Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024 -

Όσιος Ιουστίνος Πόποβιτς. Ο Άγιος που αγαπούσε τους Έλληνες – Αφιέρωμα στην pemptousia.tv



Ο Όσιος Ιουστίνος Πόποβιτς έλεγε χαρακτηριστικά: «Αν δεις έναν Έλληναν να είναι σκυφτός, τότε, προσεύχεται – αν δεις έναν Έλληναν με το κεφάλι ορθό, τότε, ομιλεί επτά Οικουμενικές Συνόδους».

Την 1η Ιουνίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Ιουστίνου του εν Τσέλιε, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεολόγους της εποχής μας, πνευματικός πατέρας της Εκκλησίας της Σερβίας και όλης της Ορθοδοξίας. Γεννήθηκε το 1894 ανήμερα του Ευαγγελισμού στην κωμόπολη Βράνιε της Νοτίου Σερβίας από ιερατική οικογένεια. Στην Μονή Τσέλιε έζησε τα τελευταία 28 χρόνια της ζωής του. Εκοιμήθη εν Κυρίω στις 25 Μαρτίου 1979, ανήμερα του Ευαγγελισμού μα και ήμερα της γεννήσεως του. Ο τάφος του αποτελεί τόπο προσκυνήματος για τους Ορθοδόξους από όλο τον κόσμο. Το Πατριαρχείο Σερβίας, τον Μάιο του 2010, κατέταξε επίσημα τον π. Ιουστίνο στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ο Όσιος Ιουστίνος Πόποβιτς ανήκει στις μεγάλες ιερατικές και θεολογικές μορφές της Εκκλησίας. Ο θεολογικός του λόγος καθαρός, ορθόδοξος, θεμελιωμένος στην Αγία Γραφή και τους Πατέρες της Εκκλησίας. Είναι ο θεολόγος του Θεανθρώπου, ο οποίος με θαυμάσιο πατερικό ύφος, θεολόγησε με καταπληκτική ακρίβεια την εν τω Θεανθρώπω απολύτρωση του ανθρωπίνου γένους. Υπήρξε συνεπής ορθόδοξος και στηλίτευε την αίρεση. Με σαφή λόγο απόδειξε την αίρεση του παπισμού και του προτεσταντισμού, ως απόλυτο εκφυλισμό της σώζουσα Ορθοδοξίας. Ιδιαίτερα επικριτικός υπήρξε για την σύγχρονη μάστιγα του Οικουμενισμού, τον οποίο χαρακτήρισε ως «παναίρεση». Μας κληροδότησε πολυπληθή αριθμό βαθυστόχαστων θεολογικών έργων, εφάμιλλα των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας, πολλά των οποίων κυκλοφορούν και στην ελληνική γλώσσα. (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)

Το έργο του Οσίου είναι η διακήρυξη, η ομολογία της πίστης, και απευθύνεται στους συγχρόνους του. Τους ομιλεί εναγωνίως για την ακαταστασία, στην οποία τους βυθίζει η πικρή εμπειρία της επαναλαμβανόμενης αποτυχίας, για την δουλοπρέπεια στην οποία κατευθύνουν τον άνθρωπο οι ιδεολογίες και οι αυτοκρατορίες, οι ειδωλολατρίες και οι ψευδοεπιστημονισμοί, επικρίνοντας πάντοτε δριμύτατα την παράλογη απαίτηση του Ουμανισμού να ερμηνεύει τον άνθρωπο διά του ανθρώπου.

Σε ολόκληρο το συγγραφικό του έργο, γίνεται συνεχώς επίκληση του Θεανθρώπου, και αυτό γίνεται για να υπογραμμιστεί στην εποχή μας ότι η «Θεανθρωπότης» είναι το μέτρο και το κριτήριο όλων των αξιών, και ότι ο Θεάνθρωπος, ο οποίος αποκαλύπτεται στον άνθρωπο ως ο αυθεντικός άνθρωπος, είναι ο σκοπός για τον οποίον είναι «κεκλημένος εις την θέωσιν του προσώπου του διά της ολοκληρώσεως αυτού εν τη Εκκλησία», η οποία είναι αυτό τούτο το Σώμα του Θεανθρώπου.

Μια ρήση του Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς για το πόσο ανώτερη είναι η προσευχή εν συγκρίσει με τις σκέψεις που μπορεί να κάνει κάποιος γράφτηκε στη σελίδα της Ιεράς Μονής του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, που βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα. «Η σκέψη είναι πάντοτε (σαν) μία καρφίτσα. Πάνω της δεν μπορείς ποτέ σου να σταθείς. Μονάχα η προσευχή είναι βράχος ακλόνητος επάνω στον οποίο μπορώ να στέκομαι και να επιβιώνω».

Αφιέρωμα στην pemptousia.tv

  • Παρουσίαση τόμου Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς «Δογματική – Ορθόδοξη Φιλοσοφία της Αληθείας»

Στη παρουσίαση της έκδοσης της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, υπό τον τίτλο «Δογματική – Ορθόδοξη Φιλοσοφία της Αληθείας» του Σέρβου Αγίου Ιουστίνου (Πόποβιτς) του Τσέλιε, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 2019, στην Αθήνα, η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, υπό τη διεύθυνση του Χοράρχου Γεωργίου Κωνσταντίνου, απέδωσε Ύμνους προς τιμήν του Αγίου Ιουστίνου. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος και ο Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβαν ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, ο μακαριστός Επίσκοπος πρώην Ερζεγοβίνης Αθανάσιος Γιέφτιτς και ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος, Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης.

Παρακολουθήστε ένα αφιέρωμα στην εκδήλωση στο On Demand περιεχόμενο της τηλεόρασης της Πεμπτουσίας.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

 

  • Ο μακαριστός επίσκοπος Αθανάσιος Γιέφτιτς μιλά για τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς

Σε συνέντευξη του στην Πεμπτουσία, ο μακαριστός Επίσκοπος κυρός Αθανάσιος Γιέφτιτς είχε μιλήσει για το πρόσωπο και το έργο του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

  • Η οσιακή μορφή του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς

Ο Δρ. Θεολογίας Αλέξανδρος Στογιάνοβιτς είχε μιλήσει για την οσιακή μορφή του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς και τη μετάφραση των Φιλοσοφικών Κρημνών στα ελληνικά.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

  • Ο οικουμενισμός ως ακύρωση της οικουμενικότητας της Εκκλησίας, κατά τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς

Επίσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε ομιλίες από το Διεθνές Θεολογικό Συνέδριο «Ορθόδοξη Θεολογία και Παιδεία: Η συμβολή του Αγ. Ιουστίνου Πόποβιτς και του π. Γεωργίου Φλωρόφσκυ», που διοργάνωσε η Πανελλήνιος Ένωση Θεολόγων, υπό την αιγίδα της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τις 15 έως τις 16 Νοεμβρίου 2019.

Ο οικουμενισμός ως ακύρωση της οικουμενικότητας της Εκκλησίας, κατά τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ μίλησε με θέμα: «Ο οικουμενισμός ως ακύρωση της οικουμενικότητας της Εκκλησίας, κατά τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς».

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

  • Ο εν Χριστώ ενάρετος βίος των Χριστιανών, κατά τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς

Επίσης, ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνος μίλησε με θέμα: «Ο εν Χριστώ ενάρετος βίος των Χριστιανών, κατά τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς».

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

  • Η Ευρωπαϊκή Παιδεία κατά τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς

Ο Ευάγγελος Πεπές, επίκουρος καθηγητής, μίλησε με θέμα “Η Ευρωπαϊκή Παιδεία κατά τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς”.

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

 

  • Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς στο ομιλητικό και συγγραφικό έργο του Μακαριστού π. Γεωργίου Καψάνη

Ο ιερομόναχος π. Λουκάς Γρηγοριάτης, ανάπτυξε το θέμα: «Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς στο ομιλητικό και συγγραφικό έργο του Μακαριστού π. Γεωργίου Καψάνη».

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο:

  • Η θεολογική γνωσιολογική αρχή, κατά τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς

Ο  Ηρακλής Ρεράκης, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. μίλησε με θέμα: «Η θεολογική γνωσιολογική αρχή, κατά τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς».

Πατήστε στην εικόνα για να μεταβείτε στο περιεχόμενο: