Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Διπλό χτύπημα για το Μεξικό από Moody's και Fitch



Μετά τις ασφυκτικές πιέσεις από την αμερικανική κυβέρνηση ήρθε και η πίεση των οίκων αξιολόγησης για το οικό. Χθες το χτύπημα για τη χώρα ήταν διπλό με τον Fitch να υποβαθμίζει το αξιόχρεό της, επικαλούμενος τα βαρύτατα χρέη της καρατικά ελεγχόμενης πετρελαιοβιομηχανίας Pemex και τις εμπορικές εντάσεις, και τον Moody's να αναθεωρεί τις προοπτικές σε αρνητικές. Η τελευταία αυτή απόφαση σημαίνει πιθανότητα για υποβάθμιση της αξιολόγησης μέσα στους επόμενους έξι μήνες. 

Στον απόηχο της είδησης το μεξικανικό πέσο βρέθηκε να υποτιμάται έως και 1,3%. 

 
 

Ο Fitch αναθεώρησε την αξιολόγηση σε ΒΒΒ, πολύ κοντά σε καθεστώς junk, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα της Pemex ρίχνουν βαριά σκιά στις προοπτικές συνολικά της οικονομίας. Δεν θα μπορούσε βεβαίως να αφήσει ασχολίααστες και τις εξελίξεις στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, παραδεχόμενος ότι οι εμπορικές εντάσεις διαδραμάτισαν ρόλο στην απόφασή του. 

«Η ανάπτυξη εξακολουθεί να υποαποδίδει και οι κίνδυνοι μεγιστοποιούνται από τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση της Moody's. Θα πρέεπι δε να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο ο S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της Pemex κατά τρεις βαθμίδες. Είχε προηγηθεί υποβάθμιση από τον Fitch ήδη από τον Ιανουάριο.