Δευτέρα 06 Μαΐου 2024 -

Το Παραμύθι του Nαυαγού: Όταν μία Δις Διδάκτωρ κάνει Παραμύθι την Aρχαιότερη Aιγυπτιακή Περιπέτεια



2000 π.Χ.: Μέσο Βασίλειο … Ένα βασιλικό πλοίο επιστρέφει στην Αίγυπτο μετά από ανεπιτυχές ταξίδι συλλογής πολύτιμων προϊόντων από την Αφρική. Ο πλοίαρχος όντας θλιμμένος, φοβάται την τιμωρία του Φαραώ. Όμως ο υπαρχηγός του αρχίζει να διηγείται τη δική του περιπέτεια, για να τον διασκεδάσει και να τον εμψυχώσει … Ένα παραμύθι μέσα στο παραμύθι, το ναυάγιο, μια δυνατή εμπειρία κι ένας καταστροφικός μετεωρίτης απ’ το διάστημα ...

Αυτά είναι τα συστατικά του Παραμυθιού του Ναυαγού, της αρχαιότερης αιγυπτιακής περιπέτειας, που στη γραφή της Δις Διδάκτορος (Αστρονομίας του ΕΚΠΑ και Αιγυπτιολογίας του Πανεπιστημίου της Limoges, Γαλλίας), Καθηγήτριας Αιγυπτιολογίας στο Σεμινάριο Αιγυπτιολογίας του Ινστιτούτου κ.α., πρώην Επιστημονικής Συνεργάτιδος του Κέντρου Αιγυπτιολογικών Σπουδών της Ρωσσικής Ακαδημίας Επιστημών και Προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτολογίας, Αλίκης Μαραβέλια, γίνεται μια απολαυστική διήγηση για παιδιά!

Η συγγραφέας, καταξιωμένη Αιγυπτιολόγος και Αρχαιοαστρονόμος,  μετέφρασε από το πρωτότυπο το μυθικό διήγημα από τον Πάπυρο Hermitage 1115 όπου είχε καταγραφεί σε ιερατική γραφή.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στην Αίθουσα «Κ. Παλαμάς» του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ», την Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, και μίλησαν για αυτό με ενθουσιασμό, o Ομ. Καθ. Δρ Γεώργιος Προκοπίου, Καθηγητής Μορφολογίας στο Ε.Μ.Π., ο Δρ Θέμης Ντάλλας, Αστροφυσικός-Αρχαιοαστρονόμος, Ε.ΔΙ.Π. στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Ι.Α.Κ.Α.), ο κ. Χρήστος Ζαμπούνης, Εκδότης, και η ίδια η Συγγραφέας. Η αφηγήτρια Κα Αγνή Στρουμπούλη ανέγνωσε με συναρπαστικό τρόπο χαρακτηριστικά αποσπάσματα του παραμυθιού.

Τα πολύχρωμα σχέδια που κοσμούν την πολυτελή έκδοση του Εκδοτικού Οίκου «Φερενίκη»,  έγιναν από την αρχαιολόγο Iris Hoogeweij, που ειδικεύεται στο αρχαιολογικό σχέδιο.