Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Σερβίας Πορφύριος: Δεν ζητούμε “ειδικά δικαιώματα” στο Κοσσυφοπέδιο – Υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας η προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών



Η διεθνής κοινότητα είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό όλων των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, τόνισε από το βήμα της Θεολογικής Σχολής Βελιγραδίου ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, κατά τη σημερινή έναρξη του συνεδρίου με θέμα: “Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια – ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά”.

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Στόχος του συνεδρίου είναι καταγράψει την έως τώρα πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του σερβικού πληθυσμού στην αρχέγονη αυτή κοιτίδα του σερβικού πολιτισμού.

Εκπρόσωποι της Εκκλησίας, πανεπιστημιακοί και εισηγητές από άλλες ειδικότητες καταγράφουν την παρούσα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, αλλά τις προκλήσεις που ανοίγονται στο γεωστρατηγικό παιχνίδι της διεθνούς σκακιέρας.

Όλα έγινα με αγάπη για τον Χριστό

Ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας αρχικά τόνισε στην ειχαγωγική τοποθέτηση με την οποία άνοιξαν οι εργασίες του συνεδρίου, ότι όταν γίνεται αναφορά στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια πάντα θα πρέπει να τονίζεται ότι οι Σέρβοι μιλούν για την γη των προγόνων τους. Εκεί φυλάσσεται έως και σήμερα από τα αδέλφια μας ένας ανεκτίμητος θησαυρός ο οποίος μπορεί να περιγραφή μόνο με τον ουρανό των Μετοχίων που των πλημμυρίζουν αναρίθμητα αστέρια το καλοκαίρι”, είπε χαρακτηριστικά.

Στους πολιτιστικούς θησαυρούς, σύμφωνα με τον Πατριάρχη Σερβίας, περιλαμβάνονται περισσότεροι από 1.300 ναοί και εκκλησίες. “Ποια κινητήρια δύναμη έχτισε, ζωγράφισε και διακόσμησε τόσους ναούς, περισσότερους από οκτώ ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο; Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη δύναμη της αγάπης, την αγάπη του Χριστού που στόλισε και κοσμεί όλες τις γενιές του λαού μας. Θα υπενθυμίσουμε ότι σε δύσκολους καιρούς, στις 18 Ιουνίου 1999, στο μοναστήρι Γρατσάνιτσα, ο μακαριστός Πατριάρχης Παύλος είπε στους διεθνείς εκπροσώπους: “Εμείς οι Σέρβοι εδώ στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είμαστε οι ιεροί μας τόποι””, είπε. “Η αγάπη του Χριστού μας καθοδηγεί ακόμη και σήμερα, είκοσι πέντε χρόνια από την αρχή των μεγάλων δεινών του λαού μας το 1999, είκοσι πέντε χρόνια από την υιοθέτηση του ψηφίσματος 1244 των Ηνωμένων Εθνών και είκοσι από το πογκρόμ του Μαρτίου το 2004”, πρόσθεσε.

Υπάρχει χώρος για διάλογο με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Πατριάρχης Πορφύριος αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν καθημερινά εδώ και είκοσι πέντε χρόνια οι σέρβοι Ορθόδοξοι κληρικοί, οι μοναχοί και οι πιστοί στο Κοσσυφοπέδιο. “Μιλάμε και πρέπει να μιλάμε συνεχώς για τα κατεδαφισμένα και καμένα ιερά μας, για τα δολοφονημένα αδέρφια μας, τις αδελφές και τα παιδιά μας, για τις κλεμμένες και καταπατημένες περιουσίες, για τα οργωμένα νεκροταφεία και κυρίως για την αλλαγή ταυτότητας”, υπογράμμισε.

“Ξανά και ξανά, καθοδηγούμενοι από την αγάπη του Χριστού, καλούμε τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου σε διάλογο, γιατί όπως υπάρχει χώρος για όλους στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, υπάρχει πάντα και εξακολουθεί να υπάρχει χώρος για διάλογο”, ανέφερε.

Ο Μακαριώτατος σχολίασε και τα όσα λέγονται κατά καιρούς για το ζήτημα της νομικής θέσης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ότι αυτό είναι το “πιο περίπλοκο πολιτικό ζήτημα” των διαπραγματεύσεων. “Μετά από οκτώ αιώνες αδιάλειπτης παρουσίας στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να συμμετέχει σε καμία πολιτική διαπραγμάτευση και συμφωνία για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων. Ο σεβασμός και η προστασία των ανθρώπινων και, ιδιαίτερα, των θρησκευτικών δικαιωμάτων αντιπροσωπεύουν μια παγκόσμια πολιτισμική αξία, διότι αυτά τα δικαιώματα ανήκουν σε όλους και πρέπει να κατοχυρωθούν στη Σερβική Εκκλησία και τον πιστό της λαό”, είπε.

“Επομένως, τα καθολικά ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν μπορούν να αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων για το καθεστώς και τις πολιτικές συμφωνίες, καθώς υπονοούνται και διασφαλίζονται από διεθνείς νομικές πράξεις”, πρόσθεσε.

Δεν ζητάμε “ειδικά δικαιώματα”

“Η διεθνής κοινότητα, που ενσωματώνεται στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό όλων των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναζητά «ειδικά δικαιώματα» πουθενά, ούτε καν στο Κόσοβο και τα Μετόχια. Επιπλέον, τα καθολικά ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως «ειδικά δικαιώματα» μόνο για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σερβικής Εκκλησίας και του λαού του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, τα ακίνητα και κινητά ιερά και περιουσιακά στοιχεία που έχουν μεγάλη γενική πολιτισμική, πολιτιστική, πνευματική και ιστορική αξία δεν μπορεί να θεωρηθούν μόνο στην περίπτωση αυτή ως “ειδικό δικαίωμα” της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”, είπε με νόημα για το ειδικό καθεστώς που προσπαθούν να εντάξουν διεθνείς οργανισμοί την Σερβική Εκκλησία.

Ο Μακαριώτατος κ.κ. Πορφύριος τόνισε ότι τα «ειδικά δικαιώματα» δεν περιλαμβάνουν τη διασφάλιση και τον σεβασμό του δικαιώματος στη ζωή, του δικαιώματος στην ελεύθερη κυκλοφορία, του δικαιώματος στην ελευθερία έκφρασης, του δικαιώματος στην απρόσκοπτη απόλαυση της περιουσίας του και άλλων καθολικών δικαιωμάτων που εγγυώνται σε κάθε άτομο δεσμευτικές διεθνείς νομικές πράξεις.

“Είναι αδιαμφισβήτητο ότι απειλούνται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του κλήρου, των μοναχών και των πιστών, καθώς και η σερβική ορθόδοξη ταυτότητα, τα ιερά και άλλα περιουσιακά στοιχεία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να δεχτεί κανένα νομικό και πολιτικό μοντέλο που αντιτίθεται στο Ευαγγέλιο και την όγδοη ύπαρξή του στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν, είναι και παραμένει η Εκκλησία του Χριστού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και παντού όπου εκτείνεται η κανονική δικαιοδοσία της”, κατέληξε.

Πληροφορίες – φωτογραφίες: spc.rs

Πηγή κειμένου: