Γνωστό ως «Ουρανοξύστης (η φάλαινα της Μπρυζ), αυτό το τεράστιο δημιούργημα είναι κατασκευασμένο από πέντε τόνους πλαστικών αποβλήτων, που συλλέχθηκαν από τον Ειρηνικό και Ατλαντικό ωκεανό.
Κατασκευάστηκε για να υπενθυμίζει στους κατοίκους ότι 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων βρίσκονται στο νερό του πλανήτη μας. Η κολοσσιαία εγκατάσταση που αναδύεται από το κανάλι της πόλης έχει το ύψος μιας τετραώροφης πολυκατοικίας.
Ο «ουρανοξύστης» (ή αλλιώς skyscraper) είναι ορατός από το άγαλμα του Jan Van Eyck ως μέρος του Bruges Triennial 2018, ενός καλλιτεχνικού – πολιτισμικού φεστιβάλ. Ο φετινός τίτλος και η θεματική του είναι «Υγρή πόλη» – εμπνευσμένη από τα πανέμορφα κανάλια της πόλης.
Οι διοργανωτές του πλησίασαν τους Jason Klimoski και Lesley Chang από το StudioKCA, για να δημιουργήσουν αυτό το έργο τέχνης. Οι Klimoski και Chang είπαν ότι σχεδίασαν το άγαλμα για να υπογραμμίσουν την «πλαστική» απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα – μια απειλή που πρόσφατα τονίστηκε πάλι από ένα δυσάρεστο περιστατικό: τον θάνατο μιας φάλαινας στην Ταϊλάνδη, η οποία είχε καταπιεί 80 πλαστικές σακούλες.
«Μία φάλαινα, που ξεπηδά από το νερό είναι ο πρώτος «ουρανοξύστης της θάλασσας», αναφέρει ο Klimoski. «Και ως το μεγαλύτερο θηλαστικό στο νερό, φαίνεται ότι είναι το κατάλληλο θέμα, ώστε να δείξουμε το φάσμα και τη σοβαρότητα του προβλήματος». Η πρώτη ιδέα των καλλιτεχνών ήταν να λάβουν υπόψη τους τη μεγαλύτερη πηγή νερού του κόσμου: πώς συνδέεται, πώς παράγονται τα απόβλητα και καταναλώνονται στις πόλεις μας και πώς τα πλαστικά απόβλητα καταλήγουν στον ωκεανό.
Το στούντιο συνεργάστηκε με το Hawaii Wildlife Fund για να συλλέξουν το πλαστικό που χρησιμοποιήθηκε στην εγκατάσταση κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων μηνών. Προτάθηκε να συλλέξουν όσα περισσότερα πλαστικά απόβλητα από τους ωκεανούς μπορούσαν, ώστε να διαμορφώσουν τον «ουρανοξύστη».
Το «skyscraper» επιλέχθηκε μαζί με άλλες 14 δημιουργίες από μια επίλεκτη ομάδα διεθνών καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων για να συμμετέχουν στο φεστιβάλ. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς μας και προστίθενται ετησίως 8 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερο πλαστικό στη θάλασσα απ’ ότι φάλαινες.