Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Πώς αλλάζει το σώμα και το πρόσωπο μετά τα 30..Τι πρέπει να κάνετε..



Της Αλεξάνδρας Κεντρωτή


Καθώς ο χρόνος περνάει, το δέρμα μας γίνεται λιγότερο ελαστικό και αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε περισσότερο κρέμες ματιών ή αντιρυτιδικές θεραπείες. Η εμφάνιση των ρυτίδων, όμως, δεν εξαρτάται μόνο από το ίδιο το δέρμα, αλλά και από βαθιά δομικά συστατικά όπως οι μαλακοί ιστοί, οι λιπαρές αποθέσεις αλλά και το κρανίο που υπόκειται σε οστική απορρόφηση.

Μόνο εάν κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σώμα μας, μπορούμε να επιβραδύνουμε τη γήρανση. Η οστική απορρόφηση είναι μια σταδιακή αποδόμηση του οστικού ιστού. Τα οστά μας ανανεώνονται καθ’ 'όλη τη διάρκεια της ζωής μας, αλλά μετά από 35-40 χρόνια, η διαδικασία αποδόμησης αρχίζει να επικρατεί στη διαδικασία ανάπτυξη

 

Πώς αλλάζει το σώμα και το πρόσωπό μας 

Καθώς μεγαλώνουμε, ο σκελετός μας μεγαλώνει περίπου κατά 10% περισσότερο ενώ γίνεται και πιο εύθραυστος. Για παράδειγμα, τα οστά της πυέλου αναπτύσσονται μέχρι και την ηλικία των 25-30 χρόνων, προκειμένου το σώμα μας να ετοιμαστεί για τον τοκετό. Μετά τα 40, όμως, η λεκάνη αρχίζει να γίνεται όλο και στενότερη.

Η οστική απορρόφηση μπορεί επίσης να επηρεάσει τη δομή του κρανίου. Πιο συγκεκριμένα:

Το ύψος του προσώπου μειώνεται.

Οι οσφυϊκές προεξοχές εξογκώνονται.

Οι οστέιες οσμές αλλάζουν το σχήμα τους και μεγαλώνουν.

Η κάτω γνάθος γίνεται πλαταίνει.

Η μύτη μεγαλώνει και η άκρη της μύτης μειώνεται λόγω μεταβολών των οστών.

Οι οσφυϊκές τροχιές γύρω από τα μάτια και ειδικά οι εξωτερικές και εσωτερικές γωνίες γίνονται μεγαλύτερες και αλλάζει το σχήμα των φρυδιών.

Το lifting προσώπου δεν βοηθάει

Παλιότερα πιστεύαμε πως το λίφτινγκ προσώπου θα μπορούσε να συμβάλλει στον αγώνα κατά της γήρανσης, αφού βοηθάει στην ελαστικότητα του δέρματος και άρα στην εμφάνιση λιγότερων ρυτίδων. Με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογιών, όμως, οι ερευνητές είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα πώς αλλάζει ο σκελετός του προσώπου και ποιες περιοχές είναι επιρρεπείς στη γήρανση.

Οι επιστήμονες δίνουν όλο και περισσότερη προσοχή στη διόρθωση του σκελετικού πλαισίου και οι κύριοι στόχοι τους είναι:

Να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Να εξαλείψουμε τους παράγοντες που επιταχύνουν την καταστροφή.

Γι’ αυτό, λοιπόν, μην εμπιστεύεστε όσους σας υπόσχονται να σας κάνουν 15-20 χρόνια νεότερη με μία επίσκεψη. Πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικούς που έχουν βαθιά γνώση του θέματος και δεν θα βλάψουν την υγεία σας.

Εάν θέλετε να κρατήσετε το πρόσωπό σας νεανικό, θα πρέπει να επιβραδύνετε τη διαδικασία της γήρανσης του δέρματος και των αλλαγών του κρανίου (απορρόφηση των οστών).

Προκειμένου να επιβραδυνθεί η διαδικασία γήρανσης:

Μειώστε τη ζάχαρη και καταναλώνετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά που εμποδίζουν τη βλάβη των κυττάρων.

Ενυδατώνετε το δέρμα σας χωρίς να το επιβαρύνετε με επιθετικές μάσκες.

Προστατεύετε το δέρμα σας από τον ήλιο, τον άνεμο και το κρύο. Οι ειδικοί συνιστούσαν τη χρήση αντιηλιακής προστασίας SPF.

Πώς να επιβραδύνετε τη διαδικασία καταστροφής των οστών:

Φροντίστε τις ορμόνες σας. Για παράδειγμα, οι θυρεοειδικές ορμόνες εντείνουν την απορρόφηση των οστών ενώ τα οιστρογόνα επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία. Αν και η βιταμίνη D είναι πραγματικά χρήσιμη, οι μεγάλες δόσεις μπορούν να επηρεάσουν τα οστά. Για να βρείτε μια ισορροπία, απευθυνθείτε σε έναν ενδοκρινολόγο.

Αποφύγετε τις ενέσεις Botox. Μελέτες δείχνουν ότι επιταχύνουν τη διαδικασία καταστροφής των οστών, αν και αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητήσετε και με τον γιατρό σας.

 

Πηγή: mama365.gr