Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025 -

Οικουμενικός Πατριάρχης: Στη Χάλκη διδαχθήκαμε πνεύμα αγάπης, αλληλεγγύης και διαλόγου



Στην πολύτιμη συνεισφορά της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο διαχρονικά τροφοδοτούσε με άξια στελέχη που επάνδρωσαν διαχρονικά την Πατριαρχική Αυλή, καθώς και στην δυναμική Πανορθόδοξη ευθύνη την οποία αναπτύσσει σήμερα η Αγία Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου με τίτλο: “Ἡ συμβολὴ τῶν Χαλκιτῶν Καθηγητῶν καὶ ἀποφοίτων εἰς τὰς διορθόδοξους σχέσεις: Θεολογικὴ Σχολὴ τῆς Χάλκης· ἐπιτελικὸν διεργαστήριον τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου”.

Στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης πραγματοποιήθηκαν χθες, Τρίτη 13 Ιουνίου 2023, οι εργασίες του Διεθνούς Διορθοδόξου Επιστημονικού Συνεδρίου υπό τον τίτλο “Ἡ συμβολὴ τῶν Χαλκιτῶν Καθηγητῶν καὶ ἀποφοίτων εἰς τὰς διορθόδοξους σχέσεις: Θεολογικὴ Σχολὴ τῆς Χάλκης· ἐπιτελικὸν διεργαστήριον τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου”, το οποίο διοργανώνεται επ’ αφορμή της συμπληρώσεως εκατονταετίας από της συγκλήσεως του εν Κωνσταντινουπόλει Πανορθοδόξου Συνεδρίου του 1923. Τις εργασίες του παρόντος Συνεδρίου κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος απηύθυνε εναρκτήριο χαιρετισμό.

Η προσφορά της Χάλκης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Αρχικά ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην προσφορά της Σχολής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο λέγωντας, μεταξύ άλλων ότι:  “Έχομεν πολλάκιν αναφερθεί εις την προσφοράν της Σχολής μας εις την Εκκλησίαν και την Θεολογίαν. Εις τους στενούς δεσμούς της με το Οικουμενικόν Πατριαρχείο. Εις την εσωτερικήν πνευματικήν συνάφεια, την αντίδοση και την αλληλοπεριχώριση μεταξύ των. Όντως η τροφός Σχολή απετέλει το θεολογικόν επιτελικόν διεργαστήριο της Μεγάλης Εκκλησίας. Το πνεύμα της Χάλκης ως αυτό τούτο το πνεύμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήτο ενσάρκωσις ακλονήτου πιστότητος εις την δογματικήν, λειτουργικήν και κανονικήν παράδοσιν της Εκκλησίας και ανοιχτοσύνης προς την ιστορίαν και τον πολιτισμόν”.

“Η Χαλκίτης Σχολή τροφοδότησε την Αγίαν Μεγάλην του Χριστού Εκκλησίαν με άριστα κατηρτισμένα, δυναμικά, αποτελεσματικά και αφοσιωμένα εις το καθήκον στελέχη”, τόνισε.

Αναφορικά με τα όσα διδάχτηκαν στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι: “Πνεύμα αγάπης, αλληλεγγύης και διαλόγου εδιδάχθημεν εις την Χάλκης οι ομογάλακτοι αδελφοί. Εις το θρανίον και το στασίδι. Εις την κοινήν μελέτη και την κοινή τράπεζα. Εις την κοινοβικαή καθημερινότητα και την απλότητα της βιοτής. Η Θεολογία ήτο γνώσις υπαρξιακή και εμπειρική. Ήτο απάντησις εις τας πενυματικάς αναζητήσεις του ανθρώπου, έμπνευση και ώθηση δια καλήν μαρτυρίαν περί της ελπίδος και δια καλλίκαρπον εκκλησιαστικήν διακονίαν”.

“Η αμφισβήτηση του Ουκρανικού αυτοκεφάλου υποσκάπτει την διορθόδοξον ειρήνην”

Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στην δυναμική Πανορθόδοξη ευθύνη την οποία αναπτύσσει σήμερα η Μητέρα Εκκλησία η οποία όταν οι περιστάσεις το απαιτούν παρεμβαίνει για να επιλύσει καταστάσεις και ζητήματα τα οποία ενίοτε χρονίζουν. Ως πρόσφατο δυναμικό παράδειγμα έφερε την χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας υπογραμμίζοντας ότι κάθε αμφισβήτηση αυτού του καθεστώτος εισάγει μία νέα εκκλησιολογία και υποσκάπτει την διορθόδοξη ειρήνη.

“Και σήμερα η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία αναπτύσει δυναμικώς την Πανορθόδοξο ευθύνη της. Παρεμβαίνει όταν οι περιστάσεις το απαιτούν δια την επίλυση χρονιζόντων και νέων προβλημάτων επ’ αγαθό του λαού του Θεού. Με αμετακίνητη προσήλωση εις την δογματικήν και καονονικήν παράδοση της Εκκλησίας. Έμπρακτη επιβεβαίωση του πρωτευθύνου ρόλου του Οικουμενικού Θρόνου και επικύρωση της Ορθοδόξου εκκλησιολογίας και της μακραίωνης καθιγιασμένης εκκλησιαστικής πρακτικής αποτελεί η χορήγηση αυτοκεφάλου καθεστώτος εις την Εκκλησίαν της Ουκρανίας. Κάθε προσπάθεια αμφισβητήσεως του Ουκρανικού αυτοκεφάλου εισάγει μία ανερμάτιστον νέαν εκκλησιολογίαν. Υποσκάπτει την διορθόδοξον ειρήνην και κωλύει την συνεργασίαν και την κοινήν μαρτυρίαν των Ορθοδόξων Εκκλησιών”, είπε.

“Μονή και Σχολή είναι σήμερα τόπος συναντήσεως και διαλόγου. Μελέτης και περισυλλογής, οργανώσεως πολλών θεολογικών, εκκλησιαστικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων”, κατέληξε και ευχαρίστησε τους διοργανωτές του συνεδρίου για την πρωτοβουλία της διεξαγωγής του.

Παρέστησαν εκπρόσωποι Εκκλησιών

Κατόπιν χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Εφορείας της Σχολής, Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, ο Καθηγούμενος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός, ο Πρόεδρος της Εστίας Θεολογων Χάλκης, Καθηγητής κ. Νικόλαος Ξεξάκης, καθώς και εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των εκλεκτών συνέδρων καθώς και συζητήσεις, ενώ την κατακλείδα και τις επιλογικές παρατηρήσεις εξεφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Πρόεδρος της επί των Διορθοδόξων Ζητημάτων Επιτροπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παρέστησαν εκπρόσωποι των Εκκλησιών Αλεξανδρείας, Σερβίας, Κύπρου, Ελλάδος, Πολωνίας και Ουκρανίας, εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, η ενταύθα Ιεραρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Άρχοντες Οφικκιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου, ο Πρόξενος της Ελλάδος εν τη Πόλει, απόφοιτοι της Σχολής, Καθηγητές Πανεπιστημίων της Ελλάδος και της Ευρώπης, εκπρόσωποι φορέων και Θεολογικών Ακαδημιών.

Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου ο Παναγιώτατος επεδωσε τιμητικές πλακέτες στην Πρόεδρο, Ναταλία Πούλου, και την Διευθύντρια, Φλώρα Καραγιάννη, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, καθώς και στην κ. Ειρήνη Βανταράκη, για την όλη τους προσφορά και συνδρομή στο έργο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.