Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025 -

Ρουμάνος πρωθυπουργός: Η στάση της Ουγγαρίας ντροπιάζει την ΕΕ


Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, εκτίμησε πως οι ενέργειες των ουγγρικών αρχών στην προσφυγική κρίση «είναι παρόμοιες με εκείνες που η Ευρώπη είδε μέχρι τώρα μόνο κατά τις δεκαετίες του '30 και του '40 στον 20ο αιώνα» και το υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας τον κατηγόρησε για «αντιουγγρική δήλωση».
 
Στο Βουκουρέστι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις η αναγγελία της Ουγγαρίας ότι θα επεκτείνει και προς τα σύνορα με τη Ρουμανία το φράχτη που κατασκεύασε στα σύνορα με τη Σερβία για την παρεμπόδιση της ροής μεταναστών.
 
Ο Βίκτορ Πόντα στο προφίλ του στο Facebook έγραψε ότι «ως άνθρωπος και Ευρωπαίος πολίτης» είναι εξοργισμένος από τις ενέργειες των ουγγρικών αρχών, μετέδωσε το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.
 
«Είναι ντροπή για τον πολιτισμό και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντισημιτικά ξεσπάσματα, στάση απέναντι σε οποιασδήποτε μειονότητα και τώρα η κρίση των προσφύγων. Συρματοπλέγματα, επιθετικοί νόμοι, φυλάκιση και βαρβαρότητα σίγουρα δεν θα λύσουν τα προβλήματα. Μόνον θα αποδείξουν ότι στην καρδιά της Ευρώπης, υπάρχουν φορείς λήψης πολιτικών αποφάσεων, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν είναι καλύτεροι από τους ηγέτες της Συρίας, της Λιβύης ή οποιαδήποτε άλλης χώρας από την οποία οι πρόσφυγες τρέπονται σε φυγή», ανέφερε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός.
 
Η Ουγγαρία με την κατασκευή του φράχτη «αποκλείστηκε από την Ευρώπη» και παραλλήλισε την ανέγερση τείχους στα σύνορα της χώρας με την κατάσταση σε περίοδο πλημμύρας, όταν κάποιος κατασκευάζει φράχτη στην περιουσία του «για να στρέψει το πλημμυρικό κύμα στους γείτονες».
 
Ο Βίκτορ Πόντα αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν ούγγροι στρατιώτες «αρχίσουν να πυροβολούν και να δολοφονούν παιδιά και γυναίκες».
 
Ο πρέσβης της Ρουμανίας στη Βουδαπέστη ξεκίνησε συζητήσεις με αξιωματούχους του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών και εξέφρασε δυσαρέσκεια για την πρόθεση της Ουγγαρίας «να κατασκευάσει τείχος μεταξύ δύο κρατών - μελών της ΕΕ, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας».
 
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας «ακόμη προσπαθεί με αντιουγγρικά ψεύδη να σώσει την αμφίβολη φήμη του στο εσωτερικό της χώρας και το αμφίβολο ήθος του».
 
Σε ανακοίνωση του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι «είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο» το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ρουμανίας, η οποία δεν κατάφερε μέχρι τώρα να προετοιμάσει τη χώρα για την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν και η οποία δεν έχει υποχρέωση να προστατεύει αυτό τον χώρο τώρα με «απίστευτα επίθετα» χαρακτηρίζει τη χώρα, η οποία «με όλες της τις δυνάμεις εργάζεται για την πλήρη εκπλήρωση των καθηκόντων που έχει στην προάσπιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».
 
Ο ρουμάνος πρωθυπουργός επανήλθε στο θέμα, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά των Ούγγρων αξιωματούχων στην προσφυγική κρίση δεν έχει καμία σχέση με την ιδέα της Ευρώπης.
 
Το πρόβλημα των προσφύγων είναι πρόβλημα της Ευρώπης και θα πρέπει να επιλυθεί από κοινού με τα κράτη - μέλη, τόνισε ο κ. Πόντα.
 
«Η Ρουμανία είναι χώρα που ήθελε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να σέβεται τις ευρωπαϊκές αξίες. Το πρόβλημα των προσφύγων είναι πρόβλημα της Ευρώπης και πρέπει να επιλυθεί από κοινού. Δυστυχώς, η συμπεριφορά ορισμένων ούγγρων αξιωματούχων δεν συνδέεται καθόλου με την ιδέα της Ευρώπης. Τα τείχη, οι σκύλοι, οι αστυνομικοί, τα όπλα, όλα θυμίζουν την Ευρώπη τη δεκαετία του 1930. Αυτό είναι κάτι που σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες λένε. Και δεν με ενδιαφέρει στο ελάχιστο, εάν οι ούγγροι αξιωματούχοι οργίζονται. Συντάσσομαι με όλους τους ευρωπαίους ηγέτες που καταδικάζουν μια επαίσχυντη στάση για την Ευρώπη, που τηρούν οι αρχές και οι πολιτικοί κράτους - μέλους της ΕΕ, δηλαδή της Ουγγαρίας, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό οποιαδήποτε στιγμή τους βολεύει», δήλωσε ο κ. Πόντα στο Παλάτι του Κοινοβουλίου.
 
Η ανέγερση φράχτη στα σύνορα με τη Ρουμανία είναι κακή ιδέα, επεσήμανε και πρόσθεσε:
 
«Υπάρχει μία πραγματικότητα: Επιλύσαμε το πρόβλημα των προσφύγων με τους φράχτες, τους σκύλους και τα όπλα; Όχι. Η ιδέα είναι ότι κατασκευάζοντας φράχτη μεταφέρεις το πρόβλημα στη Σερβία, στην Κροατία, στη Ρουμανία ή στην Αυστρία κι αυτό δεν έχει καμία σχέση με αλληλεγγύη και καλή γειτονία. Μπορούμε από την πλευρά μας να μεταθέσουμε προβλήματα στην Ουγγαρία, αλλά θα τα λύσουμε;».