Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024 -

Κορυφαίοι υπουργοί στηρίζουν Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά: "Ξεπέρασε τα όρια, αμφισβήτησε τον πατριωτισμό του"



Τη δημόσια στήριξή τους στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την απόφασή του να διαγράψει από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά εκφράζουν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, επιχειρώντας να στείλουν μήνυμα ενότητας της κυβερνώσας παράταξης εν μέσω κλυδωνισμών.

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, αν και δήλωσαν δυσαρεστημένοι από την εξέλιξη, κατηγόρησαν τον πρώην πρωθυπουργό ότι ξεπέρασε τα όρια, αμφισβητώντας τον πατριωτισμό τόσο του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Βορίδης: "Η αμφισβήτηση του πατριωτισμού της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν μπορεί να γίνει δεκτή"

Ο Μ. Βορίδης έκανε λόγο για ποσοτική και ποιοτική διαφοροποίηση των απόψεων Σαμαρά.

"Για πρώτη φορά ζητείται παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών στη βάση, εν τέλει, αμφισβήτησης του πατριωτισμού του. Αυτό είναι βαριά ποιοτική διαφοροποίηση. Διότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν είναι τυχαία εκεί. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τοποθετηθεί εκεί από τον πρωθυπουργό. Εάν αμφισβητείται ο πατριωτισμός του υπουργού Εξωτερικών, προφανώς αμφισβητείται και ο πατριωτισμός του πρωθυπουργού, που διατηρεί έναν μη επαρκώς πατριώτη υπουργό Εξωτερικών στη θέση του. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό", τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας στο Mega και αναρωτήθηκε: "το βασικό ερώτημα είναι: μετά ταύτα ο κ. Σαμαράς, έχοντας πει όλα αυτά, πώς στηρίζει και συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση;".

Γεωργιάδης: Υπάρχουν όρια, ο Μητσοτάκης δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο

Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε στην ERTNews ότι "δεν μπορούσε ο πρωθυπουργός να κάνει οτιδήποτε άλλο χθες". Τόνισε πως, "ο κ. Σαμαράς έχει επιλέξει μία τακτική εδώ και μεγάλο διάστημα και όποιος πολιτικός δίνει μία συνέντευξη αυτού του τύπου, αντιλαμβάνεται περίπου το πλαίσιο".

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε πως τα έθνη για να γίνονται σπουδαία πρέπει να έχουν πειθαρχία. "Αυτή τη στιγμή Νέα Δημοκρατία έχει πρόεδρο, δεν μπορεί ο καθένας μας να κάνει ό,τι θέλει. Ο καθένας πρέπει να έχει αντίληψη κάποιων συγκεκριμένων ορίων, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την κυβερνητική σταθερότητα και ο στόχος παραμένει να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων".

Παράλληλα, ανέφερε πως θεωρεί "άκομψο να ακούγονται ονόματα όταν υπάρχει Πρόεδρος Δημοκρατίας".

Χατζηδάκης: Το πράγμα στράβωνε ολοένα και περισσότερο - Από ένα σημείο και μετά, ουσιαστικά το επιδίωκε

"Υπήρχε μία κλιμάκωση, και εγώ ήμουν μεταξύ εκείνων που είχα μιλήσει και με τις δύο πλευρές. Το πράγμα "στράβωνε" ολοένα και περισσότερο. Από ένα σημείο και μετά, φοβούμαι ότι ο κ. Σαμαράς ουσιαστικά το επιδίωκε με κάποιο τρόπο, δεν αισθανόταν άνετα", επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στον ΣΚΑΙ.

Τόνισε, επίσης ότι "υπήρχε μία κριτική από τις ευρωεκλογές και μετά, η οποία ήταν συνολική κριτική. Όταν αμφισβητείται σε τόσο μεγάλη έκταση και με τόσο μεγάλη ένταση η πολιτική της κυβέρνησης, τίθεται ένα θέμα και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Αν και χθες δεν αντιδρούσε, πως θα προχωρούσαμε από εδώ και πέρα; Τα κόμματα, τα οποία κυβερνούν, δεν μπορούν να έχουν απόψεις που διίστανται τόσο πολύ μεταξύ τους. Χρειάζεται να υπάρχει μία μίνιμουμ συνοχή. Δεν υπήρχε τρόπος να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα, ήταν μεγάλη η αμφισβήτηση".

Σταικούρας: "Με την τοποθέτησή του ο Σαμαράς κατέστησε αναπόφευκτη την επιλογή του πρωθυπουργού"

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "με τη συνολική του τοποθέτηση, ουσιαστικά κατέστησε αναπόφευκτη την επιλογή του πρωθυπουργού. Μια ορθή επιλογή, από το συνολικό πλαίσιο της συνέντευξης".

"Δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό του κ. Σαμαρά, ούτε μπορώ να γνωρίζω ακριβώς τους λόγους και τις αιτίες που έκανε αυτή τη συνολική τοποθέτηση", ανέφερε ο υπουργός Υποδομών στο Mega.

Κακλαμάνης: Δεν θα ακολουθήσει κανένας βουλευτής τον Σαμαρά - Δεν ενδιαφέρεται ο Καραμανλής για την Προεδρία

Ο Νικήτας Κακλαμάνης ανέφερε ότι "χτυπώντας τον κ. Γεραπετρίτη ήταν να σαν να χτυπούσε τον κ. Μητσοτάκη".

Στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στα περί "μυστικής διπλωματίας" που επικαλέιται ο κ. Σαμαράς. "Υποχρεωτικά εκ του Συντάγματος αν υποτεθεί ότι υπογράφεται το συνυποσχετικό για την Χάγη δεν ξέρω στην Τουρκία τι ισχύει, στην Ελλάδα πρέπει να περάσει αυτό πριν σταλεί στην Χάγη από τη Βουλή. Επομένως ποια μυστική διπλωματία; Εκτιμώ ότι ήταν κάτι που μας έχει στεναχωρήσει όλους στη ΝΔ, φοβάμαι ότι ήταν μονόδρομος η απόφαση".