Τρίτη 07 Μαΐου 2024 -

Σοφά λόγια από τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό



Αδελφοί μου, σας ικετεύω για την αγάπη του Χριστού, να προσέχετε και να τηρείτε τις διδαχές του Θεού και ποτέ μην κλέβετε, μην σκοτώνετε, μην μοιχεύετε, μην ορκίζεστε, μην ψευδομαρτυρείτε, μην αλληλοσυκοφαντείτε, μην υπερηφανεύεστε, μην στολίζετε το φθαρτό σώμα σας το οποίο αύριο θα γίνει λάσπη και τροφή για σκουλίκια, αλλά να στολίζετε την ψυχή σας η οποία είναι αθάνατη, πιο ειλικρινής και ακριβή από όλο τον κόσμο.

Μην τεμπελιάζετε, κάνετε αγαθές πράξεις, συχνά να προσεύχεστε έτσι όπως σας έμαθα, να πηγαίνετε στην εκκλησία σε όλες τις γιορτές και ιδιαίτερα τις ιερές κυριακάτικες ημέρες (μην εργάζεστε τις ημέρες αυτές). Με το μέτρο των δυνάμεών σας να κρατάτε όλες τις νηστείες, να είστε φιλάνθρωποι.

Όταν βλέπετε ότι οι συγγενείς σας ειναι θλιμμένοι και λυπημένοι, να τους βοηθάτε, να τους παρηγορείτε με πράξη και κουβέντα. Και να βγαίνουν από το στόμα σας καλά λόγια που να μοιάζουν με μέλι και ζάχαρη και όχι με φαρμάκι.

Πάντα να θυμάστε τον θάνατο, να φοβάστε μην έρθει ξαφνικά και να σας βρει απροετοίμαστους. Να είστε πάντα έτοιμοι, να εξομολογείστε και να διορθώνεστε.Τότε δεν θα σας φοβίζει ο θάνατος. Ας 'ερθει και να σας πάρει από αυτό τον ψεύτικο και μάταιο κόσμο στον κόσμο τον αληθινό και αιώνιο ο οποίος δεν έχει τέλος.

 

Κοσμάς ο Αιτωλός