Κυριακή 12 Μαΐου 2024 -

Αυτά ειναι τα 6 σνακ που δεν φανταζόσουν ότι παχαίνουν



Γυμνάζεσαι συχνά, πίνεις πολύ νερό καθημερινά και τρως υγιεινά σνακ όταν πεινάς. Νομίζεις, δηλαδή, πως κάνεις πολύ υγιεινή διατροφή.

Δες ποια σνακ από αυτά που τρως δεν είναι τόσο υγιεινά όσο νόμιζες…

Έτοιμοι χυμοί: Σίγουρα αυτοί οι χυμοί δεν είναι τόσο υγιεινοί όσο αυτοί που μπορείς να φτιάξεις μόνη σου στο σπίτι. Έτσι κι αλλιώς ένας χυμός περιέχει τουλάχιστον 4 φρούτα και έτσι έχει πολύ περισσότερες θερμίδες από το να φας ένα ολόκληρο φρούτο -κάτι που θα σε χορτάσει περισσότερο, δίνοντάς σου λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον οι περισσότεροι έτοιμοι χυμοί έχουν επιπλέον ζάχαρη και συντηρητικά. Οι διαιτολόγοι συνιστούν να προτιμάς τα φρέσκα φρούτα από τους χυμούς, πόσω μάλλον τους έτοιμους του εμπορίου.

Αποξηραμένα φρούτα: Πολλές φορές στα αποξηραμένα φρούτα προστίθεται ζάχαρη πράγμα που εσύ δεν γνωρίζεις. Δίνε μεγάλη προσοχή στις ετικέτες με τα συστατικά. Σε γενικές γραμμές έχε στο μυαλό σου πως τα μόνο αποξηραμένα φρούτα που δεν έχουν ποτέ επιπλέον ζάχαρη είναι τα δαμάσκηνα και οι σταφίδες και απόφυγε τις αποξηραμένες εκδοχές των εξωτικών φρούτων όπως αποξηραμένο ανανά και παπάγια, αλλά και τις αποξηραμένες μπανάνες -και στα τρία συνήθως προστίθεται ζάχαρη. 

Μπάρα δημοτριακών: Μπορεί η γκρανόλα από μόνη της να είναι υγιεινή αλλά πολλές φορές της βάζουν βούτυρο και λάδι για να γίνεται ακόμα πιο νόστιμη. Επίσης, στις περισσότερες μπάρες προστίθεται και ζάχαρη.

Ο,τιδήποτε χωρίς καθόλου λιπαρά: Τα προϊόντα που αναγράφουν πως περιέχουν 0% λιπαρά, τις περισσότερες φορές έχουν υποστεί τόση επεξεργασία που δεν έχουν πλέον κανένα θρεπτικό συστατικό. Καλό είναι να επιλέγεις προϊόντα χαμηλών λιπαρών και όχι εντελώς άπαχα. Τα λιπαρά, άλλωστε, μέχρι ενός σημείου είναι απαραίτητα στον οργανισμό μας.

Έτοιμες σαλάτες: Εννοείται πως οι σαλάτες που είναι κομμένες και συσκευασμένες, όσο προσεκτικά και αν έχουν ετοιμαστεί, έχουν χάσει πολλά από τα θρεπτικά τους συστατικά. Καλό είναι να τις αποφεύγεις και να προτιμάς τις φρεσκοκομμένες σαλάτες. Επίσης, μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσεις στα συνοδευτικά μιας σαλάτας -dressing, κρουτόν, τυριά, κλπ, που μπορεί να... εκτοξεύσουν τις θερμίδες που έχει το υγιεινό και ελαφρύ πιάτο που νομίζεις ότι τρως. Ειδικά όταν παραγγέλνεις σαλάτα απ' έξω (delivery) φρόντισε να επιλέγεις μια πολύ απλή, από λαχανικά εποχής, ζητώντας ένα πολύ απλό dressing όπως ελαιόλαδο-λεμόνι ή ελαιόλαδο-ξύδι.

Ριζογκοφρέτες: Μπορεί φαίνονται ιδιαίτερα ελαφρές και με πολύ ήπια γεύση, αλλά το γεγονός πως μπορεί να φας 5 με μεγάλη ευκολία, σου δίνει πολλές θερμίδες χωρίς να το αντιληφθείς. Κατανάλωνέ τις, αλλά με μέτρο!