Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Εξαφανίστε τους μαύρους κύκλους



Δυστυχώς, οι αντιαισθητικοί μαύροι κύκλοι δεν κάνουν διακρίσεις και μπορούν εύκολα να προδώσουν την κούρασή μας. Πώς μπορούμε να τους ξεφορτωθούμε;

Η κληρονομικότητα, το εκ γενετής λεπτότερο δέρμα κάτω από τα μάτια, η κακή κυκλοφορία του αίματος, η κόπωση, η έλλειψη ύπνου είναι μερικοί από τους παράγοντες που ευνοούν τη δημιουργία των μαύρων κύκλων. Ορισμένα φάρμακα, που προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και οι ορμονικές ανισορροπίες (λόγω εμμήνου ρύσεως, εγκυμοσύνης ή και εμμηνόπαυσης στη γυναικεία περίπτωση) μπορούν επίσης να είναι λόγοι, που όταν ξυπνάτε το πρωί, δε θέλετε να αντικρύσετε τον καθρέφτη σας.

Και αν αυτοί οι παράγοντες μάλιστα, ακολουθούνται από αϋπνία, στρες, κακή διατροφή και έλλειψη νερού, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Υπάρχει τελικά θεραπεία;

Η απάντηση είναι ναι και μάλιστα πολλές (θεραπείες), που μπορούν να σας απαλλάξουν από τους μαύρους κύκλους, χρησιμοποιώντας απλά, καθημερινά φυσικά προϊόντα.

Η κλασική συνταγή...

Το αγγούρι είναι η πλέον κλασική και δοκιμασμένη συνταγή για να απαλλαγείτε από τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες κάτω από τα μάτια. Είναι ένα πολύ καλό στυπτικό τονωτικό για το δέρμα.

Εκτός από την επιλογή να τοποθετήσετε δύο φέτες αγγουριού στα μάτια σας και να περιμένετε, μπορείτε εναλλακτικά να τρίψετε ένα αγγούρι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή με το χέρι σας και να πιέσετε το χυμό του. Στη συνέχεια βουτήξτε δύο μπάλες βαμβακιού σε αυτό και τοποθετήστε τις για λίγη ώρα στα μάτια σας.

...και τα άλλα ζαρζαβατικά

Αντί για αγγούρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πατάτα, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, αν και αρκετοί ισχυρίζονται ότι δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική. Στον ίδιο τομέα…των ζαρζαβατικών στην υπηρεσία των ματιών σας, υπάρχουν ακόμη οι εναλλακτικές του χυμού του λεμονιού με τις πολτοποιημένες φακές (ώσπου να πάρουν τη μορφή αλευριού) τον πελτέ ντομάτας και τον κουρκουμά. Αναμείξτε τα υλικά αυτά και εφαρμόστε τα στα μάτια σας για περίπου ένα τέταρτο. Ξεπλύνετε καλά και πείτε αντίο στους μαύρους κύκλους.

Σε πιο απλές λύσεις, υπάρχει ακόμη το πόσιμο νερό της βρύσης, το οποίο μπορείτε να τοποθετήσετε σε βαμβάκι και να κάνετε κομπρέσες καθημερινά. Ακόμη πιο αποτελεσματικό βέβαια, είναι εάν πίνετε περίπου δεκαπέντε ποτήρια νερό την ημέρα.

Τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, είναι πλούσια σε ινώδες περιεχόμενο και αποτελούν ιδανική επιλογή για να διατηρήσετε το δέρμα σας καθαρό και αποτοξινωμένο, εσωτερικά και εξωτερικά. Καταναλώστε όσα περισσότερα μπορείτε, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και θυμηθείτε ότι οι φλούδες μπορούν να λειτουργήσουν και ως κομπρέσες χαλάρωσης (ανάλογα το προϊόν φυσικά).

Για να απαλλαγείτε από τους μαύρους κύκλους, επιλέξτε ακόμη να πίνετε αρκετούς φυσικούς χυμούς φρούτων, χωρίς συντηρητικά, ενώ αν το δέρμα σας είναι επιρρεπές στους μαύρους κύκλους, καλό θα ήταν να αποφύγετε (δυστυχώς) κάθε είδους σοκολάτες και γλυκά.

Επιπλέον, η βιταμίνη C και ο σίδηρος λέγεται ότι είναι πολύ καλές θεραπείες εναντίον των μαύρων κύκλων, ενώ αν ενισχύσετε τη διατροφή σας με κοτόπουλο (χωρίς την πέτσα) και ποικιλία πιπεριών, θα αναδείξετε την ομορφιά σας χωρίς τους αντιαισθητικούς μαύρους κύκλους.

Η μαγεία της κομπρέσας

Αν τοποθετήσετε μπάλες βαμβάκι βουτηγμένες σε ροδόνερο στα μάτια σας για περίπου 15 λεπτά (αλλά επαναλαμβάνοντας συχνά) τότε θα ξεχάσετε σύντομα τους μαύρους κύκλους, ενώ εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρύα φακελάκια τσαγιού.

Ακόμη, μπορείτε να πολτοποιήσετε φύλλα μέντας και να τα προσθέσετε σε χυμό ντομάτας. Ανακατέψτε και στη συνέχεια εφαρμόστε την πάστα στους μαύρους κύκλους. Αφήστε λίγη ώρα και ξεπλύνετε.

Μία καλή λύση είναι και το αμυγδαλέλαιο. Απλώστε μερικές σταγόνες αμυγδαλέλαιο στην περιοχή κάτω από τα μάτια σας, τρίψτε το ελαφρά γύρω από τους μαύρους κύκλους και αφήστε το να δράσει για μία νύχτα. Επαναλάβετε τη διαδικασία καθημερινά.

Τα ίδια αποτελέσματα μπορεί να έχετε και στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε μία κρέμα πλούσια σε βιταμίνες Ε και C, ιδανικές για τη μείωση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια.

Plus: Εαν τίποτα από αυτά δε σας ικανοποιεί, πάρτε ένα κουτάλι, τοποθετήστε το στην κατάψυξη για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια τοποθετήστε το στην περιοχή των ματιών, ώσπου να ζεσταθεί. Παλιό και κλασικό κόλπο.

Do’s and don’t’s

• Ένας ύπνος, τουλάχιστον επτά έως οκτώ ώρες, είναι αναγκαίος για την υγεία σας. Ειδικά μάλιστα στην περίπτωση των ματιών επιβάλλεται, αφού η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να προκαλέσει μαύρους κύκλους.

• Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να αυτό-θεραπευτεί με τεχνικές χαλάρωσης, όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός ή ό,τι άλλο σας ηρεμεί. Οι τεχνικές αυτές μπορούν να αποβάλουν το στρες και μαζί με αυτό, τους μαύρους κύκλους.

• Η αποχή από το κάπνισμα και την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και η διατήρηση μιας πειθαρχημένης ζωής με σωστή διατροφή και άσκηση, είναι επίσης εφόδια απέναντι στη μάχη με τους μαύρους κύκλους.