Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Εγκαίνια για την 23η Art Athina



Με μεγάλη επιτυχία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, του υφυπουργού Πολιτισμού, Κωνσταντίνου Στρατή και πλήθος εκπροσώπων από τον χώρο των εικαστικών και εν γένει του Πολιτισμού και φιλοτέχνων εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης, 20 Ιουνίου, η 23η Art Athina, το σημαντικότερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα, που φέτος φιλοξενείται στο Ωδείο Αθηνών.

«Η Art Athina αποτελεί ύστερα από 23 διοργανώσεις το μεγαλύτερο εικαστικό φόρουμ σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Ένα φόρουμ που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του τόπου και αποτελεί εμβληματικό μέσο της προβολής της δημιουργίας της χώρας μας στο πεδίο της σύγχρονης τέχνης αποδεικνύοντας ότι εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε μόνο απόγονοι μεγάλων προγόνων στον χώρο της δημιουργίας της τέχνης, αλλά μπορούμε κι εμείς να γράψουμε τη δική μας ιστορία. Εύχομαι καλή επιτυχία και μεγάλη μακρά συνέχεια και να έχετε την ίδια και μεγαλύτερη ανταπόκριση» τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν παρέλειψε να κάνει λόγο στην πρώτη φορά που είχε εγκαινιάσει τη φουάρ, το 2015, μια περίοδο που όπως είπε «ο τόπος έπρεπε να πάει μπροστά στον σταθερό του δρόμο, τον δρόμο που του ανήκει μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Τότε παρατήρησα ότι μένατε όλοι ζωντανοί για να προβάλλετε αυτό που μπορεί να εκπέμψει η Ελλάδα και μου δώσατε δύναμη για να συνεχίσω την άσκηση των καθηκόντων μου προς αυτό τον προσανατολισμό, της Ιστορίας μας και της προοπτικής μας».

Στους φιλότεχνους που είχαν προσκληθεί για να παραστούν στα εγκαίνια της έκθεσης στην οποία φέτος συμμετέχουν 53 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και τους διοργανωτές απευθύνθηκε και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγοντας μεταξύ άλλων: «Εσείς στην Art Athina -και εσείς- διαμορφώνετε την αίσθηση μας για την πραγματικότητα. Και το κάνετε με καλύτερο τρόπο από μας. Διά της τέχνης και με την τέχνη. Διαμορφώνεται έτσι την αλήθεια μιας χώρας ζωντανής, με αστείρευτη ενέργεια, μιας χώρας που δημιουργεί, που αφήνει το στίγμα της, μιας χώρας με ανθρώπους που γνωρίζουν ότι έρχονται από μακριά και αισθάνονται την υποχρέωση να εξελίξουν και να παραδώσουν τη σκυτάλη στους επόμενους που έρχονται και θα συνεχίσουν να έρχονται. Και αυτή είναι η πραγματικότητα που διαμορφώνετε εσείς σήμερα εδώ, αυτό που κάνετε καθημερινά ο καθένας και η καθεμία με τις μικρές ή μεγαλύτερες δυνάμεις του. Το κάνετε με συνέπεια τα τελευταία 25 χρόνια. Η Art Athina, δεν είναι απλά ένας θεσμός και μία πραγματικότητα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, αλλά είναι πολλά περισσότερα. Είναι ακόμη μία προσπάθεια να αναδειχθεί το αληθινά δημιουργικό πρόσωπο της χώρας, σε μία στιγμή που τα πράγματα αλλάζουν. Από την μεριά της ελληνικής κυβέρνησης έχετε την απόλυτη συμπαράσταση και στήριξη μας και έχετε την υπόσχεση ότι θα είμαστε πάντοτε εδώ».

Πριν ανοίξουν οι πόρτες της 23ης Art Athina και οι καλεσμένοι περιηγηθούν τους δύο χώρους της έκθεσης συνοδευόμενοι από την πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης, Γιάννα Γραμματοπούλου, την καλλιτεχνική διευθύντρια, Σταματία Δημητρακοπούλου και του Βαγγέλη Χαραλάμπους εκ μέρους της εταιρείας παραγωγής της Be Best, τον λόγο πήρε ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Στρατής, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

artathinaIMG_7266

«Η Art Athina λαμβάνει χώρα σε μια κομβική και κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική σύγχρονη τέχνη και συνολικότερα για το πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας. Η μεταφορά της από τις παρυφές στο κέντρο του αστικού ιστού σηματοδοτεί την ανάγκη αφ’ ενός να καταστεί η φουάρ αναπόσπαστο μέρος της συνολικής καλλιτεχνικής δυναμικής της πόλης και αφ’ ετέρου να επιβεβαιωθεί η άρρηκτη σχέση της οικονομίας με την κίνηση των ιδεών και τον πλούτο της δημιουργίας. Το ανανεωμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της φουάρ κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Η Art Athina στο Ωδείο Αθηνών, αλλά και με ισχυρή παρουσία εκτός των τειχών του εκθεσιακού χώρου, συμμετέχει ενεργά στη ζωή της πόλης, γίνεται μέρος του παλμού της, τμήμα μιας διαδρομής, κομμάτι της αστικής εμπειρίας.

Παράλληλα μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε σε βάθος μια απωθημένη σύζευξη: της πολιτιστικής δημιουργίας με την οικονομία, της τέχνης με την οικονομική της διάσταση. Κι η Αθήνα, η πόλη που φέρνει διαρκώς το ίχνος της ιστορίας και σημαδεύτηκε τα τελευταία χρόνια από την πολύπλευρη κρίση, οικονομική και κοινωνική, διεκδικεί πλέον τη θέση της ως τόπος της διεθνούς τέχνης. Είναι στο χέρι όλων μας, της πολιτείας, των δημόσιων θεσμών, των ιδιωτικών φορέων, των καλλιτεχνών και των ανθρώπων της τέχνης γενικότερα να οικοδομήσουμε και να διατηρήσουμε τη δυναμική αυτή».

Η πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννα Γραμματοπούλου δε, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους στην τελετή εγκαινίων τόνισε το γεγονός πως η στήριξη τους στον θεσμό ενθαρρύνει τους διοργανωτές επισημαίνοντας παράλληλα ότι «από γεννήσεως του θεσμού η Art Athina τελεί υπό την προστασία της ελληνικής Πολιτείας και αποδεικνύει πως πρόκειται για έναν θεσμό με κύρος, υπόσταση και ιστορία».

Η Art Athina θα είναι ανοικτή για το κοινό ως και την Κυριακή, 24 Ιουνίου.

Xρηστικές πληροφορίες:

Πέμπτη 21 Ιουνίου 12:00 - 21:00

Παρασκευή 22 Ιουνίου 12:00 - 21:00

Σάββατο 23 Ιουνίου 12:00 - 21:00

Κυριακή 24 Ιουνίου 12:00 - 21:00

Είσοδος

Κανονικό εισιτήριο: 8 ευρώ

Μειωμένο εισιτήριο (άνεργοι, φοιτητές, άνω των 65 ετών, άτομα με ειδικές ανάγκες): 5 ευρώ

Ομαδικό (15 άτομα και άνω): 5 ευρώ

Δωρεάν: Παιδιά κάτω των 12 ετών, φοιτητές Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Μέλη Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης, Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης και Μέλη Εικαστικού Επιμελητηρίου