Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025 -

Όλγα Κεφαλογιάννη: Ρεκόρ για τον τουρισμό το 2023 – Στόχος το 12μηνο τουριστικό μοντέλο για την Ελλάδα



Η Ελλάδα έχει μια μακρά ιστορία σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εκλογικές διαδικασίες και τα αποτελέσματα. Όπως τόνισε η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, στην εκπομπή NEWSROOM του ΕΡΤNews, και στους δημοσιογράφους Στέλλα Παπαμιχαήλ και Γιώργο Σιαδήμα «πρέπει να παρακολουθούμε πάντα με πολύ ενδιαφέρον τις εκλογικές διαδικασίες και τα αποτελέσματα». Αυτό είναι φυσικό, καθώς οι εξελίξεις στις ΗΠΑ έχουν άμεσο αντίκτυπο στην διεθνή σκηνή και συνεπώς στην Ελλάδα.

Αναφερόμενη στην ανάγκη για πιο βαθιά ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών, η υπουργός υπογράμμισε ότι για να διαμορφώσει κανείς συμπεράσματα, είναι απαραίτητο να εξετάσει προσεκτικά την εκλογική συμπεριφορά και τις τάσεις. «Πρέπει να μελετήσει κανείς τα εκλογικά αποτελέσματα και να αναλύσει τις εκλογικές συμπεριφορές και τις δυναμικές», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ για δεύτερη φορά συνιστά «ένα σημαντικό γεγονός για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με διεθνή αντίκτυπο».

Ακόμα, η υπουργός ανέφερε ότι η επανεκλογή του Τραμπ αφορά και την Ελλάδα, η οποία έχει μια στρατηγική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σημαντικό γεωστρατηγικό σημείο και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι θεμελιώδεις, διαχρονικές και ισχυρές», τόνισε, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να παραμείνουμε προσηλωμένοι στη στρατηγική συνεργασία με την Αμερική για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και της περιφερειακής ασφάλειας.

Η Ελλάδα στηρίζει την ποιότητα και την διαρκή ανάπτυξη του Τουρισμού
Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στη μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού στον κόσμο, τη Travel Market στο Λονδίνο. Όπως δήλωσε, η Ελλάδα είχε τη χαρά να είναι η τιμώμενη χώρα, και η παρουσία της στην έκθεση ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακή. «Είμαστε παντού παρόντες στην έκθεση, από τα βίντεο που προβάλλονται σε όλο το εκθεσιακό κέντρο, μέχρι τις μεγάλες αφίσες που διακοσμούν το χώρο», τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη. Αυτό υπογραμμίζει την ισχυρή θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στην επιτυχία του ελληνικού τουρισμού, επισημαίνοντας πως το 2023 η Ελλάδα μπήκε επίσημα στη δεκάδα των πιο δημοφιλών προορισμών παγκοσμίως. «Αυτή η εξέλιξη ανοίγει νέες προκλήσεις για εμάς, καθώς οι στόχοι μας πλέον δεν είναι μόνο ποσοτικοί, αλλά και ποιοτικοί», δήλωσε, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ποιοτικής ανάπτυξης του τουρισμού και της περιφερειακής ανάπτυξης.

Ειδικότερα, η υπουργός τόνισε τη σημασία της επέκτασης της τουριστικής περιόδου. «Είναι ένα ζητούμενο για τον ελληνικό τουρισμό πολλά χρόνια και σιγά σιγά το πετυχαίνουμε», ανέφερε, κάνοντας λόγο για θετικά αποτελέσματα από τις αρχές του 2024, με αύξηση αφίξεων και εσόδων. «Ακόμα και στο τέλος Οκτωβρίου, οι προορισμοί όπως η Ρόδος παραμένουν γεμάτοι, με την τουριστική περίοδο να επεκτείνεται έως τα μέσα Νοεμβρίου», προσέθεσε.

Όσον αφορά την Αθήνα, η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε τις προσπάθειες για να καταστεί η πρωτεύουσα τουριστικός προορισμός, σημειώνοντας την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ Πολιτείας, τοπικών φορέων και επιχειρηματιών. Επίσης, ανέφερε την ανάγκη για έναν ισχυρό τουριστικό κλάδο που να ενισχύει την τοπική κοινωνία, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τις πιέσεις που δημιουργεί η βραχυχρόνια μίσθωση, κάτι που αντιμετωπίζεται με κυβερνητικά μέτρα όπως η απαγόρευση νέων αδειών για τη βραχυχρόνια μίσθωση στο κέντρο της Αθήνας.

Ρεκόρ για τον τουρισμό το 2023 και οι στρατηγικές προοπτικές για το 2024
«Το 2023 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό», δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, αναφέροντας ότι τα στοιχεία για το 2024 δείχνουν ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και φέτος. Όπως εξήγησε, «με βάση τα πρώτα δεδομένα από τις διεθνείς εκθέσεις, όπως αυτή στο Λονδίνο, είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2025 θα είναι εξίσου επιτυχημένο».

Ωστόσο, η Υπουργός υπογράμμισε ότι ο στόχος του Υπουργείου είναι η «ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού», και ότι η χώρα πρέπει να διατηρήσει μια ισχυρή ισορροπία μεταξύ της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε την προστασία του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος», τόνισε, προσθέτοντας ότι η «μέριμνα για τις τοπικές κοινωνίες είναι επίσης βασικό κομμάτι της στρατηγικής μας».

Η κ. Κεφαλογιάννη στάθηκε και σε δύσκολες αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την προστασία αυτής της ισορροπίας, αναφέροντας ως παράδειγμα την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου σχετικά με την κρουαζιέρα. «Είδαμε το καλοκαίρι δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, να βιώνουν υπερβολικές πιέσεις σε κάποιες στιγμές του χρόνου», εξήγησε η Υπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση βάζει αυστηρούς κανόνες, με στόχο να προστατεύσει τους προορισμούς από τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον.

«Αυτό που κάνουμε είναι να βάζουμε ένα αυστηρό πλαίσιο, να θέτουμε κανόνες και να προχωρούμε σε έναν ολοκληρωμένο απολογισμό», πρόσθεσε. Η Υπουργός σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην αύξηση των αφίξεων, αλλά και στην «ποιοτική διαχείριση των εσόδων», αναφέροντας τη σημασία της παρακολούθησης της τουριστικής ανάπτυξης μέσω δεδομένων όπως οι διανυκτερεύσεις.

Επιπλέον, η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε τη μεγάλη σημασία που δίνεται στην ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα», είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα προσφέρει πληθώρα εμπειριών και σε ορεινές περιοχές, ενώ επενδύει πολύ στον αγροτουρισμό, στις καταδύσεις και στον συνεδριακό τουρισμό. Η Υπουργός ανέφερε ότι η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης κατευθύνεται προς την αναβάθμιση των υποδομών στους τουριστικούς λιμένες και τα χιονοδρομικά κέντρα, για να υποστηρίξουν τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Η κ. Κεφαλογιάννη ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της με την αναφορά στον αυξανόμενο τουριστικό ενδιαφέρον για λιγότερο γνωστές περιοχές της Ελλάδας. «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για περιηγήσεις στη φύση και για την ανάπτυξη της γαστρονομίας συνδυαστικά με τον τουρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας ότι «η Ελλάδα επενδύει πολύ σε αυτές τις ειδικές μορφές τουρισμού και προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες της».

Προοπτικές επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Βρισκόμαστε στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών»
«Ο ομόλογός μου έχει και το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού, και ως κοινοβουλευτικός απαντάει στις ερωτήσεις του βρετανικού κοινοβουλίου για το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα», σημείωσε η Υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, αναφερόμενη στη συζήτηση που εξελίσσεται γύρω από την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα. «Η βρετανική κοινή γνώμη έχει προχωρήσει πολύ πιο μπροστά», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την υποστήριξη της κοινής γνώμης και των μέσων ενημέρωσης στο ζήτημα.

Η Υπουργός ανέφερε ότι, παρά την θετική στάση της βρετανικής κοινωνίας, η πολιτική ηγεσία της Βρετανίας παραμένει διστακτική στο ζήτημα. «Η πολιτική είναι εκείνη που, αν θέλετε, ακόμα αντιστέκεται», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας τη διαφορά ανάμεσα στην κοινή γνώμη και τους πολιτικούς, οι οποίοι συνεχίζουν να διατηρούν επιφυλάξεις.

Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη βρετανική πρωτεύουσα, «μπήκαμε στο θέμα του πολιτιστικού τουρισμού και έθεσα το ζήτημα της επανένωσης», επισημαίνοντας ότι η περίπτωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι μοναδική. «Δεν πρόκειται απλώς για επαναπατρισμό ενός έργου τέχνης, αλλά για την επανένωση ενός μνημείου που είναι σύμβολο της παγκόσμιας κληρονομιάς, της δημοκρατίας και του δυτικού πολιτισμού», ανέφερε η Υπουργός, επαναλαμβάνοντας τη σημασία του συγκεκριμένου μνημείου για την Ελλάδα και τον κόσμο.

Η Υπουργός σημείωσε επίσης ότι η διεθνής κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης σε πολλές χώρες υποστηρίζουν τη θέση της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών. «Η βρετανική κοινή γνώμη, τα μίντια και η διεθνής κοινή γνώμη είναι πολύ υπέρ της ελληνικής θέσης», δήλωσε με έμφαση, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει σημαντικές υποστηρίξεις και σε διεθνές επίπεδο, και ιδιαίτερα μέσω της UNESCO.

Σύμφωνα με την Υπουργό, «βρισκόμαστε στο καλύτερο σημείο που έχουμε βρεθεί τις τελευταίες δεκαετίες», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάνει όλα τα αναγκαία βήματα τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και σε διμερή διαπραγματεύσεις. «Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι πρέπει να κάνει», δήλωσε η κ. Κεφαλογιάννη, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και εκτιμώντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια καλή θέση για να προχωρήσει το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών.

«Στοχεύουμε σε 12μηνο τουρισμό και ποιοτική ανάπτυξη»
Η Υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, αναφέρθηκε στις στρατηγικές διπλωματικές επαφές που πραγματοποιούνται για την ενίσχυση του τουριστικού τομέα της χώρας. Όπως εξήγησε, η επίσκεψή της στη βρετανική πρωτεύουσα περιλάμβανε πολιτικές επαφές και συζητήσεις με διεθνείς οργανισμούς και αεροπορικές εταιρείες. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε στρατηγικές συμμαχίες με όλους τους μεγάλους οργανισμούς, ταξιδιωτικούς οργανισμούς και αεροπορικές εταιρείες», σημείωσε η Υπουργός, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας για την επίτευξη του στόχου του 12μήνου τουρισμού στη χώρα.

Η Υπουργός τόνισε ότι η επιτυχία αυτής της στρατηγικής απαιτεί την ανάπτυξη νέων προορισμών και συνεργασιών που θα επιτρέψουν την προσέλκυση τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. «Θέλουμε να ανοίξουμε καινούργιους προορισμούς και να έχουμε συνεργασίες που θα μας επιτρέψουν να θέσουμε τους στρατηγικούς μας στόχους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η χώρα επιδιώκει την ποιότητα στον τουρισμό μέσω της μακροπρόθεσμης στρατηγικής.

Η κ. Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση των θεσμικών εργαλείων, με την ίδρυση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, το οποίο επιδιώκει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και Περιφερειών. «Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό η Πολιτεία να συνεργάζεται με τις Περιφέρειες», είπε, εξηγώντας ότι ο τουριστικός τομέας απαιτεί μια συνεργατική προσέγγιση και μεταξύ των Περιφερειών και της κεντρικής κυβέρνησης για την επιτυχία του.

Η Υπουργός επισήμανε την ανάγκη να επενδυθεί στο ανθρώπινο δυναμικό του τουρισμού, αναφέροντας ότι η αναβάθμιση των τουριστικών σχολών είναι προτεραιότητα για το Υπουργείο Τουρισμού. «Πρόσφατα, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, είχαμε ένα πρόγραμμα για την αναβάθμιση δεξιοτήτων στους εργαζόμενους του τουρισμού», σημείωσε, αναφέροντας μάλιστα ότι το πρόγραμμα υπερκαλύφθηκε λόγω της μεγάλης ζήτησης.

«Θέλουμε οι νέοι να βλέπουν τον τουρισμό όχι ως εποχιακή απασχόληση, αλλά ως μια 12μηνη καριέρα», δήλωσε η Υπουργός, επισημαίνοντας ότι οι απόφοιτοι των τουριστικών σχολών του Υπουργείου Τουρισμού έχουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στην αγορά. «Όλοι οι απόφοιτοι από τις τουριστικές σχολές αυτόματα αξιοποιούνται και προσλαμβάνονται στην αγορά», ανέφερε με έμφαση, τονίζοντας τη σημασία της ποιοτικής ανάπτυξης του τουριστικού τομέα και της διάχυσης των οφελών σε όλη τη χώρα.