Την αποκαλούν και η «Χωριατοπούλα του Μοριά», μα το όνομα αυτό της το είχε δώσει πρώτος ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Έτσι, έβλεπε ο «Γέρος του Μοριά» τη Στεμνίτσα, το δικό του προσωπικό καταφύγιο στο οποίο κατέφευγε για να βρει προστασία ή παρηγοριά. Εκεί, πήγε το 1802 όταν διέτρεχε κίνδυνο από τους Τούρκους και σε αυτήν βρήκε παρηγοριά στον πόνο του, μετά την απώλεια του γιου του.
Η Στεμνίτσα είναι ένα πανέμορφο και γραφικό χωριό της Αρκαδίας, σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του Μαίναλου, σε υψόμετρο 1100 μέτρων και σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την Τρίπολη.
Το αρχαίο της όνομα είναι Υψούς, όνομα το οποίο διατήρησε μέχρι περίπου τον 7ο αιώνα. Η σημερινή ονομασία της «Στεμνίτσα» έχει σλαβική προέλευση και σημαίνει τόπος δασώδης και σκιερός. Άλλωστε, το χωριό βρίσκεται ανάμεσα στο ελατόδασος και το φαράγγι του Λούσιου.
Τα σπίτια της Στεμνίτσας είναι πανέμορφα και αποτελούν εξαιρετικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, συμβάλλοντας στην εξαιρετική ατμόσφαιρά της. Γραφικά καλντερίμια οδηγούν τον επισκέπτη ανάμεσα σε αρχοντικά και ωραίες βυζαντινές εκκλησίες. Ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, η Ζωοδόχος Πηγή, από τον 15ο αιώνα, η Παναγία η Μπαφέρω από τον 12ο και οι Τρεις Ιεράρχες, από τον 17ο, ενώ στην κεντρική πλατεία του χωριού δεσπόζει το λευκό καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου. Στο αρχοντικό Χατζή, του 18ου αιώνα, λειτουργεί το πλούσιο Λαογραφικό Μουσείο της Στεμνίτσας.
Ο όμορφος αρκαδικός οικισμός διεκδικεί τον τίτλο της πρώτης πρωτεύουσας της επαναστατημένης Ελλάδας και της έδρας του πρώτου κοινοβουλίου της ενώ είναι πατρίδα πολλών προσωπικοτήτων του αγώνα του 1821.
Αποτελεί δημοφιλή προορισμό όλες τις εποχές καθώς έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη.