Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024 -

Ένοπλες Δυνάμεις: Προς μείωση στρατοπέδων και αξιωματικών - Αλλαγές στις υγειονομικές υπηρεσίες



Ριζικές αλλαγές σε ένα μεγάλο εύρος από τομείς των Ενόπλων Δυνάμεων προωθεί η κυβέρνηση, με πληθώρα εξαγγελιών στο ευρύτερο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», στις οποίες έρχονται να προστεθούν πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, περί μείωσης στρατοπέδων και αξιωματικών, συγχωνεύσεις μονάδων και ενίσχυση των υπαξιωματικών.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ σχετικά με τη ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, που περιλαμβάνει σειρά αλλαγών σχετικά με τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Μείωση στρατοπέδων και αξιωματικών, συγχωνεύσεις μονάδων, ενίσχυση των υπαξιωματικών

Με μια σειρά αλλαγών να έχουν ήδη αναγγελθεί τους τελευταίους μήνες σε πολλά επίπεδα – από εξοπλιστικά μέχρι επιδιωκόμενες αλλαγές στη θητεία- αίσθηση προκάλεσε στις 25 Οκτωβρίου ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, σε συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών, όπου, μεταξύ πολλών άλλων, ανέφερε πως θα κλείσουν 132 στρατόπεδα από τα 831 που υπάρχουν σήμερα, ενώ αναφέρθηκε στην «πυκνότητα» των μονάδων, λέγοντας πως βρίσκεται στο 27% και επιδιώκεται να φτάσει το 70% μέσα στους επόμενους 24 μήνες.

Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε ότι θα συγχωνευτούν μονάδες, ενώ, παράλληλα, προανήγγειλε διαφορετική δομή στο επαγγελματικό προσωπικό, με λιγότερες θέσεις αξιωματικών και «διαφορετική καριέρα» για τους υπαξιωματικούς, παραπέμποντας στο αμερικανικό μοντέλο. Χαρακτήρισε τον μόνιμο υπαξιωματικό «βάση της μονάδας», προσθέτοντας πως «θα αλλάξουμε τη σχολή, θα χρησιμοποιήσουμε τους υπαξιωματικούς μας, θα δημιουργήσουμε στέρεη βάση, μεγαλύτερη» και αναφέροντας πως στην Ελλάδα η αναλογία αξιωματικού- υπαξιωματικού είναι 1 προς 1 ενώ το διεθνές στατιστικό είναι 1 προς 9.

Σημείωσε πως οι αριθμοί των αξιωματικών θα ελαττωθούν αφού θα ελαττωθούν οι μονάδες, και τα λεφτά που θα περισσέψουν, «υπολογίζουμε 30% της μισθοδοσίας» θα τα «χρησιμοποιήσουμε για να αυξήσουμε τους μισθούς των υπολοίπων, γιατί με τους μισθούς που δίνουμε η Σχολή Ευελπίδων είχε 64% κενά στην τελευταία εισαγωγή».

Αλλαγές στη θητεία και την εφεδρεία

Οι αλλαγές στη θητεία που έχουν προαναγγελθεί αποσκοπούν στην δημιουργία αποτελεσματικής εφεδρείας με καλά εκπαιδευμένους κληρωτούς. Ως ένας από τους βασικούς πυλώνες ορίζεται αυτό που το υπουργείο Άμυνας προωθεί ως «θητεία- ευκαιρία», που θα περιλαμβάνει τρεις μήνες σοβαρής στρατιωτικής εκπαίδευσης και τρεις μήνες ειδικότητα, με τον δεύτερο να εστιάζει στην αξιοποίηση της ειδικότητας και στην αγορά, αφού ο κληρωτός φύγει από το στράτευμα. Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας, έχουν δοθεί από τον ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές οργανώσει 16 κατ’αρχήν ειδικότητες όπου μπορούν να εκπαιδεύονται νέοι και να αποκτούν ένα επαγγελματικό πτυχίο.