Υλικά
Για 5-6 μερίδες
- 1 κοτόπουλο σε μερίδες ή 1 μέτριο
ρολό κοτόπουλου - 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 150 ml λευκό κρασί
- 3 φύλλα δάφνης
- Αλάτι, πιπέρι
- 1/2 κ.γ. ρίγανη
- Χυμό από 2 λεμόνια
- 400 γρ. κριθαράκι
- Γραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο
για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
-
Ζεσταίνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές, να ροδίσει ομοιόμορφα. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με το κρασί.
-
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τη δάφνη, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και 2 κούπες ζεστό νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου μία ώρα, μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο.
-
Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά για 2 λεπτά ακόμα.
-
Μεταφέρουμε στη συνέχεια το κοτόπουλο μαζί με τη λεμονάτη σάλτσα του σε ένα ταψί και προσθέτουμε το κριθαράκι. Περιχύνουμε με 1 κούπα ζεστό νερό και ελάχιστο ελαιόλαδο.
-
Ψήνουμε το γιουβέτσι σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 25 λεπτά. Το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλίζοντας στα πιάτα με τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας.
Πηγή: Ελληνική Κουζίνα