Σε λίγες ώρες οι πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν ο ένας απέναντι στον άλλο, στο πρώτο (και μοναδικό με τη συμμετοχή όλων) ντιμπέιτ της προεκλογικής περιόδου. Οι δημοσκοπήσεις, μέχρι και χθες, επέμεναν ότι οι εκλογές είναι ντέρμπι- σύμφωνα με την Pulse ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί οριακό προβάδισμα 0,5%έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου.
Τούτων δοθέντων, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι αρχηγοί θα κινηθούν επιθετικάέναντι των αντιπάλων, αλλά και ιδιαιτέρως προσεκτικά καθώς ένα λάθος ενδέχεται να στοιχίσει ακριβά.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να τονίσει τη διαφορά του έναντι του προέδρου της ΝΔ ενισχύοντας το δίλλημα του ΣΥΡΙΖΑ «με την αριστερά του Τσίπρα ή τη δεξιά του Μεϊμαράκη». Στη φαρέτρα του η επιχειρηματολογία ότι μια κυβέρνηση με κορμό την αριστερά, ακόμα και στο πλαίσιο του Μνημονίου, θα κινηθεί πιο φιλολαϊκά και με μεγαλύτερη ευαισθησία έναντι των κοινωνικά ασθενέστερων τάξεων.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης λέγεται ότι θα κινηθεί σε χαμηλούς τόνους, προκειμένου να πετύχει κάποια διεύρυνση προς τους κεντρώους ψηφοφόρους. Θα προτάξει ότι η ΝΔ εγγυάται την εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές και θα εμφανιστεί ανοιχτός σε μετεκλογικές συνεργασίες, ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει το εκκωφαντικό μήνυμα του «όχι» στο δημοψήφισμα. Ταυτοχρόνως είναι αναγκασμένος να βρει τρόπο να επιτεθεί εναντίον του Αλέξης Τσίπρα και- αν μπορέσει- να τον ταυτίσει με την πολιτική της ΝΔ. Εκεί παραπέμπει και η αρθρογραφία στο Iskra.gr υπό τον τίτλο «Μεϊμαράκης - Τσίπρας σε ρεσιτάλ εξετάσεων ευρωζωνικής "υπαλληλίας"».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην αναγκαιότητα αξιοποίησης των «άριστων» σε ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία. Ταυτοχρόνως αναμένεται να κινηθεί επιθετικά εναντίον και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του Προέδρου της ΝΔ- κυρίως όμως έναντι του πρώτου.
Με διπλό μέτωπο, εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΝΔ, θα εμφανιστεί και η Φώφη Γεννηματά, παρά το γεγονός ότι θα τονίσει την αναγκαιότητα να υπάρξει κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για το 3ο Μνημόνιο, το οποίο όπως υποστηρίζει δεν ήταν αναγκαίο.
Ο Πάνος Καμμένος θα επιχειρήσει να πείσει για την αναγκαιότητα ύπαρξης των ΑΝΕΛ στη νέα Βουλή, υπερασπιζόμενος τις κυβερνητικές επιλογές της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα χρησιμοποιήσει φυσικά καταγγελτικό λόγο εναντίον της ΝΔ.
Το ΚΚΕ τέλος θα κινηθεί στο γνωστό δρόμο καταγγελίας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο στόχαστρο του Δημήτρη Κουτσούμπα αναμένεται να βρεθεί και ο ΛΑΕ, καθώς εκτιμάται ότι λειτουργεί σαν ανάχωμα για τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.