Η Εκκλησία στο Μαυροβούνιο εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης της χώρας
Η ένταση στις σχέσεις της Εκκλησίας με την κυβέρνηση ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο με την ψήφιση του νόμου για τις θρησκευτικές ελευθερίες, σύμφωνα με τον οποίο περιέρχεται στο κράτος η ιδιοκτησία της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, μεταξύ των οποίων ιστορικά μοναστήρια και ναοί. Η ψήφιση του νόμου είχε προκάλεσει έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να πραγματοποιούν ειρηνικές διαδηλώσεις δύο φορές την εβδομάδα ζητώντας την κατάργησή του. Τα πράγματα εντάθηκαν ακόμα περισσότερα με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, όταν οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιου και εν συνεχεία στη σύλληψη και κράτηση του Επισκόπου Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιο, και κληρικών.
Το σχέδιο είναι να μην υπάρχει Ορθοδοξία στο Μαυροβούνιο
«Το σχέδιο είναι να μη υπάρχει εκεί η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, και ο τελικός σκοπός να μη υπάρχει ορθόδοξος λαός και Ορθοδοξία», δήλωσε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Μαυροβούνιο και πρόσθεσε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα είναι η χειρότερη στην ιστορία: «Αυτό δεν γινόταν ούτε στην Οθωμανική περίοδο, ούτε στην περίοδο κομμουνισμού, οι οποίοι είχαν περισσότερη κατανόηση προς την εκκλησία» υπογράμμισε.
Οι διώξεις των κληρικών
Με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν το Σάββατο του Λαζάρου στην προσαγωγή του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιου, ενώ πριν λίγες ημέρες προέβησαν στη σύλληψη και κράτηση του Επισκόπου Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιο, κι άλλων οκτώ κληρικών, με πρόφαση εκ νέου την παραβίαση των μέτρων για την πανδημία.
Το κατηγορητήριο με το οποίο θα δικαστεί ο Πανιερώτατος Επίσκοπος κ. Ιωαννίκιος και οι οκτώ ιερείς που συνελήφθησαν μετά το πέρας της λιτανείας στις 12 Μαΐου στη πόλη Νίκτσιτς, ανακοίνωσε η τοπική εισαγγελία.
Σύμφωνα με αυτό, θεωρείται πως ο Πανιερώτατος μαζί με τους κληρικούς παραβίασαν τα υγειονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από το υπουργείο Υγείας της χώρας στο πλαίσιο προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊου. Για τη παραβίαση των συγκεκριμένων μέτρων οι ποινές που μπορούν να επιβληθούν, είναι από διοικητικό χρηματικό πρόστιμο μέχρι 1 έτος φυλάκιση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέβο Σέκαριτς, εκπροσώπου της εισαγγελίας του Νίκτσιτς.
«Θέλουμε την ελευθερία της θρησκείας, θέλουμε την τάξη στο κράτος, θέλουμε το σεβασμό του Συντάγματος και του νόμου», είχε δηλώσει ο Επίσκοπος μετά την απελευθέρωσή του, προσθέτοντας ότι όλα τα μέτρα που εγκρίθηκαν δεν ήταν σύμφωνα με το Σύνταγμα του Μαυροβουνίου. «Θα αγωνιστούμε για την ελευθερία της θρησκείας και για την τιμή κάθε ανθρώπου και για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για την τιμή και το πρόσωπο κάθε πολίτη, ατόμου, ανεξάρτητα από το ποιος είναι και σε ποιο κόμμα ανήκει. Όλοι χρειαζόμαστε ελευθερία και χρειαζόμαστε τάξη στη χώρα μας», κατέληξε, κάτω από τις επευφημίες των συγκεντρωμένων πιστών.
Οι βλέψεις του Τζουκάνοβιτς
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Προέδρου Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς περί δημιουργίας «Ορθόδοξης Εκκλησιάς των Μαυροβουνίων». Μάλιστα τον περασμένο Φεβρουάριο, ο κ. Τζουκάνοβιτς είχε υποστηρίζει ότι η χώρα του χρειάζεται τη δική της ανεξάρτητη εκκλησία προκειμένου να απαγκιστρωθεί από «τον σερβικό εθνικισμό».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Αλ. Μπέτσιτς σχολιάζοντας τον πρόεδρο Τζουκάνοβιτς υπογράμμισε: «Η πολιτική διχασμού της εξουσίας σήμερα φτάνει στο αποκορύφωμά της με την ανακοίνωση του προέδρου σχετικά με την δημιουργία των εκκλησιών βάση της εθνικότητας, έτσι ώστε οι διαιρέσεις που έσπειρε στο Μαυροβούνιο εδώ και 30 χρόνια της εξουσίας του να αποκτούν την πιο ριζοσπαστική, ταυτόχρονα και την πιο παράλογη μορφή».
«Είναι πλέον σαφές ότι στο σχέδιο του προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς για το μέλλον του Μαυροβουνίου, δεν έχουν θέση οι Ορθόδοξοι Σέρβοι» υπογράμμισε ο Πατριάρχης Σερβίας, ενώ ο πρόεδρος Βούτσιτς μιλά ανοικτά για προσπάθεια να υποβαθμίσουν τον ρόλο των Σέρβων στη χώρα.
Τον περασμένη Δεκέμβριο η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο να αποδοθεί αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην χώρα και το νόμο που ψήφισε, σύμφωνα με τον οποίο η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία χάνει ουσιαστικά την ακίνητη περιουσία της. Ο Παναγιώτατος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kurir» του Βελιγραδίου, κατέστησε σαφές ότι για το Φανάρι το Μαυροβούνιο ανήκει στην δικαιοδοσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) και διαβεβαίωσε ότι η θέση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει. «Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η μοναδική κανονική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο είναι η μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον μητροπολίτη Αμφιλόχιο. […] Επαναλαμβάνω ποτέ δεν θα αποδώσουμε αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία του Μαυροβουνίου», δήλωσε κατηγορηματικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
«Ελπίδα μας η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου να συνέλθει από τον ιό του αθεϊσμού»
Με αυτά τα λόγια ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασίας κ. Αμφιλόχιος θέλεησε να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα το τελευταίο διάστημα, σε πρόσφατο κήρυγμά του.
Ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε μεγάλη αστοχία τις ενέργειες της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου να δημιουργήσει μια κρατική εκκλησία. «Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου απαιτεί ένα δρόμο που είναι απελπιστικός, καθώς απομακρύνεται με τις ενέργειες που επιδιώκει από την πραγματική Εκκλησία του Χριστού. Η αληθινή πίστη καταστρέφεται μέσω της προσπάθειάς τους να δημιουργήσουν τη δική τους αυτοκέφαλη εκκλησία. Εύχομαι ο Θεός να δώσει αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία του Μαυροβουνίου, να μην οδηγήσουν το Μαυροβούνιο στον φόβο και την καταστροφή» τόνισε.
Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος, τονίζοντας:
«Φυσικά, εμείς δεν θέλουμε να παραβιάσουμε τους κανόνες που ισχύουν, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε άλλα μέρη και χώρους να συγκεντρώνονται χιλιάδες κόσμου και στο σούπερ μάρκετ επίσης να κυκλοφορούν καθημερινά χιλιάδες κόσμου και κανείς από τους υπεύθυνους δε λέει τίποτα, και από την άλλη να απαγορεύουν με τοποθετημένους αστυνομικούς στις πόρτες των ναών στους πιστούς να μπαίνουν στον ναό να προσευχηθούν και να ανάψουν το κερί. Δεν είμαστε αφελείς για να μη καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Και αφού σέβονται τις ελευθερίες των άλλων και εμείς θα αγωνιστούμε για την δική μας ελευθερία και για την ελευθερία έκφρασης μέσω των διαδηλώσεων – λιτανειών. Ξέρουν όλοι ότι ήταν αξιοπρεπείς και ειρηνικές».
Μιλώντας για τον διάλογο με τις αρχές για τον άδικο νόμο που δημιουργεί διακρίσεις είπε ότι η Εκκλησία επιδιώκει το διάλογο, και ζήτησε αυτές τις ημέρες να συνεχιστεί, αλλά εξέφρασε την αβεβαιότητά του για τις προθέσεις της κυβέρνησης λέγοντας: «Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει καλή θέληση. Εμείς έχουμε τονίσει τα αιτήματά μας, ζητάμε να είμαστε ίσοι με άλλες θρησκείες, ώστε να μη γίνονται διακρίσεις. Εμείς πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για διάλογο έως ότου επιλυθεί το πρόβλημα. Σε περίπτωση που δεν επιλυθεί αυτό το ζήτημα μέσω διαλόγου, τότε μέσω ειρηνικών λιτανειών θα συνεχίσουμε να ζητάμε τα δικαιώματά μας» κατέληξε ο επίσκοπος Ιωαννίκιος.
ΗΠΑ για Μαυροβούνιο: Στηρίζουμε την ελευθερία της πίστης
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τις θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως η ελευθερία του λόγου, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι, και το δικαίωμα των ατόμων να εκφράζουν ειρηνικά την ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεών τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφορικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Μαυροβούνιο.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καλεί τη κυβέρνηση και την εκκλησία να ξεκινήσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες που αυξάνουν την ένταση.
«Ταυτόχρονα, σεβόμαστε το δικαίωμα όλων των κυρίαρχων κρατών να διατηρούν τη δημόσια τάξη και να προστατεύουν την υγεία των πολιτών τους, με τρόπο συνεπή με τα δημοκρατικά πρότυπα και πρακτικές», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.