Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024 -

ΣΟΚ: Γιατί πάγωσε το σχέδιο για πάγωμα του ΦΠΑ στην Παιδεία; Ολο το παρασκήνιο



Η Νέα Δημοκρατία έκανε σημαία τις τελευταίες ημέρες την ακύρωση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μπορεί να έχασε τον «πόλεμο», αλλά ίσως έβαλε κάτι στο σακούλι των εντυπώσεων.

Η χθεσινή ημέρα χαρακτηρίστηκε από μεγάλες ανατροπές. Πρωί πρωί χθες με δηλώσεις του στον BHMA FM, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης επιβεβαίωνε τις πληροφορίες ότι «ψήνεται» Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα παγώνει για ένα δίμηνο ο ΦΠΑ σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια. Έως νωρίς το απόγευμα μάλιστα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι μάλλον η ΠΝΠ θα εκδοθεί έως το βράδυ.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί κανονικά και εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες οι οποίες ήλπιζαν έως την τελευταία στιγμή ότι -ακόμα και λόγω εκλογών- θα κέρδιζαν τουλάχιστον πάγωμα για δύο μήνες του καπέλου 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, θα κληθούν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.

Ακόμα και αν έχουν ήδη προπληρώσει τα δίδακτρα της ερχόμενης σχολικής χρονιάς, ακόμα και εάν έχει κοπεί απόδειξη με ημερομηνία προγενέστερη της 20ης Ιουλίου οπότε ενεργοποιείται η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θα πρέπει αφού ενταχθούν σε καθεστώς ΦΠΑ να κάνουν συμπληρωματική δήλωση και να αποδώσουν το φόρο που θα εισπράξουν από τους πελάτες τους.

Η ανακοίνωση από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για παράταση της προθεσμίας υποβολής δήλωσης μεταβολών έως τις 8 Σεπτεμβρίου (η προθεσμία που είχε δοθεί στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια για να υποβάλλουν δήλωση ένταξης σε καθεστώς ΦΠΑ έληγε χθες), σήμανε το πρώτο καμπανάκι ότι κάτι δεν πάει καλά.

Στη συνέχεια, το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει. ΠΝΠ για πάγωμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν πρόκειται να εκδοθεί, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές. Κι όμως, ο κ. Αλεξιάδης το πρωί είχε σχεδόν προαναγγείλει την έκδοσή της.

Οι δε φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης θεωρούσαν δεδομένη την έκδοσή της και ο πρόεδρος της Ν.Δ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από την Αιτωλοακαρνανία έλεγε πως «αφού αποδείξαμε ότι πήραμε στα χέρια μας το ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με γράμμα το οποίο στείλαμε στην Κομισιόν και λύση με δίμηνο πάγωμα, θα κινηθούμε με την ίδια διαδικασία σοβαρότητας και υπευθυνότητας προς την Κομισιόν, για τα έργα του ΕΣΠΑ οι προθεσμίες των οποίων λήγουν το Δεκέμβριο του 15 και μπορεί να χαθούν πόροι και ταυτόχρονα να πληρώσουμε πρόστιμο».

Για το ΕΣΠΑ, δεν ξέρουμε τι θα γίνει, για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, μόνο ενδεχόμενη αρνητική απάντηση της Κομισιόν, ενδεχομένως να σώσει την παρτίδα. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών πάντως διαβεβαιώνουν ότι οι ψηφισμένες διατάξεις για την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν προσκρούουν στην κοινοτική Οδηγία για τον ΦΠΑ.

Το παρασκήνιο

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός ο οποίος δεν έβαλε την υπογραφή του για την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, άνθρωπος κλειδί στη διαπραγμάτευση των προηγούμενων μηνών και γνώστης των απόψεων της τρόικας.

Πηγές με γνώση της κατάστασης φωτογράφιζαν τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος ενέταξε την επιβολή ΦΠΑ και στα ιδιωτικά σχολεία στο Μνημόνιο), όσο και την τρόικα πίσω από την εμπλοκή.

«Δεν υπήρξε διακομματική συναίνεση για την αναβολή της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ώστε να προχωρήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου» έλεγαν χαρακτηριστικά προσθέτοντας και την παράμετρο τρόικα στο κάδρο. Στο σκέλος της εμπλοκής που αφορά την τρόικα, το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στα ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα έπρεπε να ληφθούν για να καλυφθεί το κενό των 168 εκατ. ευρώ.

Με το Μνημόνιο, προβλέφθηκαν έξτρα έσοδα 168 εκατ. ευρώ φέτος, από την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τα πρόσθετα αυτά έσοδα, όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Ν.Δ. τις οποίες συμμερίζονται και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα εισπραχθούν.

Το μέγεθος της φορολογικής επιβάρυνσης είναι τόσο μεγάλο που δίνει αυξημένες πιθανότητες να θρέψει τελικά την παραοικονομία, παρά τα δημόσια έσοδα. Κι αυτό γιατί, είναι εξαιρετικά πιθανό η επιβολή ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία, να αυξήσει τις «συμφωνίες» ως προς το ύψος των αποδείξεων που εκδίδονται.

Εκτιμάται με απλά λόγια ότι τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αντί να κόβουν αποδείξεις με το πλήρες κόστος των μαθημάτων συν ΦΠΑ 23%, θα κόβουν (αν κόβουν) μικρότερες αποδείξεις ενώ παράλληλα θα ανθίσουν τα μαθήματα κατ’ οίκον.

Στο βαθμό όπου οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, σύντομα, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει εκ των πραγμάτων να αντικαταστήσει το μέτρο, εκτός και εάν νωρίτερα η Κομισιόν – στην οποία απηύθυνε σχετικό ερώτημα η Ν.Δ- κρίνει ότι η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αντιβαίνει την κοινοτική οδηγία για τον ΦΠΑ.