Δευτέρα 06 Μαΐου 2024 -

ροδι



Ρόδι: Η διατροφική του αξία και τα οφέλη του για την υγεία μας

Το ρόδι έχει την πιο γιορτινή εμφάνιση απ’ όλα τα φρούτα της εποχής και είναι τόσο θρεπτικό ώστε επάξια κερδίζει θέση όχι μόνο στο τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά στη διατροφή μας όλο τον χρόνο.



Γιατί σπάμε το ρόδι την Πρωτοχρονιά;

Ένα πανάρχαιο έθιμο του λαού μας για την γιορτινή μέρα της έλευσης του νέου χρόνου είναι «το σπάσιμο του ροδιού» Το έθιμο αυτό αρχικά εντοπίστηκε στην Πελοπόννησο, αν και μέτα διαδόθηκε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.



Γιατί την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδι

Το ρόδι εννοιολογικά σημαίνει ροή και δύναμη, είναι ο καρπός της ζωής και της καλοτυχίας, ενώ αναζητώντας κανείς τις ρίζες του θα φτάσει μέχρι την αρχαία Ελλάδα, όπου θεωρούσαν ότι οι κόκκοι του συμβολίζαν την αφθονία, ίσως και λόγω της ποσοτητάς τους, τη γονιμότητα, την αιωνιότητα, αλλά και την καλή τύχη.



Τα οφέλη του ροδιού στην υγεία - Πολλές οι ευεργετικές του ιδιότητες

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι το ρόδι αποτελεί «σύμβολο» τύχης και αφθονίας. Παράλληλα όμως, πρόκειται και για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό χειμερινό φρούτο, με υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα και ευεργετικά συστατικά.



DIY κρέμα προσώπου με ρόδι

Αυτή την εποχή είναι πολύ εύκολο να βρει κανείς στην αγορά (ή και στον κήπο του ή την αυλή του) ώριμα και ζουμερά ρόδια.

Είναι γνωστό πως τα ρόδια αποτελούν ένα διατροφικό θησαυρό καθώς έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Είναι όμως σύμμαχοι και στην ομορφιά ακριβώς γιατί τα αντιοξειδωτικά του λειτουργούν μαγικά στη μάχη ενάντια στο χρόνο.



Ρόδι: Από ποιες τρεις πολύ σοβαρές ασθένειες προστατεύει

Το ρόδι με τους κατακόκκινους καρπούς του που μοιάζουν με… ρουμπίνια, χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για ιατρικούς σκοπούς, κυρίως στις χώρες της Μ. Ανατολή από όπου και είναι η προέλευσή του.

Το ρόδι είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, C και Ε, σίδηρο και άλλα αντιοξειδωτικά (κυρίως τανίνες).