Πέμπτη 02 Ιανουαρίου 2025 -

Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης: Συντήρηση συλλογών που θα εκτεθούν στο νέο Μουσείο



Άλλα πέντε σύνολα αντικειμένων από το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης (ΜΕΛΤ) παίρνουν το δρόμο της συντήρησης, λίγο πριν από την έκθεσή τους στο νέο Μουσείο που θα δημιουργηθεί στην Πλάκα.

Συγκεκριμένα, μελέτες συντήρησης για τα προς έκθεση αντικείμενα από τις συλλογές κεραμικής, υαλουργίας, λιθογλυπτικής, τα θαλάσσια όστρακα της συλλογής αργυροχοΐας και τα χάρτινα έργα έλαβαν ομόφωνα το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) για να προχωρήσουν.

Πρόκειται για τις τελευταίες ομάδες έργων του ΜΕΛΤ που περνούν από το ΚΣΝΜ και ετοιμάζονται να συντηρηθούν πριν εκτεθούν στο νέο Μουσείο. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο είχαν εγκριθεί από το ΚΣΝΜ οι μελέτες συντήρησης για ξύλινα, ξυλόγλυπτα και ζωγραφικά έργα, υφάσματα, μεταλλικά αντικείμενα, καθώς και για τις περίφημες τοιχογραφίες του Θεόφιλου. Επίσης, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) είχε συζητηθεί και εγκριθεί η συντήρηση των έργων κοπτικής τέχνης.


 

 

Όπως επισήμανε στη συνεδρίαση του ΚΣΝΜ η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης, Μαρία Μερτζάνη, η συντήρηση γίνεται με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και γίνεται αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθούν οι εργασίες μέχρι το τέλος του 2015. Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται και η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του κτηριακού συγκροτήματος.

Τα χάρτινα εκθέματα φαίνεται πως είναι τα περισσότερο απαιτητικά ως προς τη συντήρηση και έκθεσή τους. Πρόκειται για περίπου 30 αντικείμενα, βιβλία, περιοδικά, έργα τέχνης και αρχειακό υλικό, τα οποία εμφανίζουν μηχανικές φθορές, κηλίδες υγρασίας και φθορές από παλαιότερες επεμβάσεις. «Τα χάρτινα αντικείμενα είναι φωτοευαίσθητα και ευπαθή στις αλλαγές της υγρασίας, γι’ αυτό και προτείνουμε συγκεκριμένους τρόπους έκθεσής τους», ανέφερε η κα Μερτζάνη.


 
 

Τα αντικείμενα αυτά αποτυπώνουν την ιστορία του ελληνικού κράτους μετά την ίδρυσή του, καθώς και κάποια παραδοσιακά επαγγέλματα, σωματεία και συντεχνίες. Τα σημαντικότερα και πιο παλιά από τα χάρτινα αντικείμενα είναι δύο τούρκικα φιρμάνια του 19ου αιώνα (ίσως και παλαιότερα), που αφορούν στην ιστορία του Μουσείου και την πρώτη του συλλεκτική δραστηριότητα. Επίσης, τρία ευαγγέλια, το παλαιότερο από τα οποία χρονολογείται τον 17ο-18ο αιώνα.

 

 


 
 

Στη συλλογή των χάρτινων αντικειμένων συγκαταλέγονται, επίσης, ένα πιστοποιητικό παρακολούθησης μαθημάτων εθελοντών βοηθών νοσοκόμων (περίοδος Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου), μια ταυτότητα στρατιώτη (1939), εννέα τεύχη του περιοδικού «Μητέρα και παιδί» (1947-1948), μία φωτογραφία (1949) και τρία βιβλία (1946) από τον Σύνδεσμο Καταστηματαρχών/ Βαρελοποιών Αθηνών και Περιχώρων και γκραβούρες περιηγητών.