Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024 -

Τα βραβεία του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης



Στην ταινία με τίτλο «Δολοφονικά αμαξίδια» του 45χρονου Ούγγρου τηλεοπτικού σταρ Ατίλα Τιλ, απονεμήθηκε απόψε ο «Χρυσός Αλέξανδρος»- Θόδωρος Αγγελόπουλος, του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η ταινία είναι μια κωμωδία δράσης για μια συμμορία δολοφόνων που είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια.

Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής– «Αργυρός Αλέξανδρος» δόθηκε στην ταινία: «Η πέτρα της καρδιάς» του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον από την Ισλανδία, ενώ το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία– Χάλκινος Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία: «Ο σπορέας» του Γιόσουκε Τακέουτσι, από την Ιαπωνία.

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας δόθηκε στους: Ζόλταν Φένιβεσι, Σάβολτς Τούροτσι και Άνταμ Φέκετε για τις ερμηνείες τους στην ταινία του πρώτου βραβείου- «Δολοφονικά αμαξίδια» του Αττίλα Τιλ από την Ουγγαρία.

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας έλαβαν εξ ημισείας οι: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, για την ερμηνεία της στην ταινία «Park» της Σοφίας Εξάρχου (Ελλάδα– Πολωνία) και Σουζούνο Τακενάκα για την ερμηνεία της στην ταινία «Ο σπορέας» (του Αργυρού Αλέξανδρου) και του Γιόσουκε Τακέουτσι από την Ιαπωνία.

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης δόθηκε στην ταινία: «ΑΦΤΕΡΛΩΒ» του Έλληνα Στέργιου Πάσχου, ενώ ειδική Μνεία δόθηκε στους ηθοποιούς: Βασίλη Κουκαλάνι για την ερμηνεία του στην ελληνική ταινία «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη και Χάρη Φραγκούλη για την ερμηνεία του στην ταινία: «ΑΦΤΕΡΛΩΒ» του Στέγιου Πάσχου.

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) απένειμε τα εξής βραβεία: Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία: «ΛΑΙΔΗ ΜΑΚΜΠΕΘ» του Ουίλιαμ Όλντροϊντ, απο τη Μ.Βρεττανία.

Για Ελληνική Ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2016 (πρεμιέρα) στην ταινία: «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη (Ελλάδα- Μεγάλη Βρετανία- Γερμανία, 2016).

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία: «90 χρόνια ΠΑΟΚ- Νοσταλγώντας το μέλλον» του πρόσφατα χαμένου Νίκου Τριανταφυλλίδη.
Το βραβείο «Ανθρώπινες αξίες» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), δόθηκε στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος: «Το αίμα των Σάμι» της Αμάντα Κέρνελ (Σουηδία– Δανία- Νορβηγία, 2016).
ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΤ

H ΕΡΤ, με κριτική επιτροπή τους Γιώργο Μπότσο, Νίκο Βεζυργιάννη και Μένο Δελιοτζάκη, απονέμει -για πρώτη φορά φέτος- βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε μια ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2016 (ενότητα «Επίσημη Πρώτη») στην ταινία: «Park» της Σοφίας Εξάρχου.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ
Εκπαιδευτική πρωτοβουλία του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών αποτελούν τα «Βραβεία νεότητας» (η επιτροπή αποτελείται από φοιτητές Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης) και απονεμήθηκαν στις ταινίες: «Έτερος εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια (καλύτερης ταινίας) και Ειδικό Βραβείο Επιτροπής στην ταινία «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη.
Μάλλον διαφορετική γνώμη απ΄αυτήν της κριτικής επιτροπής, είχε το κοινό του Φεστιβάλ. Τα βραβεία Κοινού FISCHER έχουν ως εξής:

Το βραβείο του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε στην ταινία «Στην ηλικία μου ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω» της Ριάνα (Γαλλία– Ελλάδα– Αλγερία) η οποία γυρίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της στη Θεσσαλονίκη.

Για το βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας– Μιχάλης Κακογιάννης για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2016 (πρεμιέρα) του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, επιλέχθηκε από το κοινό η ταινία: «Έτερος εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια.

Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δόθηκε στην ταινία: «Ραούφ» των Μπαρίς Καγιά και Σονέρ Τζανέρ από την Τουρκία, ενώ το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στην ταινία «Ο επιφανής πολίτης» του Γκαστόν Ντουπράτ (Αργεντινή- Ισπανία, 2016).

Η τελετή πραγματοποιήθηκε από τις 7 το απόγευμα στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» ενώ ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Η χορεύτρια» παρουσία της σκηνοθέτιδας αλλά και της πρωταγωνίστριάας της- των Γαλλίδων Στεφανί ντι Τζουστό και Σοκό. Η ταινία που είναι βασισμένη στην πραγματική ιστορία της Λόι Φούλερ, μιας ταπεινής χωρικής που γεννήθηκε στις μεσοδυτικές πολιτείες της Αμερικής, προσγειώθηκε στα ευρωπαϊκά σαλόνια της Μπελ Επόκ, κατέκτησε την Παρισινή Όπερα και έγινε η μούσα του Ροντέν, του Τουλούζ Λωτρέκ και των αδελφών Λυμιέρ.