Κυριακή 28 Απριλίου 2024 -

Συνεχίζεται η βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά – Οι Τούρκοι μετατρέπουν την ιστορική μονή σε χολιγουντιανό σκηνικό



Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις αναφορικά με την ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική συγκυρία, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

Μετά τη βεβήλωση του ιστορικού μοναστηριού με το πάρτι Τούρκων DJs, σειρά έχουν τα γυρίσματα αμερικανικής κινηματογραφικής ταινίας, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, η παγκοσμίου φήμης εταιρεία παραγωγής ταινιών Sony Picture, θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη 23 και 24 Φεβρουαρίου, κινηματογραφικά γυρίσματα μέσα στον ιερό χώρο του μοναστηριού.

Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έχει ήδη εκδοθεί άδεια από την Κρατική Διεύθυνση Κινηματογράφου, ενώ θεωρείται βέβαιη η σχετική έγκριση και από τη Νομαρχία της Τραπεζούντας.

Ο τίτλος της ταινίας είναι «Spiral» και -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- ο συνολικός της προϋπολογισμός της θα αγγίξει τα 150 εκατ. δολάρια. Μάλιστα, κάνουν λόγο για ένα σκηνοθέτη που έχει τιμηθεί με 4 βραβεία Όσκαρ, τον οποίον όμως, δεν κατονομάζουν.

Κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν

Την περασμένη εβδομάδα ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΔΗΣΥ, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κατέθεσαν νέα κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν για τη βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά.

Οι Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, μετά από δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η τουρκική κυβέρνηση έδωσε άδεια σε εταιρία παραγωγής ταινιών για γυρίσματα κινηματογραφικής ταινίας, που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 23 Φεβρουαρίου, επισημαίνουν ότι «η μετατροπή του Ιερού Χώρου σε σκηνικό Χόλιγουντ αποδεικνύει την πάγια τακτική της Τουρκίας να βεβηλώνει ορθόδοξα ιερά προσκυνήματα και μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας».

Υπενθυμίζουν, παράλληλα, ότι η ενέργεια αυτή έρχεται σε συνέχεια «του Disco Party Τούρκων πολιτών στην Παναγία Σουμελά που προσβάλλει τις αρχές και τις αξίες της χριστιανοσύνης και της ορθοδοξίας», ενέργεια την οποία είχαν καταδικάσει και πάλι μέσω ερώτησής τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 8 Φεβρουαρίου 2022.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

«Η Τουρκία συνεχίζει την πάγια τακτική βεβήλωσης Ορθόδοξων ιερών προσκυνημάτων και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως της Παναγίας Σουμελά, της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά τους πρόσφατους χορούς τούρκων πολιτών στην Παναγία Σουμελά, τώρα, με άδεια και πάλι της τουρκικής κυβέρνησης, ξεκινούν στις 23 και 24 Φεβρουαρίου, από την εταιρεία παραγωγής ταινιών Sony Pictures, γυρίσματα κινηματογραφικής ταινίας, μετατρέποντας τον ιερό χώρο σε σκηνικό Χόλιγουντ, γεγονός που προσβάλλει για ακόμη μια φορά τις αρχές και τις αξίες της Χριστιανοσύνης και της Ορθοδοξίας.

Σε συνέχεια λοιπόν και τις προηγούμενης ερώτησής μας στις 8 Φεβρουαρίου 2022, ερωτάται εκ νέου η Επιτροπή:

– Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου αφενός να προστατεύσει τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς τα οποία για άλλη μία φορά σπιλώνονται και αφετέρου να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία;».