Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 -

Κοτόπουλο λεμονάτο γιουβέτσι



Υλικά

Για 5-6 μερίδες

  • 1 κοτόπουλο σε μερίδες ή 1 μέτριο
    ρολό κοτόπουλου
  • 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 3 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 400 γρ. κριθαράκι
  • Γραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο
    για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές, να ροδίσει ομοιόμορφα. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε με το κρασί.

  2. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τη δάφνη, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και 2 κούπες ζεστό νερό και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου μία ώρα, μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο.

  3. Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά για 2 λεπτά ακόμα.

  4. Μεταφέρουμε στη συνέχεια το κοτόπουλο μαζί με τη λεμονάτη σάλτσα του σε ένα ταψί και προσθέτουμε το κριθαράκι. Περιχύνουμε με 1 κούπα ζεστό νερό και ελάχιστο ελαιόλαδο.

  5. Ψήνουμε το γιουβέτσι σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 25 λεπτά. Το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλίζοντας στα πιάτα με τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας.

Πηγή: Ελληνική Κουζίνα