Παρασκευή 03 Μαΐου 2024 -

προσδόκιμο ζωής



Νέα μελέτη για την ασπιρίνη και τον καρκίνο

Η τακτική λήψη ασπιρίνης μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής ορισμένων καρκινοπαθών, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη. Αρκετοί ασθενείς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν περισσότερο, αν κάθε μέρα παίρνουν μια μικρή δόση ασπιρίνης.



Νέα φάρμακα επιβραδύνουν τη γήρανση και αυξάνουν το προσδόκιμο της ζωής στα 120 χρόνια

Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση που προκύπτει από πρόσφατη έρευνα και αποκαλύπτει πως το προσδόκιμο ζωής θα μπορούσε να αυξηθεί και να φτάσει τα 120 χρόνια, στα επόμενα 60 χρόνια.



Ο ΕΟΠΥΥ τροποποιεί τα έντυπα γνωμάτευσης για το προσδόκιμο ζωής των ασθενών

Στην τροποποίηση των εντύπων γνωμάτευσης προχωρά ο ΕΟΠΥΥ, μετά τις καταγγελίες ότι τέθηκε ως προϋπόθεση έγκρισης φαρμάκου ασθενών ο υπολογισμός του προσδόκιμου επιβίωσης. 

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη διαδικασία έγκρισης χορήγησης ογκολογικού φαρμάκου, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του:



Το χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο μειώνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής

Το χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο ενός ανθρώπου συνδέεται με σημαντικά μικρότερο προσδόκιμο ζωής (κατά περίπου δύο χρόνια) και θα πρέπει να θεωρηθεί σημαντικός παράγων κινδύνου για διάφορες ασθένειες και για πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη επισημαίνει ότι ο εν λόγω παράγων κινδύνου έχει μέχρι σήμερα υποτιμηθεί.



Αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής

Το προσδόκιμο ζωής εξακολουθεί να αυξάνεται στις χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και έφτασε κατά μέσον όρο τα 80,5 έτη το 2013, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται πλέον στο κάτω μέρος του καταλόγου, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.



Αυξήθηκε παγκοσμίως το προσδόκιμο ζωής

Οι άνθρωποι ζουν πλέον πολύ περισσότερο σε όλο τον κόσμο, όμως πολλοί από αυτούς ζουν περισσότερα χρόνια άρρωστοι, σύμφωνα με μια μελέτη για τις σοβαρότερες ασθένειες και τους τραυματισμούς σε 188 χώρες.