Οι κυβερνητικές αρχές της Συρίας διόρισαν τον Μουρχάφ Αμπού Κάσρα, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης που ηγήθηκε της εξέγερσης κατά του καθεστώτος τον του Μπασάρ αλ Άσαντ, ως υπουργό Άμυνας στη μεταβατική κυβέρνηση, δήλωσε επίσημη πηγή στο Reuters το Σάββατο.
Ο Αμπού Κάσρα, γνωστός με το nom de guerre Αμπού Χασάν 600, είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, η οποία ηγήθηκε πολλών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της συριακής επανάστασης, δήλωσε η ίδια πηγή.
Ο ηγέτης της HTS Aμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, ή με το πραγματικό του όνομα, Άχμεντ αλ Σάρα, συζήτησε σχετικά με "τη μόρφη του στρατιωτικού θεσμού στη νέα Συρία" κατά τη διάρκεια συνάντησης με ένοπλες παρατάξεις το Σάββατο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Ο Αμπού Κάσρα κατά τη διάρκεια της συνάντησης καθόταν δίπλα στον αλ Σάρα, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσίευσε το πρακτορείο.
Υπενθυμίζεται ότι υπηρεσιακός πρωθυπουργός της μεταβατικής συριακής κυβέρνησης, έως την 1η Μαρτίου 2025, έχει οριστεί ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ. Ο Μπασίρ ηγείτο της "Κυβέρνηση Σωτηρίας", προσκείμενη στη Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ, πριν από τη 12ήμερη αστραπιαία επίθεση που κατέληξε στην ανατροπή του Άσαντ και στην κατάληψη της Δαμασκού. Είχε την έδρα της στην Ιντλίμπ και διοικούσε τη βορειοδυτική συριακή πόλη και άλλα εδάφη που ελέγχονται από τη Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ.
Ο Μπασίρ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το υπουργείο Άμυνας θα αναδιαρθρωθεί χρησιμοποιώντας πρώην αντάρτικες φατρίες και αξιωματικούς του στρατού του Άσαντ που αυτομόλησαν.
Νωρίτερα το Σάββατο, οι συριακές αρχές όρισαν τον Ασάαντ Χάσαν αλ Σιμπάνι υπουργό Εξωτερικών. Πηγή της νέας διοίκησης δήλωσε στο Reuters ότι το βήμα αυτό "έρχεται ως απάντηση στις προσδοκίες του συριακού λαού για την εγκαθίδρυση διεθνών σχέσεων που θα φέρουν ειρήνη και σταθερότητα".
Ο Σιμπάνι, ένας 37χρονος απόφοιτος του πανεπιστημίου της Δαμασκού, ήταν προηγουμένως επικεφαλής του πολιτικού τμήματος της κυβέρνησης ανταρτών στην Ιντλίμπ, ανέφερε η Γενική Διοίκηση.
Η ομάδα του αλ Σάρα αποτελούσε βραχίονα της αλ Κάιντα μέχρι που διέκοψε τους δεσμούς της το 2016. Περιορίστηκε επί χρόνια στην Ιντλίμπ μέχρι που στα τέλη Νοεμβρίου πέρασε στην επίθεση καταλαμβάνοντας πόλεις της δυτικής Συρίας και τη Δαμασκό καθώς ο στρατός υποχωρούσε.
Ο αλ Σάρα συναντήθηκε με πολλούς διεθνείς απεσταλμένους αυτή την εβδομάδα. Όπως είπε, πρωταρχικός του στόχος είναι η ανοικοδόμηση της χώρας και η επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης και δεν ενδιαφέρεται να εμπλακεί σε νέα σύρραξη.
"Η Συρία δεν θα διαιρεθεί"
Εξ άλλου, σε δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο, ο Αμπού Κάσρα, αρχηγός του στρατιωτικού βραχίονα της HTS, είχε ταχθεί υπέρ μιας "ενωμένης Συρίας", τονίζοντας ότι, "σε κάθε κράτος, όλες οι στρατιωτικές μονάδες πρέπει να ενσωματωθούν σε αυτό τον θεσμό".
Υπογράμμισε ότι οι περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό κουρδικό έλεγχο θα ενσωματωθούν υπό τη νέα ηγεσία της χώρας, προσθέτοντας ότι η "η Συρία δεν θα διαιρεθεί".
"Ο κουρδικός λαός είναι μια από τις συνιστώσες του συριακού λαού... Η Συρία δεν θα διαιρεθεί και δεν θα υπάρξουν ομοσπονδιακές οντότητες", είπε.
Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, ριζοσπαστική σουνιτική ισλαμιστική ομάδα έχει χαρακτηριστεί από τις δυτικές κυβερνήσεις ως τρομοκρατική οργάνωση λόγω. Από την πτώση του Άσαντ, η οργάνωση προσπαθεί να δείξει ένα πιο "μετριοπαθές" πρόσωπο, διαβεβαιώνοντας τη διεθνή κοινότητα ότι οι θρησκευτικές και άλλες μειονότητες θα προστατεύονται.
Την Παρασκευή, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την άρση της επικήρυξης ύψους 10 εκατ. δολαρίων του αρχηγού της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ - πρώην συριακός βραχίονας της αλ Κάιντα.
Σύμφωνα με την Μπάρμπαρα Λιφ, ανώτατη αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, η οποία συμμετείχε στην αμερικανική αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με τη νέα ηγεσία στη Δαμασκό, οι Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν μια "καλή, πολύ παραγωγική" συζήτηση με τον αλ Σάρα "για το μέλλον της πολιτικής μετάβασης" στη Συρία.