Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024 -

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σπάνιους ναούς της Εποχής του Χαλκού (Photos)



Mε επιτυχία ολοκλήρωσε για φέτος τις ανασκαφικές του δραστηριότητες το πανεπιστήμιο του Σάσαρι (UNISS), σε τρεις πρωτοϊστορικές τοποθεσίες, σπουδαίας σημασίας και τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Αντικείμενο ήταν ναοί που χρονολογούνταν από τα τέλη της Εποχής του Χαλκού ως τις αρχές της Εποχής του Σιδήρου.

Με πρωτοβουλία του τμήματος Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του πανεπιστημίου, οι έρευνες έριξαν φως στην κατασκευή και οργάνωση ναών και ιερών που είναι ταυτισμένοι με την Σαρδηνία, μέρος στο οποίο έγιναν οι ανασκαφές.

Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις, έγινε στο Iloi, στην κοινότητα Sedilo (βορειοανατολικά του Oristano), όπου οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα, έως τότε κρυμμένο προμαχώνα, του συγκροτήματος Nuragic.

Το λατρευτικό κτίριο 

Υπό την ηγεσία της Anna Depalma, η αρχαιολογική ομάδα αποκάλυψε τα ερείπια ενός λατρευτικού κτιρίου, καθώς και κεραμικά από την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου που είναι, είτε απομιμήσεις, είτε γνήσιας προέλευσης από την Εγγύς Ανατολή.

Τα ευρήματα αυτά, υποστηρίζουν τη θεωρία κατά την οποία, τα κτίρια της Σαρδηνίας είχαν λατρευτική λειτουργία, η οποία συνδέεται με μεταλλουργικές δραστηριότητες, στο πλαίσιο ενός συμπλέγματος ιερών.

Στην τοποθεσία Sos Muros, στο Buddusò (Σάσαρι), οι ανασκαφές αποκάλυψαν μία κυκλική δομή κοντά στον ναό με ένα ιερό πηγάδι. Σύμφωνα με την επικεφαλής των εργασιών, Giovanna Fundoni, η δομή μοιάζει να έχει εγκαταλειφθεί μετά από φωτιά που κατέστρεψε την οροφή της.

Μέσα στην δομή βρέθηκαν εργαλεία γνεσίματος και ύφανσης, καθώς και κεραμικά για την προετοιμασία και την κατανάλωση φαγητού.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σπάνιους ναούς της Εποχής του Χαλκού

Επίσης, βρέθηκε και αναδείχτηκε η περίμετρος ενός μεγάλου, κυκλικού κτιρίου, διαμέτρου σχεδόν δώδεκα μέτρων, προσθέτοντας μία νέα διάσταση στην κατανόηση των λατρευτικών δραστηριοτήτων στην τοποθεσία.

Στο σημείο Dualchi η ομάδα, υπό την καθοδήγηση του Claudio Bulla, έκανε  μερικές σημαντικές ανακαλύψεις μέσα σ’ ένα μεγάλο κτίριο ελλειπτικού σχήματος που συνδέεται με το Νουράγκε που είναι ο κύριος τύπος αρχαίου μεγαλιθικού οικοδομήματος (φρουρίου) στη Σαρδηνία  και αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της Νουραγικής Εποχής μεταξύ του 1900 και του 730 π.Χ.

Τα υλικά που ανακαλύφθηκαν, μεταξύ των οποίων, κεραμικά και χαλκός, επαληθεύουν την ύπαρξη δομής η οποία χτίστηκε κάπου μεταξύ του τέλους της Εποχής του Χαλκού και της αρχής της Εποχής του Σιδήρου, προσφέροντας μία νέα προοπτική στην πολιτισμική και τεχνολογική μετάβαση της περιόδου.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία φοιτητών από τα πανεπιστήμια της Γένοβας, του Κάλιαρι, της Μπολόνια, της Πίζα, του Καντίθ, της Βαϊμάρης, και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.