Το καλοκαίρι είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για τα κατοικίδια λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Μάθετε μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που το ζωάκι σας δεν νιώθει καλά και αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις:
-Θα πρέπει να ρίξετε τη θερμοκρασία του ζώου χρησιμοποιώντας χλιαρό/δροσερό νερό.
-Βρέξτε το εξ ολοκλήρου χρησιμοποιώντας υγρές πετσέτες για να το τυλίξετε.
-Τρίψτε με οινόπνευμα τα πατουσάκια του.
-Τοποθετήστε το σε κλιματιζόμενο αυτοκίνητο για να το μεταφέρετε στον πλησιέστερο κτηνίατρο. Μην αφήσετε να περάσει πολλή ώρα γιατί ποτέ δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί.
Ακόμα και αν η θερμοκρασία αρχίζει να κατεβαίνει, το ζώο σας δεν είναι εκτός κινδύνου ακόμα. Όταν η εσωτερική θερμοκρασία είναι σε υψηλά επίπεδα, ο εσωτερικός ‘θερμοστάτης’ έχει παραβιαστεί. Αυτό σημαίνει ότι εάν το ζώο κρυώσει πάρα πολύ, η θερμοκρασία μπορεί να πάει πολύ χαμηλά, δημιουργώντας μια άλλη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για αυτό πρέπει οπωσδήποτε να το μεταφέρετε στην πλησιέστερη κτηνιατρική μονάδα, έτσι ώστε να μπορεί να παρακολουθηθεί κανονικά η θερμοκρασία του σε συνδυασμό με την ακεραιότητα όλων των εσωτερικών οργάνων και λειτουργιών.
Όπως και να’χει από την πρώτη στιγμή πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Αυτός ξέρει καλύτερα το ζώο σας και αυτός θα σας καθοδηγήσει.
Γι’ αυτό σκύλοι και γάτες πρέπει:
-Να βρίσκονται σε σκιερό μέρος
-Να έχουν άμεση πρόσβαση σε νερό
-Να μην μένουν κλεισμένοι στο αυτοκίνητο, ακόμα και με ανοιχτά παράθυρα
-Να μην μένουν κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο που δεν αερίζεται
-Να μην μένουν σε ταράτσα
-Να μην ασκούνται υπερβολικά
-Να μην κάθονται στην παραλία για πολλές ώρες
Η θερμοπληξία είναι μια μορφή της υπερθερμίας (όχι πυρετός) που μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία πολλαπλών οργάνων. Μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε φυλή και περισσότερο τα μικρά σκυλάκια παρά τους μεγαλύτερους σε ηλικία σκύλους. Οι φυλές με κοντό μουσούδι όπως Μπόξερ, Ροτβάιλερ, Παγκ, Αγίου Βερνάρδου παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στη θερμοπληξία. Αποφύγετε το τάϊσμα, τις βόλτες και το έντονο παιχνίδι κατά τις πιο θερμές ώρες της ημέρας (11.00- 17.00).
Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας μπορεί να είναι λαχάνιασμα, δύσπνοια, εξάντληση, πολλά σάλια, κρεμασμένη γλώσσα που μένει συνεχώς έξω και αρχίζει να πρήζεται, αδυναμία να σταθεί στα πόδια του.