σαρακατσαναίων που βρίσκεται στο χώρο απέναντι από το χιονοδρομικό κέντρο Περτολίου. Μερικά λεπτά αργότερα συναντάμε τον κατασκηνωτικό χώρο στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής που έχετε τη δυνατότητα να κατασκηνώσετε ή να παρκάρετε το τροχόσπιτό σας στο πίσω μέρος της εκκλησίας.Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται πριν το Περτούλι και αποτελείται από τρεις πίστες μήκους 1,500μέτρων, 400μέτρων και μία εκπαιδευτική 80μέτρων και τρεις αναβατήρες. Επίσης υπάρχει ένας εναέριος διθέσιος αναβατήρας μήκους 1.170μέτρων ένας συρόμενος μήκους 350μέτρων και ένα μπέιμπι λίφτ μήκους 60μέτρων. Από το χιονοδρομικό ξεκινά και το μονοπάτι για το καταφύγιο ''Χατζηπέτρος'' στην κορυφή του Κόζιακα με την αφετηρία του μονοπατιού να βρίσκεται απένατι από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν ιππασία, τοξοβολία και πεζοπορία λίγα μέτρα παρακάτω από το χιονοδρομικό. Ακόμα μία διαδρομή που ακολουθούν αρκετοί ντόπιοι από παλιά είναι ο δασικός δρόμος που περνά από το Περτούλι και συνεχίζει προς Νεραιδοχώρι και Πύρρα και κινείται κοντά στο ποτάμι.

 

Το Περτούλι αποτελεί έναν από τους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς γι' αυτό και χειμώνα-καλοκαίρι το χωριό είναι γεμάτο από επισκέπτες που το επισκέπτονται για στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας σε οικογενειακό και φιλόξενο περιβάλλον για όσους θέλουν να ξεφύγουν από το θόρυβο της πόλης. Όπως και στα γύρω χωριά έτσι και στο Περτούλι υπάρχουν προσεγμένοι πετρόκτιστοι ξενώνες και ξενοδοχεία για τη διαμονή σας. Δείτε αναλυτικά τιμές και διαθεσιμότητα για τα ξενοδοχεία στο Περτούλι και τα γύρω χωριά.pertouli

 

Τοπικά προϊόντα και γαστρονομία στο Περτούλι

Καφετέριες με θέα το πανέμορφο και πυκνό δασος και ταβέρνες με νόστιμο και ντόπιο κρέας βρίσκουμε στον κεντρικό και στους γύρω δρόμους του χωριού. Αξίζει να δοκιμάσετε πίτες φτιαγμένες με σπιτικό φύλλο και αγνά υλικά από τον γυναικείο συναιτερισμό, να αγοράσετε προϊόντα όπως ρίγανη, τσάι και βότανα και να γευθείτε αρνί στη γάστρα, αγριογούρουνο και ζαρκάδι, στο κεντρικό δρόμο που διασχίζει το Περτούλι αλλά και στον ανηφορικό δρόμο στην είσοδο του χωριού θα βρείτε επιλογές για φαγητό και διασκέδαση.

 

Κοντινοί προορισμοί: Ελάτη, Νεραϊδοχώρι, χωριά Κόζιακα.

Κοντινά αξιοθέατα: Γεφύρι Παλαιοκαρυάς, Γεφύρι Χατζηπέτρου, Αγία Παρασκευή.

Το Περτούλι απέχει 4 χιλιόμετρα από το επόμενο χωριό που είναι το Νεραϊδοχώρι αλλά και περίπου 30-40 λεπτά από τα Τρίκαλα. Η απόσταση δεν είναι μεγάλη και μπορείτε να προτιμήσετε το Περτούλι ακόμα και για ένα μεσημεριανό φαγητό σε μία αυθημερόν εξόρμηση αν βρίσκεστε σε κάποια από τις πόλεις της Θεσσαλίας.