Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 -

προσδόκιμο ζωής



Οι 20 ασκήσεις που αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής

Μία νέα μελέτη έρχεται να δείξει ότι ακόμη και οι πιο απλές κινήσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής και η σημασία των ασκήσεων ευελιξίας αποδείχθηκε από Βραζιλιάνους ερευνητές.

Η μελέτη τους σε 3.100 υγιείς μεσήλικες βασίστηκε στο «Flexindex», ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της ευελιξίας του σώματος με μια σειρά από 20 κινήσεις.



Μελέτη: Κατά 4,9 έτη στους άνδρες και κατά 4,2 έτη στις γυναίκες θα αυξηθεί το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής έως το 2050

Μελέτη του αμερικανικού ερευνητικού Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet», διαπίστωσε πως το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως μέχρι το 2050, αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,9 έτη στους άνδρες και κατά 4,2 έτη στις γυναίκες.



Νέα μελέτη για την ασπιρίνη και τον καρκίνο

Η τακτική λήψη ασπιρίνης μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής ορισμένων καρκινοπαθών, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη. Αρκετοί ασθενείς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν περισσότερο, αν κάθε μέρα παίρνουν μια μικρή δόση ασπιρίνης.



Νέα φάρμακα επιβραδύνουν τη γήρανση και αυξάνουν το προσδόκιμο της ζωής στα 120 χρόνια

Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση που προκύπτει από πρόσφατη έρευνα και αποκαλύπτει πως το προσδόκιμο ζωής θα μπορούσε να αυξηθεί και να φτάσει τα 120 χρόνια, στα επόμενα 60 χρόνια.



Ο ΕΟΠΥΥ τροποποιεί τα έντυπα γνωμάτευσης για το προσδόκιμο ζωής των ασθενών

Στην τροποποίηση των εντύπων γνωμάτευσης προχωρά ο ΕΟΠΥΥ, μετά τις καταγγελίες ότι τέθηκε ως προϋπόθεση έγκρισης φαρμάκου ασθενών ο υπολογισμός του προσδόκιμου επιβίωσης. 

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη διαδικασία έγκρισης χορήγησης ογκολογικού φαρμάκου, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του:



Το χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο μειώνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής

Το χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο ενός ανθρώπου συνδέεται με σημαντικά μικρότερο προσδόκιμο ζωής (κατά περίπου δύο χρόνια) και θα πρέπει να θεωρηθεί σημαντικός παράγων κινδύνου για διάφορες ασθένειες και για πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη επισημαίνει ότι ο εν λόγω παράγων κινδύνου έχει μέχρι σήμερα υποτιμηθεί.