Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

«Sweeney Todd» στο Ηρώδειο



Ένα οπερατικό μουσικοθεατρικό θρίλερ, με εξαίρετη μουσική του Stephen Sondheim και ιδιαίτερα αγωνιώδη πλοκή, αλλά και ένα εξαιρετικό καστ τραγουδιστών / ηθοποιών παρουσιάζει για μία και μοναδική βραδιά (29/7) η Καμεράτα στο Ηρώδειο με τη δημιουργική καθοδήγηση του Γιώργου Πέτρου.

Ένα μοντέρνο μιούζικαλ, γραμμένο από έναν πραγματικό μετρ του μουσικού θεάτρου, τον θρυλικό Stephen Sondheim, είναι το νέο μουσικό και σκηνοθετικό πόνημα του Γιώργου Πέτρου. Ο γνωστός και διακεκριμένος διεθνώς μαέστρος, ο οδηγός του καλλιτεχνικού σχήματος / οχήματος που εμείς γνωρίζουμε ως Καμεράτα και οι «έξω» ως Armonia Atenea, συνεχίζει τη δημιουργική του ενασχόληση με το μουσικό θέατρο και μας δίνει, για μία και μοναδική βραδιά (29/7 ) στο Ηρώδειο το έργο «Sweeney Todd - Ο δαιμόνιος κουρέας της Fleet Street». Το έργο αυτό, που πρωτοανέβηκε το 1979 στο Μπρόντγουεϊ, είναι ένα απαιτητικό, σχεδόν οπερατικό, μιούζικαλ σε ό,τι αφορά τις μουσικές του παραμέτρους και ένα περίεργο και τρελό… θρίλερ –με όλα τα επιμέρους στοιχεία που χαρακτηρίζουν αυτό το ιδίωμα– σε ό,τι αφορά την υπόθεσή του. 

Ο Stephen Sondheim βάσισε αυτό του το μιούζικαλ στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Christopher Bond – το οποίο με τη σειρά του είναι βασισμένο σε popular ιστορίες της βικτωριανής εποχής που εκδίδονταν σε συνέχειες για λαϊκή χρήση, κατ’ αντιστοιχία με τα δικά μας comics, fumeti, κλασικά εικονογραφημένα ή comic strips. Κάπως έτσι, από το 19ο αιώνα, ξεπηδάει η ψυχοπαθητική προσωπικότητα του κουρέα Sweeney Todd που διατηρεί μια διαχρονική δημοτικότητα και φτάνει ως τις μέρες μας και σε πάμπολλα λογοτεχνικά ή σεναριακά plots. Ο τρόμος μιας καλοακονισμένης ατσάλινης ξυριστικής λάμας που χαϊδεύει τα γένια λίγο πιο πάνω από τον λάρυγγα είναι ένα από τα σίγουρα και αξεπέραστα κλισέ της θριλερικής λογοτεχνίας.

Στην περίπτωση του Sondheim –αλλά και του Bond, στον οποίο στηρίχτηκε– η εγκληματική φύση του Sweeney Todd μπαίνει σε μια βάση που μπορεί να υποστηριχθεί και να αιτιολογηθεί. Ο Todd, κατά κόσμον Benjamin Barker, κουρέας στο επάγγελμα, πέφτει θύμα ενός άθλιου δικαστή που του καταστρέφει τη ζωή: βιάζει την γυναίκα του, τον στέλνει στην εξορία και κρατάει τη μονάκριβή κόρη του – γενικά η φιγούρα θυμίζει κάτι από «Κόμη Μοντεχρήστο» ή και... spaghetti western! Έτσι, η μόνη λύση είναι η εκδίκηση, ένα πιάτο που τρώγεται κρύο! Έπειτα από χρόνια, ο Sweeney Todd μαζί με τον Anthony Hope, έναν νεαρό ναυτικό που του σώζει τη ζωή, επιστρέφουν στο Λονδίνο της βικτωριανής εποχής, στη Fleet Street όπου η κυρία Lovett διατηρεί ένα μαγαζί που πουλάει κρεατόπιτες, κάτω ακριβώς από το διαμέρισμα του Todd. Ο στόχος του είναι να «καθαρίσει» τον δικαστή Turpin, που κρατάει τη μονάκριβη κόρη του Joanna… 

Από εκεί και πέρα ξεκινάει μια εντελώς τρελή ιστορία με φόνους –που στα χέρια ενός επιδέξιου κουρέα με μια απίστευτη συλλογή από λάμες γίνονται σχεδόν τελετουργικοί!–, εμμονική διαστροφή, έρωτα, κανιβαλισμό και άλλα τέτοια ωραία! Έτσι ο επεξηγηματικός υπότιτλος «Ο δαιμόνιος κουρέας της Fleet Street» γίνεται περίπου ευφημιστικός κι εμείς παρακολουθούμε με πολύ ενδιαφέρον ένα καθαρό θρίλερ, με αγωνία, εντάσεις, σασπένς αλλά και με τραγικές καταστάσεις, μαύρο χιούμορ και αυθεντική σάτιρα. Πραγματικά, το «Sweeney Todd», για το οποίο ο Stephen Sondheim έχει γράψει μια εκπληκτική μουσική που συνοδεύει, σχολιάζει και άλλοτε υπερτονίζει τέλεια την αγωνιώδη πλοκή, καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στο οπερατικό μιούζικαλ του 20ού αιώνα και, ουσιαστικά, ο συνθέτης / λιμπρετίστας του επανακαθορίζει μ’ αυτό τις καλλιτεχνικές κατευθύνσεις και αξίες του σύγχρονου μιούζικαλ.

Δεν θα πούμε περισσότερα για το «Sweeney Todd» καθώς το ενδιαφέρον είναι να βιώσει κανείς στο έπακρο την πλοκή του και την ιδιαίτερα σπουδαία μουσική του. Θα σημειώσουμε απλώς ότι από την πρώτη στιγμή που παίχτηκε σάρωσε κυριολεκτικά τα βραβεία Tony και στην πορεία του τους απαιτητικούς του ρόλους έχουν ερμηνεύσει καλλιτέχνες όπως η Angela Lansbury, o Bryη Terfel, η Christine Baranski, η Emma Thompson, ο Rodney Gilffry, η Imelda Staunton κ.ά., ενώ έγινε και κινηματογραφική ταινία από τον Tim Burton με πρωταγωνιστή τον Johnny Depp. 

Εδώ, ο Γιώργος Πέτρου έχει κάνει την απόδοση του έργου, το έχει σκηνοθετήσει και, φυσικά, το διευθύνει με όχημά του την Καμεράτα. Πρωταγωνιστούν λυρικοί καλλιτέχνες και ηθοποιοί όπως ο Χάρης Ανδριανός, η Νάντια Κοντογεώργη, ο Άρης Πλασκασοβίτης, η Μυρσίνη Μαργαρίτη, ο Χριστόφορος Σταμπόγλης και ένα εξαίρετο ερμηνευτικό καστ. Τα σκηνικά είναι του Πάρι Μέξη, τα κοστούμια της Γεωργίνας Γερμανού και οι φωτισμοί του Γιώργου Τέλλου.