Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025 -

Πόσο κοντά είναι ένας πυρηνικός πόλεμος; Κατασκευάζονται καταφύγια και στην Ελλάδα



Την ώρα που η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων, η ανησυχία στους πολίτες για τις δυνατότητες προστασίας από μια τέτοια απειλή μεγαλώνει.

Έτσι αρκετοί είναι εκείνοι που βάζουν στη συζήτηση τα καταφύγια, με χώρες της Ευρώπης να έχουν βάλει μπροστά την προετοιμασία τέτοιων εγκαταστάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία διαθέτει τουλάχιστον 5.000 προσβάσιμα καταφύγια για την περίπτωση βομβαρδισμών, πολλά εκ των οποίων αναβαθμίστηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014

Από την πλευρά της η Ρωσία έχει ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή κινητών καταφυγίων βομβών που μπορούν να προστατεύσουν από μια ποικιλία απειλών, συμπεριλαμβανομένων των κρουστικών κυμάτων και της ακτινοβολίας από μια πυρηνική έκρηξη.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Μπορεί το ρωσο-ουκρανικό μέτωπο να… φαντάζει μακρινό για την Ελλάδα, ωστόσο και στη χώρα μας έχουν γίνει αντίστοιχες ενέργειες για τη δημιουργία πυρηνικών καταφυγίων.

Δεν πρόκειται για δημόσιες δομές, καθώς και οι δύο περιπτώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Όπως σημείωσε ο ιδιοκτήτης εταιρείας που ειδικεύεται στην κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων, Θωμάς Χούσος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη δύο σχέδια κατασκευής πυρηνικών καταφυγίων στην Αττική, ενώ υπάρχει συζήτηση για ένα ακόμα στην επαρχία.

«Από ιδιώτες βεβαίως. Το σκέφτονται σοβαρά. Βλέπουν την επικαιρότητα, αλλά δεν είχαν τον τρόπο. Δεν ήξεραν πού να απευθυνθούν εδώ και αρκετό καιρό. Γιατί αυτό δεν είναι της τελευταίας εβδομάδας ή του τελευταίου μήνα. Είναι αρκετό καιρό και σιγά σιγά βρίσκουν τον δρόμο και προχωράνε στις σχετικές κατασκευές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χούσος.

Τι περιλαμβάνει

Σχολιάζοντας τις παραμέτρους για την κατασκευή ενός πυρηνικού καταφυγίου, ο κ. Χούσος υπογράμμισε ότι «ένα πυρηνικό καταφύγιο μπορεί να βρίσκεται δύο μέτρα ή και πολλά περισσότερα κάτω από τη γη, αναλόγως από τι θέλει να προστατευτεί κάποιος».

 

«Για ένα τυπικό οικιακό καταφύγιο, το βάθος μπορεί να είναι δύο με τρία μέτρα. Κατασκευάζεται από ενισχυμένο μπετόν και περιλαμβάνει ειδικές πόρτες, οι οποίες προστατεύουν από τα ωστικά κύματα και τη ραδιενέργεια. Το ίδιο και το σύστημα εξαερισμού. Προστατεύει και από τα ωστικά κύματα με ειδικές βαλβίδες, αλλά φιλτράρει και 100% τον εισερχόμενο αέρα στον χώρο του καταφυγίου από βιοχημικούς παράγοντες και ραδιενεργά κατάλοιπα» σημείωσε.

Επίσης, πρόσθεσε ότι το καταφύγιο σχεδιάζεται για να μπορεί να λειτουργήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Αυτά τα φίλτρα μπορούν να λειτουργούν για μήνες. Δεν είναι κάτι το οποίο θα λειτουργήσει για μία μέρα, ή για μία βδομάδα και θα πρέπει να αλλαχθεί. Είναι κατασκευασμένα για να μπορούν να δουλεύουν ασταμάτητα για μήνες» εξήγησε ο κ. Χούσος.

Τι προμήθειες πρέπει να έχει

Σύμφωνα με τον κ. Χούσο, «υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές και νερό, το οποίο έχει διάρκεια ζωής 10 έτη και μπορεί να βρίσκεται μέσα στο καταφύγιο».

«Για το θέμα της αποχέτευσης συνήθως στα απλά καταφύγια έχουμε ξηρή τουαλέτα ή χημική σε μία θυρίδα ή μπορεί κάποιος να έχει θέσει υψηλότερα τον πήχη των προδιαγραφών και να υπάρχει αποχετευτικό σύστημα σφραγισμένο» πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Χούσος υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται να λάβει κάποιος κάποια ειδική άδεια για να κατασκευάσει καταφύγιο σε ιδιωτικό χώρο.

«Με τα ελληνικά δεδομένα δεν υπάρχει άδεια για καταφύγιο. Το καταφύγιο είναι ένας απλός χώρος, μία αποθήκη που κατασκευάζεται για να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένο σκοπό» εξήγησε.

«Πρόκεται για ένα θέμα με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθεί η πολιτεία και να δώσει ίσως και κίνητρα στους πολίτες για την κατασκευή των καταφυγίων. Υπάρχει ένα κενό το οποίο μπορεί να καλυφθεί με κάποιες οδηγίες από την πολιτεία. Και να δοθούν ενδεχομένως και κάποια αντισταθμιστικά οφέλη στο να κατασκευάσουμε ένα καταφύγιο», συμπλήρωσε ο Θωμάς Χούσος.

Πόσο κοστίζουν τα καταφύγια

Σύμφωνα με τον κ. Χούσο, το κόστος για την κατασκευή ενός καταφυγίου εξαρτάται από τις ανέσεις και το μέγεθος του καθενός.

«Ένας πολίτης, ο οποίος θέλει σε μία νεόδμητη μονοκατοικία να κατασκευάσει ένα καταφύγιο, θα μπορούσε να υπολογίσει ένα έξτρα κόστος περίπου 60 με 70.000 ευρώ» τόνισε ο κ. Χούσος, προσθέτοντας ότι «εάν το μεταφέρουμε σε μία πολυκατοικία, το κόστος επιμερίζεται στους 10, 15, 20 ιδιοκτήτες καθιστώντας το πολύ πιο προσβάσιμο».

Αναβαθμίσεις παλαιών καταφυγίων

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Χούσος οι κίνδυνοι για μια πυρηνική σύγκρουση έχουν οδηγήσει αρκετούς πολίτες οι οποίοι έχουν παλιά καταφύγια σε παλιές μονοκατοικίες, να τα αναβαθμίσουν.

«Αυτοί οι χώροι μπορεί να κατασκευαστούν και για χρήση καταφυγίου. Εννοείται θα πρέπει να υπάρξει μελέτη από μηχανικό. Δεν μπορεί κανείς να μπει μέσα και να βάλει ό,τι θέλει, αλλά σε γενικές γραμμές γίνονται τα πάντα και δεν είναι κάτι που απευθύνεται στους πολύ πλούσιους» κατέληξε ο κ. Χούσος.