Ο Μακαριστός Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός δοξάστηκε μετά θάνατον αλλά αντί για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία για να τον γνωρίσετε, ο καλύτερος τρόπος είναι οι ίδιες οι ομιλίες του, (διαδίκτυο) και τα βιβλία του τα οποία έχουν εκδοθεί από την ΙΜΜ Βατοπαιδίου (16 στο σύνολό τους).
Είναι γεγονος ότι τα βιβλία του μιλούν απευθείας στην ψυχή μας και απαντούν στις πνευματικές μας αναζητήσεις, βασισμένα στη βιωματική εμπειρία του Γέροντα και την συναναστροφή του με αγίους. Το κυριότερο είναι ότι αν και αγράμματος, ο Γέροναντας Ιωσήφ έγραφε για βαθύτατες πνευματικές έννοιες, για την μετάνοια , τα δάκρυα, την συντριβή αλλά και για πατέρες, που με τη ζωή και την εν γένει φυσιογνωμία τους, πρόσθεσαν στην δυναμική της πνευματικότητας του Αγίου Όρους. Ένας από αυτούς ήταν και ο Πάπα Εφραίμ ο Κατουνακιώτης που ήταν ένας χαρισματούχος υποτακτικός.
Ο Μακαριστός Γέροντας Ιωσήφ χαμογέλασε μετά το θάνατόν του, γεγονός που αποτυπώθηκε κι έγινε γνωστό παγκοσμίως, ενώ κανείς από τους μοναχούς του δεν θα ξεχάσει, σύμφωνα με μαρτυρίες,ότι κάθε φορά που κοινωνούσε τα μάτια του ήταν πάντα γεμάτα δάκρια.
Ήταν πνευματικό τέκνο του γέροντος της καρδιακής και αδιαλείπτου προσευχής, του γέροντος Ιωσήφ του Σπηλαιώτη, (στην παρακάτω φωτογραφία,ο καθιστός με το μπαστούνι).
Ο Γέροντας Ιωσήφ ήταν εκείνος που με τη συνοδεία του αναστήλωσε πνευματικά και κτιριακά την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, η οποία σήμερα επιτελεί μεγάλο φιλανθρωπικό, κοινωνικό πολιτιστικό και πνευματικό έργο αφήνοντας και μετά τον θάνατό του μια αδελφότητα με δυναμική παρουσία στον μοναχισμό και στην κοινωνία, η οποία αδελφότητα σήμερα συνεχίζει το έργο και το όραμα του Γέροντος Ιωσήφ, προς δόξα Θεού.
Το φωτογραφικό υλικό που σας παραθέτουμε είναι από τα ιστορικά ημερολόγια της ΙΜΜ Βατοπαιδίου, καθώς και από έρευνα φωτογραφική που πραγματοποιήσαμε.
Από τις Σπηλιές της Αγίας Άννας έως την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου οι φωτογραφίες αυτές και άλλες πολλές δείχνουν μια πληθωρική προσωπικότητα ενός ταπεινού μοναχού.
«Από το προσωπικό μας φωτογραφικό αρχείο και για όλους όσοι γνώρισαν, αγάπησαν και θέλουν να θυμούνται τον Γέροντα Ιωσήφ προσφέρουμε μερικές φωτογραφίες της αγιορείτικής του πορείας.
Ένα μικρό φωτογραφικό οδοιπορικό του γέροντα από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.
Το 1946 έρχεται από την Κύπρο στο Άγιο Όρος, στη Σκήτη της Αγίας Άννας ο Γέροντας Ιωσήφ. Φωτογραφία που ήταν στο διαβατήριο του.
Στις Σπηλιές της Αγίας Άννας. Ο ναός του Τιμίου Προδρόμου της Συνοδείας του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή στην οποία ανήκε ο Γέροντας Ιωσήφ.
Η Συνοδεία του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή. Πίσω από τον καθήμενο Όσιο Ιωσήφ είναι ο Γέροντας Ιωσήφ
Το κελλί του Ευαγγελισμού στη Νέα Σκήτη όπου παρέμεινε η Συνοδεία μέχρι την κοίμηση του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή.
Ο Γέροντας Ιωσήφ στη Νέα Σκήτη πριν κάνει Συνοδεία, μερικά χρόνια μετά την κοίμηση του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή.
Μερικά χρόνια μετά (το 1982) στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου όπου έμεινε για λίγο καιρό με τους πρώτους μοναχούς της Συνοδείας του. Εδώ είναι με τον π. Παΐσιο, τον Ιερομόναχο Αθανάσιο ( τώρα Μητροπολίτη Λεμεσού)
Το κελλί του Ευαγγελισμού στη Νέα Σκήτη όπως το ανοικοδομήσε και το επέκτεινε για τις ανάγκες της Συνοδείας του ο Γέροντας Ιωσήφ, μέχρι τη χρονιά που έφυγαν για την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου.
Στη συνέχεια μερικές φωτογραφίες από τη ζωή και τα διακονήματα στο κελλί.
Τα μουλάρια του γέροντα, ο Κίτσος και ο Καστάνης.
Στο ψάρεμα
Στην Κουζίνα
Μετά τα διακονήματα η ξεκούραση. Ο Γέροντας δεν ξεχώριζε τον εαυτό του από κανένα διακόνημα. Ήταν και Γέροντας και «υποτακτικός» της αγάπης.
Με τον παραδελφό του μακαριστό παπα- Χαράλαμπο, τότε Ηγούμενο της Μονής Διονυσίου σε επίσκεψή του στη Νέα Σκήτη (1986).
Ο Γέροντας σε ώρα προσευχής στην αυλή του κελλιού του Ευαγγελισμού
Το εσωτερικό του κελλιού του Γέροντα στον Ευαγγελισμό
Εδώ ο Γέροντας μπροστά στο γραφείο του, όπου περνούσε πολλές ώρες απαντώντας στα πολλά γράμματα που του έστελλαν και συγγράφοντας τα βιβλία που μας άφησε ως παρακαταθήκη.
Ο Γέροντας με τους δύο ιερομόναχους της Συνοδείας του (το 1985) τον Αθανάσιο (Μητροπ. Λεμεσού) και τον Εφραίμ (Καθηγούμενο της Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου)
Τελευταία φωτογραφία στη Νέα Σκήτη το Πάσχα του 1987 πριν την αναχώρηση για την Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου.
Ο Γέροντας Ιωσήφ στα πρώτα χρόνια στην ΙΜΜ Βατοπαιδίου. Βαθειά σκέψη, δύσκολη αρχή.
Μάιος του 1988. Μπροστά στην πύλη της Ι.Μ.Μ Βατοπαιδίου με του παραδεφούς του Εφραίμ Κατουνακιώτη και Εφραίμ καθηγούμενο τότε της Ι. Μ. Φιλοθέου
1989. Το πρώτο Πάσχα στην Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου. Ο Γέροντας κοιτάζει με έκπληξη προς το μέρος που οι κοσμικοί όταν άκουσαν το «Χριστός Ανέστη» άναψαν κροτίδες από τη χαρά τους…
Κυριακή της Τυρινής – Μάρτιος 1990. Ημέρα εκλογής του Γέροντα Εφραίμ ως Ηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου
Κυριακή των Μυροφόρων (Απρίλιος 1990). Ημέρα της ενθρονίσεως του Καθηγουμένου Εφραίμ. Μαζί τους διακρίνεται και ο τότε Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους (μακαριστός) Θεόκλητος Διονυσιάτης.
Μετά την ενθρόνιση, κέρασμα στο συνοδικό της μονής. Διακρίνεται ο τότε Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους κ. Κ. Λούλης, ο τότε Μητροπ. Δημητριάδος και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μακαριστός Χριστόδουλος, ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Σταυροβουνίου (Κύπρου), ο Καθηγούμενος Εφραίμ και ο Γέροντας Ιωσήφ
Σεπτέμβριος 1991. Επίσκεψη στην Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου του τότε Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου.
Το κελλί όπου τα τελευταία χρόνια «ησύχαζε» ο Γέροντας και εκοιμήθη «εν Κυρίω».
Μια από τις τελευταίες φωτογραφίες, το Πάσχα του 2009, το τελευταίο της επίγειας ζωής του.
«Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών»
πληροφορίες από αρχείο Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, αγιορείτικες μνήμες