Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024 -

Κοσμήματα - Πως να κάνετε σωστή εκτίμηση χωρίς την βοήθεια ειδικού



Η εκτίμηση είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες. Υπάρχουν ιδιοκτήτες που δε γνωρίζουν την πραγματική αξία των κοσμάτων τους. Είναι μία δύσκολη υπόθεση, ακόμη και για τους επαγγελματίες και αγοραστές έχουν πολλές φορές αγοράσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες επειδή έπεσαν θύματα απάτης, ή απλά λανθασμένη ενημέρωσης.

1. Ψάξτε για σφραγίδα. Τα ασημένια και χρυσά κοσμήματα είναι συνήθως σφραγισμένα (925 ή 950 βαθμοί για ασήμι ή καράτια για χρυσό). Κοσμήματα μεγάλης ηλικίας (π.χ. άνω 50ετίας) μπορεί να μην έχουν σφραγίδα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να απευθυνθείτε σε επαγγελματία.

2. Αν το κόσμημα είναι επιχρυσωμένο ή επαργυρωμένο, η σφραγίδα θα γράφει επάνω P (plated). Αυτό ισχύει για επιχρυσωμένα κοσμήματα κυρίως. Τα επαργυρωμένα δεν έχουν σφραγίδα. Σε περίπτωση που ένα κόσμημα ή εικόνα έχει λεπτό φύλλο ασημιού, πρέπει η σφραγίδα να γράφει το συνολικό βάρος του ασημιού επάνω στο αντικείμενο (π.χ. 2g)

3. Εαν το ασημένιο κόσμημα είναι επιπλατινωμένο, θα έχει μια γυαλάδα που ασημίζει έντονα, περισσότερο από το καθαρό ασήμι και δε θα μαυρίζει. Το ίδιο ισχύει αν είναι επινικελωμένο. Σε αυτή την περίπτωση, ζητήστε τη συμβουλή επαγγελματία, ή δείτε εάν το καρτελάκι του κοσμήματος προσδιορίζει τον τύπο της επικάλυψης.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν αλλεργία στο επιπλατίνωμα ή το επινικέλωμα. Αν και η πρακτική αυτή έχει απαγορευτεί στην Ευρωπαΐκή Ένωση, στην Ελλάδα η διάθεση και κατασκευή τέτοιων κοσμημάτων είναι νόμιμη. Αν παρουσιάσετε κοκκινίλες ή νιώσετε ενοχλήσεις αφού φορέσετε το κόσμημα, τότε είστε μάλλον αλλεργικοί στο υλικό της επικάλυψης ΟΧΙ στο ασήμι ή το χρυσό.

4. Για αναγνώριση μαργαριταριών, υπάρχουν δύο παράγοντες: η υφή και το χρώμα. Οι πέρλες (αντίγραφα μαργαριταριού) εχουν τέλειες, λείες επιφάνειες. η υφή τους θυμίζει χάντρας, με μικροσκοπικές ανωμαλίες στην επιφάνειά της και είναι σαφώς ελαφρύτερες από το γνήσιο μαργαριτάρι. Το χρώμα τους είναι επίσης απόλυτα ομοιογενές.
Στην περίπτωση των γνήσιων μαργαριταριών, η υφή τους είναι παρόμοια με αυτή οστού. Μπορείτε να αναγνωρίσετε αμέσως το μαργαριτάρι με το να το τρίψετε στο δόντι σας. Η σύσταση του γνήσιου μαργαριταριού είναι ίδια με το δόντι σας και θα σας δώσει την ίδια ακριβώς αίσθηση, όπως και αν ξύσετε το δόντι με το νύχι σας.
Τα γνήσια μαργαριτάρια (με εξαίρεση τις ανώτερες ποιότητες) έχουν επίσης πολλές ατέλειες και ανομοιογένειες, λόγω του σχηματισμού τους.