Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Το παρασκήνιο της ιστορικής συνεδρίασης-Σε δύσκολη θέση ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιεραρχία



 

 

“Η σημερινή ημέρα είναι η αφετηρία για μια ελεύθερη Εκκλησία” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος χθες στην Σύνοδο της Ιεραρχίας αφού πρώτα δημιουργήθηκε φορτισμένο κλίμα κυρίως για το το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου και σε δεύτερο πλάνο για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Μητροπολίτες με ισχυρή παρουσία όπως άλλωστε όλοι πληροφορηθήκαμε προκειμένου να διαπραγματευτούν το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου, ήρθαν αντιμέτωποι με τον αρχιεπίσκοπο και ο ίδιος κάποιες φορές τους αφαίρεσε το λόγο και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών αποχώρησαν.
Το ευαίσθητο εσωτερικό της εκκλησίας έπεσε στα χέρια της διχασμένης άποψης της κοινωνίας και της ενημέρωσης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν στρατόπεδα με διαφορετικές δυναμικές και στρατηγικές.
Πολλοί ήταν αυτοί που αναφέρθηκαν στις γραμμές του Αρχιεπισκόπου φανερά ενοχλημένοι αλλά δεν αντέδρασαν περιμένοντας προφανώς να εξελιχθούν τα πράγματα, στη Σύνοδο.
Ο Αρχιεπίσκοπος μπαίνοντας στην Ιεραρχία είχε ήδη έλθει σε διαπραγματεύσεις, και προφανώς αυτό ήταν κάτι που ενόχλησε αρκετούς.
Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίμενε εναγωνίως το αποτέλεσμα αυτής της Συνόδου αλλά και με εντολή του Πρωθυπουργού , ο Αρχιεπίσκοπος θα καλυπτόταν πλήρως, όπως κι έγινε
Σε κάθε περίπτωση όμως, o πρωθυπουrγός είχε δώσει εντολή σε περίπτωση αντιδράσεων η ηγεσία του υπουργείου και το Mαξίμου, να προχωρήσει σε δηλώσεις επίσημες που θα ξεκαθάριζαν για μια ακόμη φορά την θέση της κυβέρνησης, η οποία δεν άλλαξε από την αρχική της θέση.
Κανείς δεν αμφέβαλε ότι ήταν μια ιστορική συμφωνία και συνεδρίαση με επίσης ιστορικές αντιδράσεις. Οι διάλογοι που λέγεται ότι διαμόρφωσαν το κλίμα ήταν περίπου οι παρακάτω τους οποίους δημοσιεύουμε με επιφυλάξεις για την ακρίβεια και τους τόνους μιας και υπάρχoυν αρκετοί λόγοι η αλήθεια να παραποιείται σε μεγάλο βαθμό.
Αυτό βεβαίως που είναι σίγουρο ότι διαδραματίστηκε στην ιεραρχία είναι το κλίμα των επιθέσεων με έναν αρχιεοπίσκοπο σε δύσκολη θέση αφού σίγουρα οι πιέσεις που δέχθηκε είναι πολλές από τη μια και από την άλλη σίγουρα δεν θέλει να καταστρέψει την εκκλησία και τους λειτουργούς της.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ειπώθηκαν τα εξής :
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:Ήρθαμε να συζητήσουμε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών: Αυτό είναι το θέμα; Οι κληρικοί αγωνιούν.
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:Μην μεγαλοποιείτε το θέμα με τους κληρικούς.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν μπορούμε να δεχθούμε την αλλαγή μισθοδοσία του κλήρου.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μα τι είναι αυτά που λέτε Μακαριώτατε; Αφήστε με να μιλήσω…
Αρχιεπίσκοπος: Δεν υπάρχει λόγος είστε εκτός θέματος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Μπορώ να συνεχίσω;
Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος: Σας απάντησε ο Μακαριότατος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας:Σας παρακαλώ μην παρεμβαίνετε εσείς!
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:Είστε εκτός θέματος.
Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Μας ζητάτε να τοποθετηθούμε μονολεκτικά αν συμφωνούμε ή όχι;
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ό, τι έχετε να πείτε να το πείτε όταν σας καλέσουν στην επιτροπή που θα συσταθεί……«Σε μένα που το ράσο έχει κολλήσει πάνω μου και είμαι ένα με την εκκλησία, σε μένα θα πουν ότι την πρόδωσα;»
Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε την μισθοδοσία του κλήρου. Δέκα χιλιάδες κληρικοί αγωνιούν δεν γίνεται να το κάνουμε αυτό.
Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος: Θα πρέπει να καταλάβετε ότι προσπαθούμε να σας σώσουμε Μακαριώτατε. Δεν θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε στην χώρα.Δεν θα μπορείτε να πάτε σε καμιά μητρόπολη από τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν από τους κληρικούς.
Μητροπολιτής Nέας Iωνίας: Η Ιεραρχία είναι ανώριμη αυτή τη στιγμή για να λάβει τέτοιες αποφάσεις. Καλύτερα να το δούμε με προσοχή
Μητροπολίτης Καισαριανής, Δανιήλ: «Εσύ θα μας πεις τέτοιο πράγμα; Ότι η εκκλησία είναι ανώριμη;».
Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ:Δεν πρέπει να περάσει αυτή η συμφωνία. Εδώ βλέπουμε να ξετυλίγεται μια διεργασία μυστικών συμφωνιών.
Ναυπάκτου Ιερόθεος: Πρέπει να μιλήσουμε. Έγινε μεθόδευση να μη μιλήσουμε και είμαστε ακροατές. Να μην μπει στο διάλογο η μισθοδοσία ιερέων από το δημόσιο.
Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος: Δίνω μάχες και ελπίζω. Η μισθοδοσία είναι εκτός διαλόγου.
Μητροπολίτες Νέων Χωρών: Έπρεπε να είχε ενημερωθεί το Φανάρι.
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος αποχώρησε καταγγέλλοντας τη διαδικασία ενώ ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ αποχώρησε μετα από λεκτική διαφωνία που είχε με τον μητροπολίτη Νέας Ιωανίας Γαβριήλ.
Αντιπαράθεση υπήρξε και με τον μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο.
Λίγο πριν την σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε: «Πρέπει να βγούμε ενωμένοι. Μη δώσουμε την εικόνα ότι είμαστε διχασμένοι».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον λόγο έλαβαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Πειραιώς κ.Σεραφείμ, Κερκύρας Νεκτάριος και Μεσογαίας Νικόλαος οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία και τις επιφυλάξεις τους.
Επίσης τον λόγο έλαβαν οι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Ιωάννινων κ. Μάξιμος και Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Καρπενησίου κ. Γεώργιος, Θηβών κ. Γεώργιος, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο οποίοι στήριξαν τις προτάσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.