Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025 -

Μια ιστορική παράσταση στο Καλλιμάρμαρο - «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη»



Ενώνουν τι φωνές τους χίλιοι χορωδοί από όλη την Ελλάδα σε μία μεγαλειώδη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 19 Ιουνίου.

Σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του μουσείου της Ακρόπολης, πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της ιστορικής παράστασης – αφιέρωμα στο χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ». Το αφιέρωμα στον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη έκανε πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 6 και 7 Φεβρουαρίου με δύο αξέχαστες παραστάσεις, τα εισιτήρια των οποίων εξαντλήθηκαν σε λίγες ώρες. 
Εκπρόσωποι τύπου, καθώς και οι χορηγοί της εκδήλωσης, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις δηλώσεις των συντελεστών - διοργανωτών. Στο πάνελ όλοι όσοι έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν την επιθυμία του  Μίκη Θεοδωράκη για τη δημιουργία μιας ιστορικής παράστασης. Ο Γιώργος Λιάνης, η Σοφία Σπυράτου, ο Παναγής Μπαρμπάτης και ο Μιχάλης Αδάμ  μίλησαν για το δημιουργό με προσωπικές ιστορίες αλλά και λεπτομέρειες για τα αριστουργήματα  του μεγάλου μας συνθέτη που θα αποδοθούν σε νέα ενορχήστρωση για συμφωνική μαντολινάτα και χορωδία. 
Σε αυτή την παράσταση, ο Μίκης Θεοδωράκης δεν θέλησε να ερμηνεύσουν το έργο του μεγάλοι τραγουδιστές που εύκολα θα γέμιζαν το Καλλιμάρμαρο. Θέλει να σταλεί μήνυμα ενότητας μέσω των φωνών όλων μας, ενότητας της μουσικής και των Ελλήνων. Δεν δέχεται το δυστύχημα της Ελλάδας, όπως μετέφερε ο κ. Λιάνης. Ζητά αυτό που έγραψε ο Σεφέρης και μελοποίησε ο ίδιος «Λίγο ακόμα να σηκωθούμε, λίγο ψηλότερα…»
Ο μεγάλος δημιουργός απουσίασε, παρότι ήταν προγραμματισμένο να παρευρεθεί στη Συνέντευξη Τύπου. ‘Όμως με τη δήλωσή του, που αναγνώστηκε από τον κύριο Αδάμ, συγκίνησε με τη ζωντάνια, την αμεσότητα και τις ευχαριστίες του προς τους συντελεστές και ήταν σα να βρίσκεται ανάμεσά μας. (Ακολουθεί η δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη) .
«Την εποχή που ήμουν Πρόεδρος των Λαμπράκηδων παρατηρήσαμε ότι σε όλες τις περιπτώσεις της γένεσης και της ακμής κάποιας οργάνωσης υπήρχε ένα κοινό φαινόμενο :  Όλες ξεκινούσαν από την παρουσία ενός ανθρώπου. ήταν αυτό που πριν απ’ όλους τους άλλους πίστεψε στις αρχές της Οργάνωσης και με όπλο μονάχα την πίστη του άρχισε να την μεταδίδει, με αποτέλεσμα στην κορύφωση αυτής της προσπάθειας να φτάνουμε σε οργανώσεις με εκατοντάδες μέλη.
Στην παρούσα συγκυρία το πρόσωπο αυτό έχει μία γνωστή ταυτότητα. Ονομάζεται Παναγής Μπαρμπάτης και όπως μου είπε, αγάπησε και πίστεψε το έργο μου. Έτσι θέλησε να το τιμήσει και να το διαδώσει με τον δικό του τρόπο. Βασισμένος σε μία υψηλού επιπέδου μουσική παιδεία, προχώρησε στην μεταγραφή για τετραφωνία (δηλαδή μικτή χορωδία) των δικών μου μελωδιών και αρμονικών τρόπων και στη συνέχεια στην ενορχήστρωσή του με βάση την κεφαλλονίτικη μαντολινάτα. Εδώ οφείλω να τονίσω ότι στην μουσική τέχνη η τετραφωνία αποτελεί την βάση για την αξιολόγηση ενός μουσικού έργου. Από το Τραγούδι έως την Συμφωνία. Γιατί στον ήχο όλο είναι ζητήματα ισορροπίας. Το μεγάλο ταλέντο είναι αυτό που με το ένστικτο και τη γνώση γνωρίζει πώς θα επιτύχει την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στις τέσσερις φωνές. Γιατί ένα λάθος μουσικής γραφής σκοτώνει την ηχητική λάμψη του μουσικού έργου.
Στην περίπτωση του Παναγή Μπαρμπάτη μπορώ να πω ότι έδωσε στα τραγούδια μου λάμψη και συγχρόνως πολλαπλασίασε την συγκίνηση και το πάθος του πυρήνα της μουσικής μου.
Όπως στην περίπτωση των Λαμπράκηδων κι εδώ ο ένας και μοναδικός ξεκίνησε με την Χορωδία του στο Αργοστόλι, για να φτάσει στις 300 φωνές του Μεγάρου Μουσικής και τώρα στις 1000 φωνές στο Καλλιμάρμαρο. Σήμερα με την ευκαιρία αυτής της Συνέντευξης Τύπου, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω δημοσίως. 
Από την άλλη μεριά επιθυμώ να στείλω ένα μήνυμα αγάπης μαζί με την συγκίνηση και τις θερμές μου ευχαριστίες στα μέλη των χορωδιών που παίρνουν μέρος στη Συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, στους γονείς, στους φίλους, στους συγγενείς, καθώς και στους τοπικούς άρχοντες για την υπέρμετρη προσπάθειά τους, που περιλαμβάνει την άρτια προετοιμασία, το ταξίδι και τα έξοδα διαμονής. Τριάντα χορωδίες από τριάντα πόλεις ξεκινούν να ενώσουν τις φωνές τους στην καρδιά της Αθήνας, στο Καλλιμάρμαρο.
Κι όλα αυτά μέσα στο σκοτάδι που μας σκεπάζει και που όμως δεν είναι ικανό να πνίξει την ψυχή και τη φωνή μας. Εμείς θα τραγουδήσουμε δυνατά για να μας ακούσουν στα πέρατα της γης. ΟΧΙ !
Δεν το βάζουμε κάτω. Και σήμερα και αύριο και πάντοτε! Κι αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι η ίδια μας η μοίρα. Σας παρακαλώ να μου επιτρέψετε να τελειώσω με τους στίχους ενός τραγουδιού που έγραψα στη Μακρόνησο στο 1948.
Χτύπα-χτύπα στο στήθος π’ ανάβει
Χτύπα-χτύπα τον νου που φωτά
Στα χτυπήματα θεριεύουν οι σκλάβοι
Κάτω μας σπρώχνεις μα πάμε ψηλά !
Λες και δεν πέρασε ούτε μία μέρα από τότε…»
Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κου Προκόπη Παυλόπουλου και με τη χορηγική υποστήριξη της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το πρόγραμμα της συναυλίας μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τραγούδια από τους ποιητικούς κύκλους Μικρές Κυκλάδες Επιτάφιο, Άξιον Εστί, Επιφάνεια, Όμορφη Πόλη, Αρχιπέλαγος, Πολιτεία, Λιποτάκτες, Χαιρετισμοί και Γειτονιά των Αγγέλων σε χορωδιακή διασκευή και ενορχήστρωση για συμφωνική μαντολινάτα του διακεκριμένου μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη.                   
Στο κείμενο του βραβευμένου συγγραφέα και ποιητή Γιώργου Μπλάνα τα οποία θα ερμηνεύσουν ο Γιάννης Στάνκογλου και η Ιωάννα Παππά, ο Μίκης Θεοδωράκης, ως μουσική συνείδηση στο ξύπνημά της, συνομιλεί με την Ελλάδα και ανακαλύπτει την απεραντοσύνη του προσώπου της, την πανάρχαια αίσθηση της γης και τ’ ουρανού και των ανθρώπων που κλείνουν τα τραγούδια της.
Συμμετέχουν οι λυρικοί Τζίνα Φωτεινοπούλου, Ελένη Βουδουράκη, Αντώνης Κορωναίος, Μπάμπης Βελισσάριος, Παντελής Κοντός και ο λαϊκός τραγουδιστής Γεράσιμος Ανδρεάτος.
Εκτός από τους σολίστ και τη Συμφωνική Μαντολινάτα που έχει δημιουργηθεί  για τις ανάγκες της παράστασης, οι χίλιοι χορωδοί που θα συμμετάσχουν σε αυτό το ιστορικό πολιτιστικό γεγονός προέρχονται από τις εξής χορωδίες:
Μικτή Χορωδία Αιγίου 1933 - Διευθυντής χορωδίας: Λεωνίδας Χαραλαμπόπουλος
Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Λάρισας - Διεύθυνση Χορωδίας : Δημήτρης Καρβούνης
Χορωδία Δήμου Αγ. Παρασκευής - Διευθυντής Χορωδίας: Χρήστος Κουτσονίκας
Νεανική Χορωδία Έδεσσας - Διεύθυνση Χορωδίας: Γιώργος Γκουράνης
Χορωδία Εμπορικής Τράπεζας - Διευθυντής Χορωδίας: Σταύρος Μπερής
Χορωδία «Επτάχορδη Λύρα» Αγ. Ευθυμίου Κερατσινίου - Διευθυντής Χορωδίας: Χρυσούλα Τσιμούρη
Χορωδία Ελληνογαλλικής Σχολής «Αγ. Ιωσήφ» - Διευθυντής Χορωδίας: Ηλίας Λιαμής
Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης - Διεύθυνση Χορωδίας: Μαίρη Κωνσταντινίδου
ΟpusFemina Δήμου Κορινθίων - Διευθυντής Χορωδίας : Φάλια Παπαγιαννοπούλου
Χορωδία Αρμονία Καλαμάτας - Διευθυντής Χορωδίας: Μιχάλης Γαργαλιώνης
Χορωδία Δήμου Κεφαλλονιάς ΚΕΔΗΚΕ - Διευθυντής Χορωδίας:Άγγελος Μουρελάτος
Χορωδία Καλλιτεχνήματα Κερατσινίου - Διευθυντής Χορωδίας: Μαρία Μιχαλοπούλου
Μικτή Χορωδία Λεοντίου Πατησίων – Διευθυντής Χορωδίας : Βασίλης Γιώτης
Μικτή Χορωδία Μυρτουντίων Λεχαινών - Διευθυντής Χορωδίας: Λένα Σουρμελή
Χορωδία Δήμου Μεγαρέων - Διευθυντής Χορωδίας: Μαρίλια Ηλία
Χορωδία Δήμου Μαρκόπουλου Μεσογαίας - Διδασκαλία Χορωδίας: Λίνα Ροδοπούλου
Δημοτική Χορωδία Ναυπλίου - Διευθυντής Χορωδίας : Θεοδόσης Αντωνιάδης
Χορωδία Νέας Ερυθραίας Δήμου Κηφισιάς - Διδασκαλία Χορωδίας: Λίνα Ροδοπούλου
Μικτή Χορωδία Νέων Δήμου Κηφισιάς - Διευθυντής Χορωδίας: Θανάσης Αρβανίτης
Χορωδία Ορφέας Τρίπολης - Διευθυντής Χορωδίας: Χριστίνα Αθανασοπούλου
Μικτή Χορωδία Πανεπιστημίου Πατρών - Διευθυντής Χορωδίας: Λένα Γερονίκου
Χορωδία Περ. Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης - Διευθυντής Χορωδίας: Λένα Χατζηγεωργίου
Χορωδία Συλλόγου Επτανήσων Πάτρας - Διευθυντής Χορωδίας: Λένα Σουρμελή
Χορωδία Cantelena Πάτρας - Διευθυντής Χορωδίας: Ελένη Παπαδοπούλου
Δημοτική Χορωδία SanGiacomo Κέρκυρας - Διευθυντής Χορωδίας:AntoniyIvanov
Τραγουδιστάδεςτση Ζάκυνθος - Διευθυντής Χορωδίας: Μιχάλης Τσαούσης
Νεανική Χορωδία Τρίπολης LaVita - Διευθυντής Χορωδίας: Λένα Αλεξοπούλου
Χορωδία Τρίπολης - Διευθυντής Χορωδίας: Μιχάλης Γαργαλιώνης
Χορωδία Χίου - Διευθυντής Χορωδίας: Ελευθερία Λυκοπάντη
Μικτή Χορωδία & Μαντολινάτα Αγ. Παντελεήμονος Αχαρνών - Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Παναγής Μπαρμπάτης.