Τα σενάρια είναι δύο και έχουν τις ίδιες πιθανότητας να αποτελέσουν το επόμενο βήμα σε ό,τι αφορά στα πρόστιμα για όσους δεν κόβουν αποδείξεις και προσπαθούν έτσι να φοροδιαφύγουν. Το ένα σενάριο λέει ότι τα πρόστιμα θα καταργηθούν, ενώ το δεύτερο λέει ότι θα παραμείνουν αλλά θα μειωθούν ως και στο 1/10.
Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σε ό,τι αφορά στα πρόστιμα, πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζουν και οι δανειστές. Το πρόβλημα είναι η είσπραξη τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε 100 ευρώ προστίμων το κράτος υπολογίζεται ότι εισπράττει στην καλύτερη περίπτωση 0,50 λεπτά του ευρώ. Κάπως έτσι αναζητείται λύση, από κοινού με τους δανειστές.
Η μια λύση που προτείνεται είναι η δραματική μείωση των προστίμων.
Για παράδειγμα σήμερα το πρόστιμο για κάποιον που δεν κόβει μια απόδειξη σήμερα ξεκινάει από τα 250 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 500. Με λίγα λόγια σε έναν και μόνο έλεγχο σε μια ταβέρνα για παράδειγμα οι ελεγκτές μπορεί και να επιβάλουν από 2.500 ως και 5.000 ευρώ πρόστιμο.
Ένα ποσό το οποίο όμως το κράτος δεν εισπράττει, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, ποτέ! Έτσι μελετάται η μείωση των προστίμων σε ποσά από 10 ως 20 ευρώ για κάθε απόδειξη, ποσά τα οποία ο φορολογούμενος μπορεί να πληρώσει.
Η μείωση των προστίμων ωστόσο μπορεί να εκληφθεί και ως ατιμωρησία και να εκτινάξει τη φοροδιαφυγή στα ύψη. Έτσι μελετάται ένα δεύτερο σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση οι ελεγκτές δεν θα κόβουν πρόστιμα, αλλά με βάση την εμπειρία τους και τα στοιχεία από τον έλεγχο που θα διενεργούν θα βεβαιώνουν φόρο.
Με τον τρόπο αυτό ο φορολογούμενος δεν θα μπορεί να ξεφύγει καθώς η μη πληρωμή φόρων έχει πολλαπλάσιες επιβαρύνσεις και ποινές σε σχέση με ένα πρόστιμο από την εφορία.