Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Μετά από σχεδόν 4 χρόνια, ανοίγει η Παναγία Σουμελά στον Πόντο



Σχεδόν τέσσερα χρόνια κράτησαν οι εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Εύξεινο Πόντο, αλλά από σήμερα έστω και ένα μικρό τμήμα του συγκροτήματος θα ανοίξει για το κοινό. Τα «εγκαίνια» πήραν αναβολή μίας εβδομάδας λόγω κακοκαιρίας, και έτσι η 25η Μαΐου είναι αυτή που σηματοδοτεί μια νέα φάση στη ζωή του μνημείου. Πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι πλέον ο βράχος των 600 τόνων απέναντι από την είσοδο δεν απειλεί τη Σουμελά μιας και οι αναρριχητές κατάφεραν να τοποθετήσουν μεταλλικά πλέγματα.

Το άνοιγμα της μονής θα γίνει παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ναντίρ Αλπαρσλάν.

Όμως, παρά το γεγονός ότι οι εργασίες εδώ και πολύ καιρό έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των επαγγελματιών της Τραπεζούντας που είδαν τον αριθμό των επισκεπτών να μειώνεται κατακόρυφα, σε πρώτη φάση το μνημείο θα είναι ανοιχτό μέχρι και το προαύλιο. Σε δεύτερη φάση, και αφού ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των βράχων πάνω από το καθολικό και τα δωμάτια του μοναστηριού, και ταυτοχρόνως συντηρηθεί ο ναός, το συγκρότημα θα είναι εξολοκλήρου ανοιχτό.

Η μονή έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2015 και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί 4.000 τόνοι επικίνδυνων βράχων. Οι φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί επιβεβαιώνουν ότι έχει γίνει συντήρηση του μονοπατιού, του υδραγωγείου και των σκαλοπατιών. Οι τουρκικές Αρχές διαβεβαιώνουν ότι θα προσπαθήσουν να εντάξουν το μνημείο στον κατάλογο της UNESCO.