Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024 -

Δαχτυλίδι ήταν θαμμένο πάνω από 1.000 χρόνια σε οχυρό κάτω από σύγχρονη πόλη (εικόνες)



Ένα δαχτυλίδι της εποχής των Πικτών ανακαλύφθηκε από έναν ερασιτέχνη αρχαιολόγο σε ανασκαφή. Το αρχαίο δαχτυλίδι θεωρείται ότι έχει ηλικία μεγαλύτερη των 1.000 ετών.

Το δαχτυλίδι βρέθηκε στο οχυρό Burghead  στην Moray, της Σκωτίας. Το οχυρό Burghead ήταν ένα από τα πρώτα κέντρα εξουσίας των Πικτών. Στην ουσία είναι ένα ακρωτήριο που είχε τρεις φορές το μέγεθος από οποιαδήποτε άλλη κλειστή τοποθεσία στην Πρώιμη Μεσαιωνική Σκωτία.  Το 1800, όταν μια πόλη χτίστηκε επάνω του, η περιοχή υπέστη «αρχαιολογικό βανδαλισμό».

To δαχτυλίδι, το οποίο στο κέντρο του έχει μια κόκκινη, ημιπολύτιμη πέτρα, γρανάτη,  προς το παρόν βρίσκεται στο επόμενο στάδιο της έρευνας και της μελέτης του από την υπηρεσία του Εθνικού Μουσείου της Σκωτίας.

Οι ειδικοί ελπίζουν να συμβάλει στην κατανόηση των αινιγματικών Πικτών, των οποίων τα βασίλεια χάθηκαν στον χρόνο και οι οποίοι δεν έχουν αφήσει γραπτές μαρτυρίες.

Οι Πίκτες ή Πίκτοι ήταν μια συνομοσπονδία κελτικών φυλών που ζούσε στη σημερινή ανατολική και βόρεια Σκωτία από την ύστερη αρχαιότητα έως την πρώιμη μεσαιωνική περίοδο.

Πριν από την ανακάλυψή του από έναν εθελοντή σε  ανασκαφή που επέβλεπε το πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκωτία, το δαχτυλίδι που έχει σχήμα ρόμβου και έναν γρανάτη, στο κέντρο του, κρυβόταν στο οχυρό της Burghead για πάνω από μια χιλιετία.

Δαχτυλίδι ήταν θαμμένο πάνω από 1.000 χρόνια σε οχυρό κάτω από σύγχρονη πόλη

Το οχυρό αν και έχει ταυτοποιηθεί ως τοποθεσία των Πικτών, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι έχασε την ιστορική του σημασία, όταν επάνω του χτίστηκε η πόλη Burghead το 1800, κλείνοντας το μεγαλύτερο μέρος του οχυρού, οι πέτρες του οποίου, αφαιρέθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν σε άλλες κατασκευές.

Ανάμεσα στις οικογένειες που μετακόμισαν στην νέα πόλη ήταν και οι πρόγονοι του ερασιτέχνη αρχαιολόγου John Ralph, ενός πρώην μηχανικού και απόφοιτου του πανεπιστημίου του Αμπερντίν, με το οποίο συνέχισε να συνεργάζεται για 50 χρόνια.

Όταν βγήκε στη σύνταξη, ο John Ralph συμμετείχε εθελοντικά στις ανασκαφές στην Burghead. Το δαχτυλίδι το ανακάλυψε την τελευταία ημέρα των ανασκαφών. Ο ίδιος περιγράφει: «Νιώθεις δέος όταν ανακαλύπτεις ένα τεχνούργημα το οποίο γνωρίζεις ότι είσαι ο πρώτος άνθρωπος που το βλέπει ξανά μετά από 1.000-1.500 χρόνια.

Αρχίσαμε να φανταζόμαστε ποιος μπορούσε να είναι ο κάτοχός του, ποια η χρήση του και πώς μπορεί να χάθηκε».

Ο καθηγητής αρχαιολογίας  στο πανεπιστήμιο του Αμπερντίν Gordon Noble, και επικεφαλής των ανασκαφών οι οποίες χρηματοδοτούνται από τον οργανισμό έρευνας Historical Environment Scotland, έχει αναδείξει, εδώ και τρία χρόνια, τη σημασία της τοποθεσίας και έχει δημιουργήσει τρισδιάστατες αναπαραστάσεις της στο παρελθόν.

​ Edit media   ​

Το ιδιαίτερο δαχτυλίδι

Ο  Noble  εξηγεί ότι το εύρημα είναι «πραγματικά ξεχωριστό» και αναφέρει: «ακόμη και πριν από τις εργασίες συντήρησης, καταλάβαμε ότι ήταν κάτι το ξεχωριστό. Παρά τα χιλιάδες χρόνια που ήταν θαμμένο στο έδαφος, η πέτρα -πιθανώς -από γρανάτη γυάλιζε ακόμη».

«Έχουν ανακαλυφθεί ελάχιστα δαχτυλίδια Πικτών και, αυτά που έχουν βρεθεί συνήθως ήρθαν στο φως με θησαυρούς οι οποίοι είχαν θαφτεί επίτηδες για τη φύλαξή τους.

«Σίγουρα δεν περιμέναμε να βρούμε κάτι τέτοιο στο έδαφος που κάποτε ήταν το δάπεδο ενός σπιτιού, το οποίο φαινόταν τόσο ταπεινό ώστε αφήσαμε την εξερεύνησή του για την τελευταία ημέρα των ανασκαφών», είπε ο καθηγητής αρχαιολογίας.

Ο Noble προσθέτει: «Τώρα θα μελετήσουμε το δαχτυλίδι, τα ευρήματα των κτιρίων και άλλα τεχνουργήματα για να διαπιστώσουμε αν το δαχτυλίδι κατασκευάστηκε στην περιοχή και ποιος ήταν ο κάτοχος ενός τόσο ξεχωριστού κοσμήματος για τον οποίο δημιουργήθηκε πιθανόν προσωπικά. Έχουμε και άλλα στοιχεία της μεταλλουργικής δραστηριότητας, ενώ κάποια από τα κτίρια που έχουμε αποκαλύψει, είναι εντυπωσιακά.

Η πρόσθετη αυτή ένδειξη του υψηλού κύρους παραγωγής μετάλλων συμβάλλει στις ολοένα αυξανόμενες αποδείξεις που μαρτυρούν ότι το Burghead υπήρξε ένα πολύ σημαντικό κέντρο εξουσίας την περίοδο των Πικτών», κατέληξε o Gordon Noble.

Η αρχαιολογία μπορεί ν’ αποκαλύψει πολλά για τις κοινότητες των Πικτών, οι πληροφορίες  για τα βασίλειά τους, τον πολιτισμό τους και τις πεποιθήσεις τους,  χάθηκαν στον μύθο και το μυστήριο, επειδή δεν έχουν επιβιώσει έως σήμερα γραπτές μαρτυρίες τους.

Περισσότερα για το δαχτυλίδι και τις εργασίες του θα ανακαλύψει και το κοινό της Σκωτίας στην ανοιχτή μέρα που διοργανώνεται για τις ανασκαφές στο οχυρό, την Κυριακή στις 8 Σεπτεμβρίου.