Δευτέρα 06 Μαΐου 2024 -

Μαθήματα ζωής από τις Αθηναϊκές θεατρικές παραστάσεις



Ακολουθώντας το ουμανιστικό πνεύμα των ημερών στρέφουμε την προσοχή μας σε έξι δυνατά έργα που φωτίζουν την ανθρώπινη πλευρά των ηρώων τους – και κατ’ επέκταση τη δική μας.

«Ήρωες»

Υπάρχει ποίηση στο τετριμμένο και λαχτάρα για ζωή ακόμη και στο κατώφλι του θανάτου; Οι τρεις βετεράνοι αξιωματικοί που υποδύονται οι Δημήτρης Πιατάς, Ιεροκλής Μιχαηλίδης και Γιάννης Φέρτης στο έργο του Ζεράλντ Σιμπλερά το υποστηρίζουν με θέρμη. Ο Νικίτα Μιλιβόγεβιτς τους σκηνοθετεί σε αυτό το μάθημα τρυφερότητας και χιούμορ. (Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου)

«Φάρος»

Όταν παίζεις τη ζωή σου στα χαρτιά μπορεί να κερδίσεις, αλλά μπορεί και να χάσεις. Αν είσαι μόνος, βυθίζεσαι στο σκοτάδι. Αν πάλι όχι, υπάρχει πάντα χρόνος για μια δεύτερη ευκαιρία. Οι Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νίκος Ψαρράς, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Αιμίλιος Χειλάκης μας οδηγούν ιδανικά στην παραβολή για την εξιλέωση και τη λύτρωση του Κόνορ ΜακΦέρσον. (Αθηνών)

 

«Δείπνο ηλιθίων»

Η ζωή είναι γεμάτη από φάρσες όμως «γελάει καλύτερα, όποιος γελάει τελευταίος». Μας το επιβεβαιώνει ο καλοπροαίρετος Πινιόν που αποδομεί άθελά του τη μεγαλοαστική κενότητα ενός εκδότη στο έργο του Φρανσίς Βεμπέρ. Η ερμηνευτική επιδεξιότητα του Σπύρου Παπαδόπουλου και του Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη κάνει το γέλιο να ρέει στην επιτυχημένη παράσταση που παίζεται για τρίτη χρονιά. (Κάππα)

«Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα»

Ευτύχησε στα χέρια του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου το έργο του Σάιμον Στίβενς. Στον δε πρωταγωνιστικό ρόλο του αυτιστικού Κρίστοφερ ένας εξαιρετικός Γιάννης Νιάρρος μας κάνει να δούμε τη ζωή μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου με ιδιαιτερότητες και χαρίσματα και να αναρωτηθούμε μήπως όλοι θα έπρεπε να έρθουμε σε επαφή με τις δικές μας «ειδικές ανάγκες». («Τζένη Καρέζη»)

«Κήπος»

Ο Στέλιος Μάινας και η Κάτια Σπερελάκη ζουν μια φοβερή ιστορία αυτόν το χειμώνα: προσπαθούν να ενώσουν τις μοναξιές τους και να επικοινωνήσουν υπό το καθεστώς της απώλειας μνήμης. Ο Δημήτρης Μυλωνάς σκηνοθετεί το σύγχρονο και βαθιά ανθρώπινο έργο του Μπρους Γκουτς που αγγίζει με αιχμηρό χιούμορ την ανθρώπινη δυστυχία. (Από Μηχανής Θέατρο)

«Κάθε Τρίτη με τον Μόρι»

Οι Τζέφρι Χάτσερ και Μιτς Άλμπομ ανασύρουν τα υπολείμματα της ελπίδας και της αισιοδοξίας που μπορεί να έχει ο άνθρωπος όταν έρχεται αντιμέτωπος με τη μοίρα του. Η αληθινή ιστορία της σχέσης ενός άρρωστου καθηγητή και του μαθητή του συγκινεί πολύ, χωρίς να γίνεται μελό, χάρη στις ερμηνείες των Γρηγόρη Βαλτινού και Γιάννη Σαρακατσάνη. (Ιλίσια-Βολανάκη)

Πηγή κειμένου: 

αθηνοραμα