Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 -

Παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Γέροντα Εφραίμ τα αποκαλυπτήρια Μνημείου Πεσόντων, Δολοφονηθέντων και Αγνοουμένων Περιστερωνοπηγής



Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, παρουσία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, Γέροντα Εφραίμ, τέλεσε σήμερα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των 33 πεσόντων και αγνοουμένων κατά την τουρκική εισβολή 1974, των κοινοτήτων Πηγής και Περιστερώνας, στον δρόμο Μοσφιλωτής – Ψευδά.

Στην ομιλία του ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε το σημαντικό έργο που κάνει ο Γέροντας Εφραίμ σε όλη την Ορθοδοξία. Μάλιστα ανέφερε ότι όλα όσα προσφέρει ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, τις περισσότερες φορές είναι μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας.

 
 
 

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων διοργανώθηκε από τα Κοινοτικά Συμβούλια Περιστερώνας και Πηγής Αμμοχώστου.

Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδας έξι Περιστερωνοπηγιώτες, 13 άμαχοι δολοφονήθηκαν, ενώ οι δύο κατεχόμενες κοινότητες έχουν και 14 αγνοούμενους.

Το Μνημείο είναι ένα έργο ζωής για τους Περιστερωνοπηγιώτες, το οποίο αποκαλύπτεται σήμερα, πενήντα χρόνια μετά τον ξεσπιτωμό. Μετά την τελετή θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα και δεξίωση στο εστιατόριο «Κοκκινού» στη Μοσφιλωτή.

 

   

 

  

 

 

Πηγή κειμένου: