Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

Η Βουλγαρία είπε το «ύστατο χαίρε» στον μακαριστό Πατριάρχη Νεόφυτο (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)



Σε κλίμα συγκίνησης πλήθος κλήρου και λαού στη Σόφια είπαν το Σάββατο το «ύστατο χαίρε» στον μακαριστό Πατριάρχη κυρό Νεόφυτο ο οποίος για 11 χρόνια ήταν στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Βουλγαρίας και αναπαύεται πλέον στη βουλγαρική γη.

Της Εξοδίου Ακολουθίας προηγήθηκε Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο Τοποτηρητής του Θρόνου, Μητροπολίτης Βάρνης και Μεγάλης Πρεσλάβας κ. Ιωάννης συλλειτουργούντων Αρχιερέων της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αφίχθη λίγο μετά τις 10 το πρωί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στη Σόφια, όπου προσκύνησε τη σορό του Μακαριστού Πατριάρχου Βουλγαρίας κυρού Νεοφύτου.

Στη συνέχεια τελέστηκε η Εξόδιος Ακολουθία προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Με τον Παναγιώτατο συγχοροστάτησαν Ιεράρχες της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, αλλά και Αρχιερείς που εκπροσώπησαν άλλες Ορθόδοξες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησαν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Βεροίας κ. Παντελεήμων. Παρέστη επίσης ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Επιφάνιος.

Mετά το πέρας της Εξοδίου Ακολουθίας και με τη συνοδεία πομπής κλήρου και λαού, η σορός του μακαριστού Πατριάρχη κυρού Νεοφύτου μεταφέρθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Κυριακής όπου ενταφιάσθηκε.

Πηγή κειμένου: 

orthodoxianewsagency