Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Το μυστικό για ένα ευτυχισμένο μακροχρόνιο γάμο



Δεν υπάρχει συνταγή για έναν επιτυχημένο γάμο. Οι σχέσεις θέλουν προσπάθεια, εμπιστοσύνη, επικοινωνία, υπομονή και κυρίως υποχωρήσεις.

«Αν υπάρχει αγάπη, όλα λύνονται», έλεγαν οι παλιοί. Αλλά τελικά τι είναι αυτό που συνιστά «την αγάπη» μεταξύ δύο συντρόφων που έχουν αποφασίσει να συμπορευτούν στη ζωή;

Ποια είναι τα συστατικά μιας συζυγικής σχέσης που διαρκεί στο χρόνο, που υπερνικά τα εμπόδια, που έχει αντοχές, που αποκτά γερά θεμέλια;

Ποιο είναι το μυστικό ενός ευτυχισμένου γάμου με διάρκεια; Ενα ερώτημα που αφορά πολλά ζευγάρια καθώς τα τελευταία χρόνια αυξάνονται σημαντικά τα διαζύγια στην Ελλάδα.

Μια σχέση που θα αντέξει στο χρόνο παρά τις εξωτερικές δυσκολίες ή τις εσωτερικές διαφωνίες που προκύπτουν; Ακούγεται στις μέρες μας ουτοπικό, αλλά με λίγη θέληση και προσπάθεια μπορεί να γίνει πραγματικότητα όπως σημειώνει νέα έρευνα.

Μια σχέση είναι σαν ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος για να διατηρηθεί ενεργός και να συνεχίσει να αποδίδει σε βάθος χρόνου χρειάζεται φροντίδα από τα δύο μέλη της σχέσης.

Ο παράγοντας που θα καθορίσει αν ένας γάμος θα έχει διάρκεια στον χρόνο, είναι αν οι δύο σύντροφοι είναι ευγενικοί και συναισθηματικά γενναιόδωροι ο ένας με τον άλλον.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα πρέπει το ζευγάρι να νιώθει ευγνωμοσύνη για τη σχέση του. Οσοι αισθάνονται εκτίμηση για το ταίρι τους, τότε είναι πιο αφοσιωμένοι στο γάμο τους και έχουν μια πιο θετική προοπτική συνολικά.

Τέλος, η από κοινού λήψη αποφάσεων και τα κοινά οικιακά καθήκοντα είναι επίσης καίριας σημασίας για έναν ευτυχισμένο γάμο με διάρκεια, σύμφωνα με την έρευνα.