Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, που αποτελούν τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας, είναι έτοιμοι να θέσουν ένα ανώτατο όριο στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας στο 15% του ΑΕΠ ετησίως μακροπρόθεσμα, ως μέρος της ελάφρυνσης χρέους που έχουν υποσχεθεί για να βοηθήσουν την οικονομία να αναπτυχθεί, αναφέρουν στο Reuters αξιωματούχοι της ευρωζώνης.
Αυτό θα σημαίνει ότι η ονομαστική πληρωμή θα είναι χαμηλότερη εάν η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα και υψηλότερη εάν είναι πιο ισχυρή.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Ελλάδα είχε ασκήσει πιέσεις για μία μείωση του αρχικού κεφαλαίου ύψους 197 δισ. ευρώ που οφείλει στην ευρωζώνη, αλλά οι ΥΠΟΙΚ της ζώνης του ευρώ απέκλεισαν ρητά οποιοδήποτε τέτοιο ονομαστικό "κούρεμα" στο Eurogroup της 14η Αυγούστου.
Αντί αυτού, εάν η αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων κατά τους επόμενους δύο μήνες δείξει οτι η Αθήνα εφαρμόζει τις αλλαγές που έχουν ζητήσει οι πιστωτές, η ευρωζώνη θα συμφωνήσει να προσαρμόσει διάφορες παραμέτρους των δανείων της για να διασφαλίσει ότι το κόστος εξυπηρέτησής τους για την Ελλάδα δεν ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ.